Sfintei Bernadeta Soubirous i-a apărut Fecioara Maria la Lourdes. La puțin timp după apariții intră în mănăstirea din Nevers și devine călugăriță, luând numele de sora Marie-Bernard.
În anul 1870, războiul franco-prusac era pe sfârșite, cu înfrângerea lui Napoleon al III-lea. Cu toate acestea, soldații prusaci care mărșăluiau în nordul Franței, încă reprezentau o amenințare reală, care îngrozea populația.
Pe data de 9 noiembrie, cu prusacii ajunși la granițele departamentului Nièvre, a cărui capitală este Nevers, cavalerul Gougenot des Mousseaux i-a făcut o vizită călugăriței în mănăstire, pentru a-i adresa câteva întrebări.
Răspunsurile Sfintei Bernadeta au fost înregistrate pentru urmașii contelui Lafond care, judecând după comentariile scrise despre călugăriță, nu o apreciau foarte mult: „Sora Marie-Bernard... Această călugăriță nu este bună pentru nimic, dar totuși este considerată comoara Sfântului Gildard. O consideră bastionul orașului episcopal și îi atribuie salvarea din timpul invaziei din 1870. Prusacii se aflau în toate zonele învecinate și aproape de porțile din Nevers”.
Contele Lafond își continuă povestea, reproducând interviul lui Gougenot des Mousseaux:
- „Ați primit, în grota de la Lourdes sau mai târziu, vreo revelație legată de viitorul și soarta Franței? Fecioara Maria nu v-a lăsat vreun avertisment sau vreo amenințare de transmis Franței?”
- „Nu”.
- „Soldații prusaci se apropie. Nu vă este frică?”
- „Nu”.
- „Deci, nu este nimic de care să vă temeți?”
- „Mă tem doar de catolicii răi, de nimic altceva”.
Imaginea care ilustrează acest text este reprezentată de o fotografie a corpului intact al Sfintei Bernadeta, care din 3 august 1925 este expus într-o urnă de cristal, în capela Mănăstirii Sf. Gilard din Nevers. Orașul francez este situat în Burgundia, la 260 de km de Paris.
Traducere: Liviu Ursu