Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ierusalim: bucurie ecumenică la redeschiderea Sfântului Mormânt

 
Ierusalim: bucurie ecumenică la redeschiderea Sfântului Mormânt
  • 24 Mar 2017
  • 4671

Pe 22 martie a.c., în Bazilica Sfântului Mormânt din Ierusalim, a avut loc o rugăciune ecumenică cu prilejul redeschiderii locului sfânt, după lucrările de restaurare.

Lucrările au durat zece luni și au fost posibile datorită acordului dintre catolici, ortodocșii greci și armenii apostolici. Au fost prezenți - după cum raportează L'Osservatore Romano - Teofil al III-lea, Patriarhul ortodox de Ierusalim; custodele Țării Sfinte, Pr. Francesco Patton; Patriarhul armean de Ierusalim, Nourhan Manougian; Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu; Arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, Administratorul apostolic al Patriarhatului de Ierusalim al latinilor; delegatul apostolic în Ierusalim și Palestina, Arhiepiscopul Giuseppe Lazzarotto. Acesta din urmă a dat citire unui mesaj trimis de către Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale. Dintre autoritățile civile prezente la eveniment, semnalăm prezența premierului grec Alexis Tsipras (guvernul elen se numără printre principalii finanțiatori ai intervenției).

„Nu este numai un dar pentru Țara Sfântă, ci reprezintă un dar pentru lumea întreagă”, a spus Patriarhul Teofil al III-lea. Pr. Patton a subliniat valoarea ecumenică a evenimentului, menționând că restaurarea Sfântului Mormânt prin cooperarea celor trei comunități are și o valoare ulterioară: „este semnul unei creșteri semnificative a relațiilor dintre comunități, bazată pe încredere reciprocă și colaborare”.

Restaurarea locului sfânt, a adăugat Pr. Patton, pe lângă faptul că reprezintă „locul fizic care păstrează amintirea îngropării Domnului nostru Isus Cristos”, este mai presus de toate și „locul Învierii”, care este „temelia credinței și speranței noastre creștine”.

Pe aceeași linie, Patriarhul armean a subliniat faptul că această cooperare „demonstrează că iubirea noastră pentru Cristos este mai presus de diferențele culturale, liturgice și lingvistice”.

Pe 16 aprilie, catolicii și ortodocșii vor putea sărbătorii împreună Paștele la Sfântul Mormânt restaurat.

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:zenit.org