Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul Sfântului Părinte transmis musulmanilor din întreaga lume cu ocazia încheierii lunii Ramadanului

 
Mesajul Sfântului Părinte transmis musulmanilor din întreaga lume cu ocazia încheierii lunii Ramadanului
  • 03 Aug 2013
  • 3892
Cu ocazia încheierii lunii Ramadanului, care va avea loc în acest an între 8 şi 9 august, Sfântul Părinte a transmis musulmanilor din întreaga lume următorul mesaj de felicitări:

Musulmanilor din toată lumea,

Am deosebita plăcere să vă adresez salutul meu cu ocazia celebrării sărbătorii "Id al-Fitr" care încheie luna Ramadanului, luna dedicată în special postului, rugăciunii şi pomenii.

A devenit deja tradiţie trimiterea, cu această ocazie, a unui mesaj de urări din partea Consiliului Pontifical pentru Dialog Interreligios, însoţit de o temă oferită pentru o reflecţie comună. În acest an, primul din Pontificatul meu, am decis să semnez eu însumi acest tradiţional mesaj şi să vi-l trimit, dragi prieteni, ca expresie de stimă şi prietenie faţă de toţi musulmanii, mai ales faţă de reprezentanţii religioşi.

Cum ştiţi cu toţii, când cardinalii m-au ales ca Episcop al Romei şi Păstor Universal al Bisericii Catolice, am ales să mă chem „Francisc”, după numele unui sfânt foarte cunoscut, care l-a iubit atât de profund pe Dumnezeu şi orice fiinţă umană, încât să fie numit „fratele universal”. El i-a iubit, ajutat şi slujit pe cei aflaţi în nevoie, pe bolnavi şi săraci; îngrijindu-se mult şi de creaţie.

Sunt conştient că în acest timp, dimensiunile familiale şi sociale sunt deosebit de importante pentru musulmani şi merită notat că, în fiecare din aceste dimensiuni, există unele asemănări cu credinţa şi practica creştină.

Tema asupra căreia aş vrea să reflectez împreună cu voi şi cu toţi cei care vor citi acest mesaj, şi care-i priveşte atât pe musulmani cât şi pe creştini, este promovarea respectului reciproc prin educaţie.

Tema din acest an intenţionează să sublinieze importanţa educaţiei în modalitatea de înţelegere a unora cu alţii pe baza respectului reciproc. „Respect” înseamnă o atitudine de amabilitate faţă de persoanele faţă de care nutrim consideraţie şi stimă. „Reciproc” înseamnă că acest proces nu are un sens unic, ci este împărtăşit de ambele părţi.

Ceea ce suntem chemaţi să respectăm în fiecare persoană este înainte de toate viaţa sa, integritatea sa fizică, demnitatea şi drepturile care derivă din aceasta, reputaţia sa, proprietatea sa, identitatea sa etnică şi culturală, ideile sale, alegerile sale politice. De aceea, suntem chemaţi să gândim, să vorbim şi să scriem despre celălalt în mod respectuos, nu doar în prezenţa sa, ci mereu şi oriunde, evitând critici injuste sau defăimări. Pentru a atinge acest scop, un rol de îndeplinit îl au familiile, şcolile, învăţământul religios şi orice tip de mijloace de comunicare socială.

Revenind acum la respectul reciproc în raporturile interreligioase, în special între creştini şi musulmani, suntem chemaţi să respectăm religia celuilalt, învăţăturile sale, simbolurile şi valorile. Un deosebit respect este datorat responsabililor religioşi şi locaşurilor de cult. Câtă durere nu provoacă oare atacurile împotriva lor?

Desigur, prin manifestarea respectului faţă de religia altora sau prin adresarea de urări cu ocazia unei celebrări religioase, dorim doar să le împărtăşim bucuria, fără a face referire la conţinutul convingerilor lor religioase.

Referitor la educaţia tineretului musulman şi creştin, trebuie să-i formăm pe tinerii noştri astfel încât să gândească şi să vorbească în mod respectuos faţă de alte religii şi credincioşii lor, evitând ridiculizarea sau denigrarea convingerilor şi practicilor lor.

Ştim cu toţii că respectul reciproc este fundamental în orice relaţie umană, în special între persoane care profesează o credinţă religioasă. Doar astfel poate creşte o prietenie sinceră şi de durată.

Primind Corpul Diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, pe 22 martie 2013, am spus: „Nu pot fi trăite legături autentice cu Dumnezeu, ignorându-i pe alţii. De aceea este importantă intensificarea dialogului dintre diferite religii, gândindu-mă mai ales la raportul cu Islamul, apreciind foarte mult prezenţa, la Liturghia de început a ministerului meu, a atâtor Autorităţi civile şi religioase din lumea islamică”. Cu aceste cuvinte am vrut să subliniez încă o dată marea importanţă a dialogului şi a cooperării dintre credincioşi, în special dintre creştini şi musulmani şi necesitatea de a o întări.
Cu aceste sentimente, îmi reînnoiesc speranţa ca toţi creştinii şi musulmanii să poată fi adevăraţi promotori ai respectului reciproc şi ai prieteniei, în special prin educaţie.

Vă prezint, în final, cele mai frumoase urări şi rugăciuni ca vieţile voastre să-l poată glorifica pe Cel Preaînalt şi să aducă bucurie celor care vă înconjoară.

O sărbătoare fericită vouă tuturor!

Din Vatican, 10 iulie 2013



Sursa:ro.radiovaticana.va