Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mons. Viganó: Papa nu invită la naivitate, ci la a deschide porți de speranță

 
Mons. Viganó: Papa nu invită la naivitate, ci la a deschide porți de speranță
  • 27 Ian 2017
  • 3279

Importantă este privirea celui care povestește, pentru că realitatea nu are o semnificație univocă. Așa a prezentat monseniorul Dario Edoardo Viganó, prefect al Secretariatului pentru Comunicare din Vatican, mesajul papei Francisc pentru cea de a 51-a Zi Mondială a Comunicațiilor sociale. Monseniorul Viganó a subliniat faptul că Sfântul Părinte cere o comunicare constructivă, logica veștii bune, care nu înseamnă a relata lumea basmelor, ci a deschide porți ale speranței.

Vorbind despre faptul că mesajul pontifului conține mai multe imagini și metafore decât concepte, prefectul Secretariatului pentru Comunicare a spus:

„Ceea ce este spiritual nu este inconsistent. Spiritualul are legătură cu istoria, cu densitatea pământului în care este îmbibată povestea omului, iar omul este făcut dintr-o comunicare care știe să folosească foarte bine nu doar aspectul logic argumentativo-conceptual, ci și gesturile și apropierea. Gesturile și apropierea arată căldura, incluziunea. Așadar, cred că papa Francisc este un mare maestru în asta, probabil datorită tradiției culturale, formării proprii. Dar cred că, de fapt, ideea unei comunicări atât de metaforice arată și cum este posibil să avem comunicațiile care să fie relații, relații chiar și de apropiere”.

Monseniorul Dario Edoardo Viganó a spus că „a rupe spirala unei comunicări negative, care duce la anestezierea conștiinței, înseamnă bineînțeles că istoria este făcută din gri sau chiar din negru de multe ori, dar că totuși conține spirale care deschid la un orizont de speranță și de apropiere”. Prelatul a subliniat că suntem chemați să facem în așa fel încât răul să nu fie niciodată „protagonistul învingător”. În ceea ce privește modul în care tragedii precum cutremure, avalanșe sau catastrofe naturale pot fi scenariul unor știri bune, monseniorul Viganó a pus în lumină faptul că „nu trebuie să cădem în naivitatea relatării unei realități inexistente”, dar trebuie arătate aspectele pozitive care pot rezulta în urma unei astfel de situații, de exemplu oamenii care îi susțin pe semenii lor afectați.

Întrebat fiind despre distribuirea rapidă a veștilor rele și despre modul în care mijloacele de comunicare vaticane pot fi căi vii ale Veștii celei Bune,  prefectul Secretariatului pentru Comunicare a precizat:

„Mijloacele de comunicare vaticane pot ajuta mijloacele de comunicare internaționale mai ales arătând procese și contexte în cadrul cărora se situează și se localizează anunțurile și mesajele Sfântului Părinte, pentru că deseori acestea sunt scoase din context și astfel își pierd și forța proprie, acea relevanță proprie pe care o au”.

Monseniorul Viganó este de părere că acest lucru se poate realiza aruncând o privire asupra istoriei și înțelegând realitatea. „Fiecare intervenție a unui pontif”, a remarcat prelatul, „nu este o reluare de la zero, ci este o inserare într-o succesiune apostolică ce este mereu o istorie a Spiritului Sfânt”.

(rv – I. Ursuleac)



Sursa:ro.radiovaticana.va