Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Un Arhiepiscop îi scrie Președintelui Franței pentru o problemă extrem de gravă

 
Un Arhiepiscop îi scrie Președintelui Franței pentru o problemă extrem de gravă
  • 30 Noi 2016
  • 4101

Guvernul Franței a pregătit un proiect de lege care să plaseze sub incidența legii penale site-urile care le informează pe femei cu privire la riscurile avortului și alternativele pe care le au la dispoziție. Președintele Conferinței Episcopilor din Franța, Mons. Georges PONTIER, Arhiepiscopul Marsiliei, a adresat o scrisoare deschisă Președintelui Hollande pentru a împiedeca un astfel de proiect care ar limita anumite drepturi fundamentale și ar fi împotriva principiilor democrației.

Redăm mai jos scrisoarea adresată Președintelui Franței:

 

Domnule Președinte al Republicii,

Permiteți-mi să vă atrag atenția asupra unei probleme care mă preocupă.

Reiterând inițiativa guvernului, membri ai majorității parlamentare au depus la data de 12 octombrie un proiect de lege "cu privire la extinderea infracțiunii de obstrucție la întreruperea voluntară a sarcinii". Această propunere urmărește să condamne site-urile acuzate că "în mod deliberat induc în eroare, intimidează și/sau exercită o presiune psihologică sau morală pentru a descuraja recurgerea la avort." La 8 noiembrie, guvernul a decis să inițieze procedura de examinare accelerată a acestui proiect de lege.

Avortul, place sau nu, rămâne un act greu și grav, care pune sub semnul întrebării profund conștiința. În situații dificile, multe femei sunt reticente în a păstra sau nu copilul pe care-l poartă. Ele simt nevoia să vorbească, să ceară sfaturi. Unele, uneori foarte tinere, experimentează o adevărată dramă existențială înainte de această alegere dificilă, care le va marca toată viața. Această dramă, folosită mult timp pentru a justifica excepția de la principiul respectului pentru fiecare ființă umană de la începutul ei, înscrisă în Codul nostru civil, a dispărut acum din textul legii. Ea devine astfel inexprimabilă în mod legal. Mai mult decât atât, ultima lege de modernizare a sistemului de sănătate, din luna ianuarie a acestui an, a eliminat perioada de o săptămână de gândire acordată femeilor înainte de a lua orice decizie cu privire la avort. Cu alte cuvinte, femeile nu mai au nici un sprijin oficial pentru a-și interoga conștiința.

Unii dintre concetățenii noștri, uniți în asociații, au decis să-și dedice din timpul lor, mai ales prin intermediul instrumentelor digitale, ascultând femeile ezitante aflate într-o situație critică în ceea ce privește alegerea în fața unui eventual avort. Compensau astfel lipsa unor locuri specifice de consiliere. Succesul lor dovedește că răspund unei mari nevoi. Ar trebui să ne îngrijorăm? Multe dintre aceste femei apelau la aceste site-uri după un avort, deoarece simțeau nevoia de un loc pentru a verbaliza ceea ce au experimentat. Unele au perseverat în proiectul lor de a renunța la sarcină, altele au decis să păstreze copilul. Această diversitate de exprimare și de comportament este posibilă prin spațiul de libertate creat de aceste site-uri. Poziționarea lor încurajează la reflecție, însă chiar acest lucru le este reproșat. Acestea ar trebui să adopte imediat o poziție favorabilă cu privire la avort. Cu toate acestea, un subiect atât de grav nu poate fi închis în poziții militante.

Acest proiect de lege pune sub semnul întrebării fundamentele libertăților noastre și în special libertatea de exprimare, care nu poate avea mai multe viteze în funcție de subiect. Ar trebui exclusă în mod obligatoriu orice alternativă la avort pentru a fi considerat un cetățean onest? Oare cea mai mică încurajare pentru a păstra copilul poate fi considerat un exces de "presiune psihologică și morală"?

De fapt, propunerea de a crea o lege "cu privire la extinderea infracțiunii de obstrucție la întreruperea voluntară a sarcinii" ar  determina ca actul să fie mai puțin "voluntar"și mai puțin liber. Mai presus de toate, aceasta ar fi, în ciuda pretențiilor părților interesate, un precedent grav în limitarea libertății de exprimare pe internet. O limitare chiar și mai gravă, care atinge probleme legate de libertatea de conștiință. Aceasta pare a fi o încălcare foarte gravă a principiilor democrației.

Îmi permit să vă adresez această scrisoare pentru a-mi exprima marea îngrijorare față de graba majorității legislative,  susținută de o inițiativă a guvernului ce forțează adoptarea printr-o măsură care ar submina și mai mult regulile corecte de dialog pentru a construi o viață socială bazată pe respect reciproc. Aceste întrebări merită o adevărată dezbatere parlamentară și publică, așa cum a fost cazul și în ceea ce privește proiectul cu privire la finalul vieții. Îndrăznesc să sper că, sensibil la principiul libertății, nu veți lăsa o astfel de măsură să fie dusă la bun sfârșit.

Mulțumindu-vă pentru atenția acordată acestei scrisori, vă rog să credeți, Domnule Președinte, în distinsele mele considerații.

Mons. Georges PONTIER

Arhiepiscop de Marsilia

Președintele Conferinței Episcopilor din Franța

 

 

Traducere: ACC



Sursa:www.eglise.catholique.fr