Papa Francisc a ajuns luni, 8 martie 2021, la Roma după o călătorie apostolică în Irak de trei zile sub genericul ”Voi toți sunteți frați”. Aeronava oficială a companiei Alitalia a plecat din Bagdad la ora locală 9.54 și, după un zbor de aproape 3 mii de kilometri, a aterizat pe aeroportul Roma/Ciampino la ora locală 12.20.
Păstrând obiceiul ca după o călătorie apostolică să se roage în bazilica Santa Maria Maggiore, papa, înainte de a se întoarce la reședința sa din Casa ”Sf. Marta” din Cetatea Vaticanului, a mers la îndrăgita bazilică mariană din inima Romei ca să-i mulțumească în rugăciune Fecioarei Maria, ”Salus Populi Romani”, pentru așteptatul pelerinaj de pocăință, pace și speranță în țara patriarhului biblic Abraham. Papa a depus pe altarul Maicii Domnului un buchet de flori adus din Irak.
Sfântul Părinte a ajuns în Irak vineri, 5 martie a.c., iar primele întrevederi oficiale au avut loc în cursul după-amiezii. Mai întâi cu premierul irakian, Mustafa Abdellatif Mshatat (Al-Khadimi), și apoi cu președintele țării, Barham Ahmed Salih Qassim.. Ultimul moment al zilei a fost întâlnirea cu episcopii și reprezentanții Bisericii catolice din Irak, în catedrala siro-catolică ”Sayidat al-Nejat” (Doamna Noastră a Mântuirii).
În cea de-a doua zi a călătoriei în Irak, sâmbătă, 6 martie a.c., papa a mers la Najaf pentru întâlnirea, bogată în semnificație, cu marele ayatolah Al-Sistani, liderul musulmanilor șiiți irakieni. Succesiv, pontiful a mers în regiunea Ur a Caldeilor, locul de origine a patriarhului biblic Abraham, unde a avut o întâlnire interreligioasă și a înălțat ”Rugăciunea pentru pace a fiilor lui Abraham”. În seara de sâmbătă, papa a celebrat Sfânta Liturghie în ritul caldeu în catedrala ”Sf. Iosif” din Bagdad, sediul Patriarhatului caldeean.
Duminică, 7 martie a.c., agenda pontificală s-a desfășurat în nordul Irakului, devastat în ultimii ani de militanții jihadiști ai așa-numitului Stat Islamic. Pontiful a mers mai întâi la Irbil (sau Erbil), unde a avut întâlniri cu autoritățile regiunii autonome Kurdistan. Succesiv, a mers la Mosul, unde a vizitat piața celor patru biserici, într-un cartier din cele cele mai afectate de conflictul armat și a înălțat o impresionantă ”Rugăciune pentru victimele războiului”. De la Mosul, pontiful a mers la Qaraqosh, unde a avut o întâlnire, în catedrala ”Neprihănita Zămislire”, cu comunitatea catolică și a recitat rugăciunea ”Angelus”. Ultima etapă din nordul Irakului s-a desfășurat din nou la Erbil: Sfânta Liturghie celebrată în ritul roman sau latin pe stadionul ”Franso Hariri”, în cea de-a treia duminică din Postul Mare.
Să adăugăm, aici, un moment neprevăzut în agenda oficială a călătoriei în Irak. La finalul Sfintei Liturghii de la Irbil (Erbil), papa Francisc a avut o întâlnire cu tatăl micului Alan, copilul sirian de etnie kurdă naufragiat în 2015 împreună cu mama și fratele lui. Imaginile cu trupul fără viață al copilului au făcut înconjurul lumii. Papa și tatăl lui Alan s-au întreținut îndelung, împărtășindu-și apropierea și suferința față de toți migranții care caută un viitor de pace chiar cu riscul vieții.
Uzanța pontificală cere ca papa, după o călătorie apostolică, să facă în prima persoană o lectură de ansamblu a vizitei. De obicei, aceasta are loc la audiența generală de miercuri.