Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Trei comportamente care ți-ar putea ruina relația cu ceilalți

 
Trei comportamente care ți-ar putea ruina relația cu ceilalți
  • 19 Oct 2016
  • 3345

          Studiile au demonstrat că trei comportamente împiedică comunicarea și, dacă se repetă, pot distruge o relație. Există cu siguranță o mulțime de lucruri care trebuie să fie făcute, dar aici aș dori să împărtășesc cu voi trei comportamente care trebuie evitate: a fi critici, defensivi și distanți.

1. A fi critic

          A fi critic înseamnă a învinovăți, a ataca într-un mod personal sau public. Reprezintă un mesaj care atacă persoana. Diferența dintre a critica o persoană și a se lamenta de un comportament, deși este subtilă, este substanțială și are consecințe importante.

          Atunci când suntem criticați, riscăm să intrăm într-un cerc vicios de acuzații și insinuări. Prin urmare, este esențial să ne abținem de la a-i critica pe alții. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să acceptăm orice lucru cu blândețe. Expuneți-vă preocupările, dar nu criticați cealaltă persoană.

          În loc de a spune: „Întotdeauna faci curățenie în casă într-un mod neglijent, iar eu trebuie să intervin de fiecare dată”.

          S-ar putea spune: „Când faci curățenie, asigură-te că ai șters bine praful de pe rafturi. Aș aprecia foarte mult”.

          În loc de a spune: „Nu-ți pasă ce cred eu, tu faci mereu ceea ce vrei”.

          S-ar putea spune: „Atunci când nu îmi ceri părerea, am senzația că nu îți pasă de nevoile mele”.

2 și 3. A fi defensiv și detașat din punct de vedere emoțional

          Poate că cealaltă persoană vă critică într-un mod constant și vă învinovățește pentru orice lucru. Este natural să deveniți defensiv și să refuzați să vă asumați propriile responsabilități. Este o reacție instinctivă. Cert este că nu te duce nicăieri. A sta în defensivă și a fi detașat emoțional ne împiedică să comunicăm într-un mod adecvat unul cu celălalt, îndepărtează și construiește ziduri. Acest lucru face comunicarea dificilă, chiar imposibilă.

          Data viitoare când doriți să spuneți: „Nu este vina mea. Ar fi trebuit să te gândești tu”, întrebați-vă de ce anume vreți să vă apărați. Poate că această simplă întrebare vă va ajuta să adoptați perspectiva corectă, să rupeți cercul vicios al acuzațiilor reciproce și să comunicați mai bine.

 

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:it.aleteia.org

Știri din aceeași categorie