Cu ocazia Anului Jubiliar al Milostivirii, credincioșii catolici români de ambele rituri din România vor participa la pelerinajul național la Roma, care are loc de la 9 la 11 septembrie 2016. Printre pelerinii români care vin în Cetatea Vaticanului pentru a trece pragul Porții Sfinte se vor afla și ierarhi ai celor două Bisericii, în frunte cu arhiepiscopul-mitropolit Ioan Robu.
Programul pelerinajului la Roma începe vineri dimineața, atunci când întregul grup de credincioși este așteptat să se adune la „Castel Sant'Angelo”, în apropiere de Vatican. La ora 8 pelerinii români, înregistrați pe site-ul oficial al Jubileului Milostivirii cu numele „România în pelerinaj la Roma”, pornesc în procesiune spre Bazilica Sfântul Petru, unde vor trece prin Poarta Sfântă deschisă de papa Francisc la 8 decembrie 2015. Odată intrați în bazilică, credincioșii români iau parte la un moment de rugăciune la mormântul sfântului Petru, iar apoi vizitează cripta cu mormintele papilor. La ora 11, la altarul Catedrei din bazilica vaticană se celebrează Sfânta Liturghie în rit latin.
Sâmbătă, 10 septembrie 2016, credincioșii catolici români participă la audiența jubiliară ținută de papa Francisc în Piața Sfântul Petru. În cadrul audienței Pontiful Roman va saluta în mod particular grupul de pelerini din România. La ora 12.30, în Bazilica Sfântul Spirit, situată în imediata apropiere a Vaticanului, are loc celebrarea Sfintei Liturghii, în ritul bizantin.
Duminică, 11 septembrie 2016, în ultima zi a pelerinajului național la Roma, fiecare grup diecezan sau eparhial va participa pe cont propriu la Sfânta Liturghie, în limba și ritul specific, urmând ca în jurul orei 11 toți pelerinii români să se adune în Piața Sfântul Petru pentru a participa, alături de papa Francisc, la rugăciunea „Angelus”. În timpul rugăciunii, Suveranul Pontif va saluta din nou grupul de pelerini din România veniți la Roma cu ocazia Anului Jubiliar al Milostivirii.
De asemenea, la programul comun sunt invitate să participe și comunitățile catolice de limba română din Roma și împrejurimi.
(rv – I. Ursuleac)