de Massimo Introvigne
Pe 28 iunie 2013 unul dintre cele mai importante centre de statistică din lume, „Center for the Study of Global Christianity” din Statele Unite ale Americii, a publicat raportul „Creştinismul în contextul său global, 1970-2020” în care oferă date actualizate în 2013 şi face o serie de previziuni.
Concluzia cea mai importantă a studiului este că lumea devine nu mai puţin credincioasă, ci din ce în ce mai religioasă. Numărul creştinilor şi al catolicilor din lume creşte şi el, dar nu datorită situaţiei din Europa care devine tot mai necredincioasă.
Dacă în 1970 82% dintre oameni se declarau credincioşi, în 2013 procentul lor a crescut la 88%. Această creştere se datorează căderii comunismului în Europa de Est şi a faptului că în China „renaşte” spiritul credinţei, dar este şi o consecinţă demografică: în întreaga lume persoanele credincioase au mai muţi copii.
Această situaţie ar putea să conducă la pierderea importanţei „formelor religioase” foarte liberale sau progresiste: chiar dacă acestea par a câştiga bătălia mediatică, ele pierd în fiecare zi bătălia cea mai importantă – numărul de fii.
Conform previziunilor acestui raport în 2020 creştinii împreună cu musulmanii vor reprezenta 57,2% din populaţia globală, cu 9,2% procente mai mult decât în 1970: 33,2% dintre locuitorii planetei noastre vor fi creştini, iar 23,9% musulmani.
Concluzia generală a acestui studiu pare a fi că lumea nu devine din ce în ce mai indiferentă religios, aşa cum ne spune mass-media, dar şi că acest lucru depinde în mod categoric şi de factorii demografici: din 10 copii care se nasc în lume, 9 „ajung” în sânul unei familii care se declară religioasă, iar 6 se nasc fie într-un context creştin conservator sau musulman; „progresiştii” şi fanii „indiferentismului religios” au din ce în ce mai puţini copii.
Traducere: Andrei Hrișman