Papa Francisc a început miercuri după-amiază călătoria apostolică în Polonia, cu prilejul Zilei Mondiale a Tinerilor. Plecat de la aeroportul Fiumiciuno, din Roma, în jurul orei 14.15, pontiful a ajuns la Cracovia cu puţin înaintea orei 16. În cursul zborului spre Cracovia, potrivit tradiţiei, Sfântul Părinte a adresat un scurt salut jurnaliştilor. „Lumea este în război” – a spus papa Francisc comentând uciderea barbară a părintelui Hamel, în Franţa – „însă ceea ce trăim nu este un război religios”.
„Când spun despre război vorbesc în mod serios, însă nu vorbesc despre un război religios. Nu!”, a repetat papa Francisc în avion, în călătoria spre Cracovia, ceea ce a spus şi cu alte ocazii, subliniind:
Papa Francisc: „Este un război de interese, un război pentru bani, pentru resursele naturale, pentru dominarea popoarelor și există acest fel de război. Cineva ar putea spune: 'Vorbeşte despre un război religios'. Nu! Toate religiile vor pacea. Războiul este dorit de alţii. Înţelegeţi?”
Referindu-se la uciderea în mod barbar a părintelui Hamel, marţi, la Rouen, pontiful a revenit la ideea de război dus pe bucăţi, spunând:
„Un cuvânt care se repetă des este insecuritate. Însă, adevăratul cuvânt care ar trebui folosit este „război”. De mai multă vreme repetăm că „lumea este într-un război dus pe porţiuni”, a insistat pontiful, exprimându-şi speranţa ca tinerii care participă la Ziua Mondială a Tinerilor să exprime speranţă. De asemenea, papa Francisc le-a mulţumit tuturor acelora care au transmis condoleanţe pentru moartea părintelui Hamel, începând cu preşedintele Hollande”.
După sosirea în Polonia, în primul discurs adresat autorităţilor, reprezentanţilor societăţii civile şi membrilor corpului diplomatic, papa Francisc a evidenţiat următoarele aspecte: rădăcinile creştine ale Europei; fidelitatea faţă de tradiţie şi deschiderea faţă de viitor; identitatea şi dialogul; memoria bună şi memoria rea; deschiderea porţilor închise; emigranţi polonezi şi refugiaţi din cauza războaielor şi a lipsei hranei şi viaţa care trebuie întotdeauna acceptată şi tutelată.
Fenomenul migraţiei: necesar un supliment de înţelepciune şi de milostivire pentru a depăşi temerile şi a realiza binele suprem
„Memoria deosebeşte poporul polonez”, a spus pontiful, subliniind că a fost întotdeauna impresionat de simţul viu al istoriei avut de Ioan Paul al II-lea. „Conştiinţa propriei identităţi, lipsită de complexele de superioritate, este indispensabilă pentru organizarea unei comunităţi naţionale pe baza propriului patrimoniu uman, social, politic, economic şi religios, pentru a inspira societatea şi cultura, menţinându-le fidele faţă de tradiţie şi, în acelaşi timp, deschise faţă de reînnoire şi faţă de viitor”, a subliniat papa Francisc în primul discurs din călătoria apostolică în Polonia.
Referindu-se la chestiunea migranţilor, papa Francisc a spus că, în gestionarea complexului fenomen migratoriu, este necesar „un supliment de înţelepciune şi de milostivire, pentru a depăşi temerile şi a realiza binele suprem. Este necesară evidenţierea cauzelor emigraţiei din Polonia, felicitându-i pe cei care vor să revină în patrie”. „În acelaşi timp” – a continuat – „este necesară disponibilitatea de a-i primi pe cei care fug de războaie şi de foame şi solidaritatea faţă de cei privaţi de drepturile lor fundamentale, printre care cel de a-şi profesa în libertate şi siguranţă propria credinţă”.
Seara, la ora 21.30, de la balconul palatului arhiepiscopal din Cracovia, papa Francisc le-a adresat tinerilor prezenți un salut, după ce în prealabil a fost în legătură directă cu tinerii italieni reuniți pentru un concert în aer liber, în apropierea sanctuarului Divinei Milostiviri din Cracovia. O parte din gândurile pontifului au fost dedicate unui tânăr voluntar polonez care s-a implicat mult în pregătirea Zilei Mondiale a Tinerilor de la Cracovia, dar care nu a ajuns să se bucure de aceasta, din cauza unei boli necruțătoare.