Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Isus ne vrea liberi, nu telecomandaţi

 
Isus ne vrea liberi, nu telecomandaţi
  • 30 Iun 2013
  • 4940
Isus ne îndeamnă să ascultăm de conştiinţa noastră, în uniune deplină cu Dumnezeu, pentru că în acest fel vom fi creştini liberi şi nu „telecomandaţi” sau „teleghidaţi”, a spus Papa Francisc la rugăciunea antifonului marian „Angelus”, duminică, 30 iunie, în Piaţa Sfântul Petru. Pontiful a subliniat că în acest sens Benedict XVI este un „mare exemplu”, din moment ce a urmat cu curaj şi discernământ „voinţa lui Dumnezeu care vorbea inimii sale”. În Ziua Carităţii Papei, marcată duminică în toate parohiile din Italia, Sfântul Părinte şi-a exprimat gratitudinea faţă de toţi cei care, chiar şi în forme mai modeste, vin în sprijinul iniţiativelor sale de caritate.

Pornind de la textul Evangheliei din această duminică, după ritul latin, Papa a atras atenţia asupra observaţiei pe care o face evanghelistul Luca unde spune că Isus, „când s-au împlinit zilele înălţării sale, s-a îndreptat cu hotărâre spre Ierusalim” (9, 51). Odată luată această hotărâre, a spus Pontiful la „Angelus”, Isus cere discipolilor să nu impună nimic celor pe care-i vor întâlni pe cale: „Isus nu impune niciodată. Isus este umil. Isus invită. Dacă tu vrei, vino! Aceasta este smerenia lui Isus: El întotdeauna ne invită, nu impune!”.

Toate acestea, a continuat Papa, ne dau de gândit. Ne spun, de exemplu, importanţa pe care a avut-o conştiinţa chiar şi pentru Isus, faptul că în inima sa El asculta vocea Tatălui şi o urma. „În existenţa sa pământească Isus nu era, pentru a spune astfel, «teleghidat»: era Cuvântul Întrupat, Fiul lui Dumnezeu care s-a făcut om, şi la un moment dat a luat hotărârea fermă de a urca la Ierusalim pentru ultima oară, o decizie luată în conştiinţa sa dar nu de unul singur ci împreună cu Tatăl, în deplină uniune cu El!”.

Isus a luat hotărârea „în ascultare faţă de Tatăl, în ascultarea profundă, intimă a voinţei sale”. Şi de aceea hotărârea lui era fermă, pentru că era luată împreună cu Dumnezeu Tatăl: „Isus era liber: în luarea acelei decizii, era liber! Isus vrea ca noi creştinii să fim liberi ca El. Cu acea libertate care vine din dialogul cu Tatăl, din acest dialog cu Dumnezeu. Isus nu vrea nici creştini egoişti care urmează propriul ego şi nu vorbesc cu Dumnezeu, nici creştini slabi, creştini care nu au voinţă, creştini telecomandaţi, incapabili de creativitate, care caută întotdeauna să se conecteze la voinţa altuia şi nu sunt liberi. Isus ne vrea liberi. Dar unde se realizează această libertate? Se realizează în dialogul cu Dumnezeu în propria conştiinţă”.

Dacă un creştin nu ştie să vorbească cu Dumnezeu, nu ştie să-l audă pe Dumnezeu în propria conştiinţă, atunci nu este liber. Şi noi trebuie să învăţăm să ascultăm din ce în ce mai mult de conştiinţa noastră. Aceasta, a fost avertizarea Papei, „nu înseamnă a urma propriul ego, a face ceea mă interesează, ce-mi convine, ce-mi place… Nu înseamnă aceasta! Conştiinţa este spaţiul interior în care se ascultă adevărul, binele, îl ascultăm pe Dumnezeu”.

Conştiinţa, a continuat Sfântul Părinte, este „locul interior al relaţiei mele” cu Dumnezeu care „vorbeşte inimii mele şi mă ajută să disting, să înţeleg calea pe care trebuie să o urmez, şi o dată luată această decizie, să merg înainte, să fiu coerent”: „Noi am avut un exemplu minunat al modului în care se concretizează în propria conştiinţă raportul cu Dumnezeu, un exemplu recent, minunat: Papa Benedict XVI ne-a dat acest mare exemplu, când Domnului l-a făcut să înţeleagă, în rugăciune, care era pasul de făcut. A urmat, cu mare simţ de discernământ şi curaj, conştiinţa sa, şi anume, voinţa lui Dumnezeu care vorbea inimii sale”.

Exemplul său, a reluat Papa Francisc la „Angelus”, ne face bine, este pentru fiecare dintre noi un exemplu de urmat. Sfânta Fecioara Maria, cu mare simplitate, asculta şi medita în adâncul inimii Cuvântul lui Dumnezeu şi cele ce se întâmplau în viaţa lui Isus şi „l-a urmat pe Fiul ei cu adâncă convingere şi speranţă neclintită”. De aici, invocaţia adresată Fericitei Fecioare Maria ca ea să ne ajute „să devenim tot mai mult bărbaţi şi femei de conştiinţă, liberi în conştiinţă”, „capabili de a asculta vocea lui Dumnezeu şi de a o urma cu determinare”.

La saluturile adresate pelerinilor Pontiful a amintit că în Italia se marchează duminică Ziua pentru Caritatea Papei: „Doresc să le mulţumesc episcopilor şi tuturor parohiilor, mai ales celor mai sărace” - a spus Sfântul Părinte - „pentru rugăciunile şi ofertele care sprijină atâtea iniţiative pastorale şi caritative ale Succesorului lui Petru în orice parte a lumii. Vă mulţumesc tuturor!”.

Primiţi acum şi Binecuvântarea Apostolică, invocată de Sfântul Părinte Papa Francisc duminică la rugăciunea „Angelus” în Piaţa San Pietro, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toţi cei care o primesc în spirit de credinţă.



Sursa:ro.radiovaticana.va