În Canada a fost legiferată eutanasia asistată medical. După ce a trecut de Camera Comunelor, textul de lege prezentat de Guvern fără modificări ulterioare a fost aprobat de Senat la 17 iunie 2016, cu 44 de voturi pentru și 28 împotrivă. Măsura prevede anumite clauze de protecție pentru cei vulnerabili și libertate de conștiință pentru medici. De fapt, proiectul legislativ exclude minorii, persoanele care suferă de boli mentale și pe cei afectați de boli degenerative.
„Limitări care nu risipesc obiecțiile morale față de o lege care, dincolo de intențiile bune ale promotorilor, legalizează uciderea unei persoane”. Aceasta este declarația arhiepiscopului de Toronto, cardinalul Thomas Collins, care este de părere că aceste limitări vor putea fi ocolite și depășite odată cu trecerea timpului, lucru dovedit de alte țări în care a fost introdusă eutanasia.
Societatea canadiană, afirmă cardinalul Collins, este chemată, acum, „la un necesar și lung proces de reflecție asupra ceea ce implică pierderea capacității fundamentale de a distinge între a muri și a fi uciși”. Trebuie recunoscute, apoi, urmările dăunătoare ale reducerii demnității unei persoane. Arhiepiscopul de Toronto avertizează că valoarea vieții unei persoane nu poate fi redusă la „capacitatea sa de funcționare conform unor standarde personale de prestație determinate”.
A înfrunta aceste aspecte cruciale va cere timp, însă anumite lucruri pot fi făcute imediat. Cardinalul Collins este de părere că trebuie făcuți trei pași: a favoriza în mod efectiv accesul canadienilor la îngrijirea paliativă, limitat la 30 % dintre bolnavi; a spune lucrurilor pe nume, adică a face opinia publică să înțeleagă că „moartea asistată medical”, cum este definită eutanasia de noua lege, înseamnă uciderea unei persoane; asigurarea respectului deplin față de conștiința medicilor, care nu trebuie să se găsească în condiția de a fi constrânși să ajute o persoană să moară.
Dezbaterea privind eutanasia asistată medical era prezentă în Canada de mai mulți ani. În 2010, o primă inițiativă legislativă privind eutanasia a fost respinsă de Parlament. Aceasta a fost urmată de alte încercări, totul culminând cu decizia Curții Supreme de Justiție din anul 2015, an în care eutanasia a fost legalizată în statul Quebec. Biserica Catolică din Canada a încercat să se opună acestei legi, demarând diverse proiecte educative în toate diecezele canadiene, lucru care, însă, nu a putut împiedica aprobarea noului proiect legislativ.
(rv – I. Ursuleac)