Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Rugăciunea, izvor de milostivire: cateheza audienței generale a papei Francisc

 
Rugăciunea, izvor de milostivire: cateheza audienței generale a papei Francisc
  • 25 Mai 2016
  • 4415

Cu o amplă cateheză despre rugăciune, ca izvor de milostivire, papa Francisc a continuat miercuri, la audiența generală din Piața Sfântul Petru, seria reflecțiilor dedicate Anului Sfânt al Milostivirii. La finalul catehezei, Pontiful a făcut un apel în favoarea Zilei internaționale dedicată copiilor dispăruți, a îndemnat romanii și pelerinii să participe la Sfânta Liturghie a sărbătorii ”Trupul și Sângele Domnului” și a chemat la rugăciune pentru pace în Siria, unde violențele armate din ultimele zile au dus la moarte a sute de civili nevinovați.

După parabola despre bogatul și Lazăr cel sărac, despre care a vorbit miercurea trecută, papa Francisc s-a oprit astăzi la parabola judecătorului nedrept și a văduvei insistente (Lc 18, 1-5). Încă de la început, Sfântul Părinte a scos în evidență învățătura importantă pe care Isus o transmite prin această parabolă: ”datoria de a se ruga întotdeauna și de a nu se descuraja” (v. 1). Dialogul dintre judecător și văduvă, cei doi protagoniști ai parabolei, evidențiază însă și o nuanță semnificativă pentru jubileul extraordinar al Bisericii: rugăciunea ca izvor de milostivire.

Judecătorul, personaj de vază, era chemat să fie temător de Dumnezeu și vrednic de crezare, imparțial și incoruptibil (cf Ex 18,21), dar de această dată, notează evanghelistul, acest judecător ”nu se temea de Dumnezeu și nu-i păsa de oameni” (v. 2). La rândul ei, văduva, care împreună cu orfanii și străinii făcea parte din categoria cea mai vulnerabilă a societății, se adresează acestui judecător cu speranța de a i se face dreptate. La indiferența judecătorului, văduva răspunde ”cu singura armă la îndemâna ei: continuă cu insistență să-l bată la cap, prezentându-i cererea de dreptate”. Perseverența văduvei, în cele din urmă, are câștig de cauză:
Papa Francisc: • «Isus scoate din această parabolă o îndoită concluzie: dacă văduva a reușit să înduplece un judecător necinstit prin rugămintea ei insistentă, cu atât mai mult Dumnezeu, care este un Tată bun și drept, ”va face dreptate aleșilor săi care strigă către el zi și noapte”; mai mult, nu-i va face să aștepte îndelung, dar va acționa ”îndată”».

De aici, îndemnul lui Isus de a se ruga ”fără încetare”. Desigur, a recunoscut Pontiful, cu toții cunoaștem momente de oboseală și descurajare, mai ales când rugăciunea noastră pare ineficace. Dar Isus ne asigură: spre deosebire de judecătorul necinstit, Dumnezeu ascultă îndată pe fiii săi, ”chiar dacă aceasta nu înseamnă că o face după timpul și felul în care am vrea noi”.
Papa Francisc: «Rugăciunea nu este o baghetă magică! Ea ajută la păstrarea credinței în Dumnezeu și la a ne încredința Lui chiar și când nu-i înțelegem voința».

Pontiful a luat ca exemplu în această privință pe Isus însuși, despre care citim în Scrisoarea către Evrei: ”În zilele vieții sale pământești, el a oferit, cu strigăte puternice și cu lacrimi, rugăciuni și cereri către acela care avea puterea să-l salveze de la moarte și a fost ascultat datorită evlaviei lui” (5,7). La prima vedere, această afirmație pare neverosimilă, pentru că Isus a murit pe cruce, și totuși, cuvântul Scripturii nu greșește: ”Dumnezeu l-a salvat cu adevărat pe Isus de la moarte, dându-i asupra acesteia o biruință completă, dar calea parcursă pentru a o dobândi a trecut prin moartea însăși!”. Referința la rugăciunea pe care Dumnezeu a îndeplinit-o trimite la rugăciunea lui Isus din Ghetsemani când, cuprins de angoasa morții, îl roagă pe Tatăl să-l elibereze de potirul amar al patimii. Dar rugăciunea lui Isus este pătrunsă de încrederea în Tatăl și se încredințează fără rezerve voinței sale: ”Nu cum vreau eu, ci cum vrei tu” (Mt 26, 39).  ”Obiectul rugăciunii trece în planul secund, ceea ce era important mai întâi de toate este relația cu Tatăl. Iată ce face rugăciunea: transformă dorința și o modelează după voința lui Dumnezeu, oricare ar fi aceasta, pentru că cine se roagă aspiră mai înainte de orice la uniunea cu Dumnezeu, care este iubire milostivă”. Dar parabola lui Isus din Evanghelie se încheie cu o întrebare: ”Când va veni Fiul omului, va găsi oare credință pe pământ?” (v. 8).
Papa Francisc: «Cu această întrebare, suntem cu toții avertizați: nu trebuie să încetăm să ne rugăm, chiar dacă nu este ascultată. Rugăciunea este cea care păstrează credința, fără ea credința se clatină! Să-i cerem Domnului o credință care se face rugăciune neîntreruptă, perseverentă, ca a văduvei din parabolă, o credință care se alimentează din dorința venirii sale. Și în rugăciune experimentăm compasiunea lui Dumnezeu care, ca un Tată, vine în întâmpinarea fiilor săi plin de iubire milostivă”.

Adresându-se, în fine, pelerinilor de diferite limbi, Sfântul Părinte i-a îndemnat ”să trăiască cu credință Jubileul Milostivirii, iar trecerea Porții Sfinte să mărească în toți simțul apartenenței la Biserică și necesitatea faptelor de milostenie față de frați”.

Papa Francisc: Ziua internațională a copiilor dispăruți
”Astăzi se marchează Ziua internațională a copiilor dispăruți. Este o datorie a tuturor să-i ocrotească pe copii, mai ales pe cei expuși la un ridicat risc de exploatare, trafic de ființe umane și comportament deviant. Formulez auspicii pentru ca autoritățile civile și religioase să scuture și să sensibilizeze conștiințele pentru a evita indiferența față de problemele copiilor singuri, exploatați și îndepărtați de familiile lor și de contextul lor social, copii care nu pot crește senin și nu pot privi cu speranță la viitor. Îi invit pe toți la rugăciune pentru ca fiecare dintre ei să fie restituit afecțiunii celor dragi”.

Apel la participare la procesiunea ”Corpus Domini”
”Mâine la Roma vom trăi tradiționala procesiune a sărbătorii Corpus Domini. La ora 19.00, în Piața San Giovanni in Laterano voi celebra Sfânta Liturghie, după care vom adora Preasfântul Sacrament mergând pe jos până la bazilica Santa Maria Maggiore. Invit romanii și pelerinii să participe la acest solemn act public de credință și iubire față de Isus prezent cu adevărat în Euharistie”.

Rugăciune pentru pace în Siria
După rugăciunea ”Tatăl Nostru”, papa Francisc a făcut un apel la rugăciune pentru pace în Siria: ”Lunea trecută, în scumpa Sirie, au avut loc unele atentate teroriste care au provocat moartea a aproximativ o sută de civili lipsiți de apărare. Îi îndemn pe toți să se roagă Tatălui milostiv și Fecioarei Maria pentru ca să dăruiască odihna veșnică victimelor, mângâiere rudelor și să convertească inima celor care seamănă moarte și distrugere. Să ne rugăm cu toții Fecioarei Maria: Bucură-te, Marie…”.



Sursa:ro.radiovaticana.va