Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Adevărul căsătoriei nu este de vânzare: papa Francisc, la ”Sf. Marta”

 
Adevărul căsătoriei nu este de vânzare: papa Francisc, la ”Sf. Marta”
  • 20 Mai 2016
  • 5669

Afirmarea unui adevăr al lui Dumnezeu nu trebuie desprinsă niciodată de înțelegerea slăbiciunii umane: a remarcat papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată vineri dimineață în Capela Casei Sf. Marta din Cetatea Vaticanului comentând lecturile biblice ale zilei, în special pagina Evangheliei în care Isus vorbește cu fariseii despre adulter (Mc 10, 1-12). Isus Cristos, a spus Pontiful la predică, depășește viziunea umană care ar dori să reducă viziunea lui Dumnezeu la o ”ecuație cazuistică”.

Aflându-se în ținutul Iudeii, Isus este înconjurat de farisei și învățători ai legii. Aceștia, voind să-l pună la încercare, îl întreabă dacă îi este permis unui bărbat să-și lase femeia. Papa Francisc spune că aceasta este ”capcana” cazuisticii, întinsă de ”un mic grup de teologi luminați”, convinși ”că au toată știința și înțelepciunea poporului lui Dumnezeu”. Un pericol, acesta, din care Isus iese mergând dincolo, spre „plinătatea căsătoriei”. La fel făcuse și mai înainte cu saduceii, referitor la o femeie care a avut șapte bărbați dar care la înviere, spune Isus, nu va mai fi soția vreunui om pentru că în ceruri nu se însoară și nu se mărită. În acel caz, notează Sfântul Părinte, Isus s-a referit la ”plinătatea escatologică” a căsătoriei. Cu fariseii, în schimb, ”merge la plinătatea armoniei creației”, când Dumnezeu ”i-a făcut bărbat și femeie” pentru ca ”cei doi să fie un singur trup”.


Papa Francisc: ”Nu mai sunt doi, ci un singur trup. Prin urmare, «ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă» (v. 9). Atât în cazul leviratului cât și de această dată, Isus răspunde cu adevărul copleșitor, cu adevărul înțepător – acesta este adevărul – cu plinătatea dintotdeauna. Isus nu negociază adevărul niciodată. Dar aceștia, un mic grup de teologi luminați, negociau mereu adevărul, reducându-l la cazuistică. Isus nu negociază adevărul. Acesta este adevărul despre căsătorie, un altul nu este”.

Dar Isus, a continuat Sfântul Părinte la predică, ”este atât de milostiv, atât de mare, încât niciodată, niciodată, niciodată nu închide ușa pentru cei păcătoși”. De aceea, el nu se mulțumește să afirme adevărul lui Dumnezeu, dar cere fariseilor să spună ceea ce a stabilit Moise în lege. Când fariseii îi repetă că împotriva adulterului este permis să se scrie ”un act de despărțire”, Cristos răspunde că această normă a fost scrisă ”din cauza împietririi inimii voastre”. Cu alte cuvinte, notează Pontiful, Isus face întotdeauna deosebire între adevăr și slăbiciunea umană, fără jocuri de cuvinte:
Papa Francisc: ”În această lume în care trăim, cu această cultură a provizoriului, realitatea păcatului este foarte puternică. Dar Isus, amintindu-l pe Moise, ne spune: există împietrirea inimii, există păcatul, ceva se poate face: iertarea, înțelegerea, însoțirea, integrarea, discernământul acestor cazuri, dar adevărul nu se vinde niciodată. Isus este capabil să spună acest adevăr atât de mare și în același timp să fie atât de înțelegător cu cei păcătoși, cu cei slabi”.

Acestea sunt, așadar, cele două lucruri pe care Isus le învață: să iubim adevărul și să fim înțelegători, ceea ce ”teologii luminați” nu reușesc să facă pentru că sunt închiși în capcana ”ecuației matematice” a formulei: ”Este permis? Nu este permis?”, și prin urmare, sunt incapabili să aibă orizonturi largi sau iubire” față de slăbiciunea umană. E îndeajuns să vedem, încheie papa Francisc, ”delicatețea” cu care Isus se comportă față de femeia adulteră, când aceasta era să fie ucisă cu pietre: ”Nici eu nu te condamn”, spune Isus, ”mergi și de acum înainte să nu mai păcătuiești”.


Papa Francisc: ”Isus să ne învețe să avem cu inima o mare adeziune la adevărul său și cu inima o mare înțelegere și însoțire față de toți frații noștri care sunt în dificultăți. Acesta este un dar, aceasta învață Duhul Sfânt, nu acești învățători luminați, care pentru a ne învăța au nevoie să reducă plinătatea lui Dumnezeu la o ecuație cazuistică. Domnul să ne dăruiască acest har”.



Sursa:ro.radiovaticana.va