De Eduard-William Fărtan
1. FUNDAL MULTIETNIC
Sf. Gheorghe s-a născut în Siria-Palestina, într-o familie greacă. A fost soldat al unui oraş-imperiu din peninsula italică, Roma, şi a murit martir în actuala Turcie. Părinţii săi, deşi vorbitori de limbă greacă erau din Capadocia, în Turcia centrală şi, respectiv, din Palestina.
Bogăţia zestrei Sfântului era cât se poate de multiculturală nu numai în lumea antică, dar şi în zilele noastre.
2. A FOST EMIGRANT
Sf. Gheorghe a plecat din ţara sa, Siria, în actuala Turcia în căutare de lucru şi a fost angajat ca şi gardă la palatele împăratului Diocleţian.
S-a mutat dintr-o provincie a unui vast imperiu în alta în acelaşi fel în care mâna de lucru migrează în interiorul UE pentru a găsi de lucru mai bine.
3. A RĂSPÂNDIT NOI IDEI RELIGIOASE DIN STRĂINĂTATE
Imperiul Roman se închina de secole zeităţilor păgâne tradiţionale. Sf. Gheorghe a devenit cunoscut pentru că răspândea religia sa din Orientul Mijlociu în civilizaţia occidentală.
Se presupune că ar fi convins-o pe împărăteasa Alexandra să adopte noua religie ce se răspândea în Imperiu, creştinismul. Statele europene succesoare ale Imperiului sunt, în mare măsură, creştine până astăzi.
4. ESTE SFÂNTUL PROTECTOR AL MAI MULTOR LOCURI
Sf. Gheorghe este patronul Angliei, Bulgariei, Palestinei, Etiopiei, Greciei şi Lituaniei.
În Georgia este celebrat de două ori pe an iar numele ţării derivă de la Sf. Gheorghe.
5. A FOST SOLDAT PENTRU UN SUPER-STAT EUROPEAN MULTICULTURAL
Ca ofiţer al armatei romane, Sf. Gheorghe lupta pentru un super-stat european care se întindea mult dincolo de graniţele continentului.
Imperiul era renumit prin faptul că îşi lăsa supuşii să îşi păstreze propriile tradiţii locale.
La Roma, alături de romani locuiau greci, bretoni, gali, evrei şi alte naţii. Atâta timp cât loialitatea faţă de împărat era respectată, obiceiurile culturale şi religioase locale putea continua şi erau încorporate Imperiului.
6. A FOST PERSECUTAT DE OAMENI INTOLERANŢI FAŢĂ DE RELIGIA SA STRĂINĂ.
Ca emigrant cu o religie străină, Sf. Gheorghe a fost discriminat şi persecutat de către autorităţile romane care erau nemulţumite de creşterea în număr a adepţilor noii religii, creştinismul.
Pe când slujea armata în Turcia, sfântul a fost victima unei noi legi care urmărea epurarea instituţiilor statale de elementele creştine considerate duşmănoase întrucât nu se închinau Împăratului ca unei zeităţi. Sfântul a fost arestat şi alungat din armată.
Sfântul a protestat dar a fost aruncat în închisoare, torturat şi. în cele din urmă, executat pentru convingerile lui creştine.
Sf. Gheorghe, mucenic purtător de biruinţă al lui Christos, este şi victimă a agresivităţii intoleranţei şi a neacceptării străinului şi a culturii întâlnirii într-o societate multiculturală.
La mulţi ani tuturor celor care îl cinstesc pe Sf. Gheorghe cu numele şi cu viaţa lor!