A început luni la Roma o nouă ediție a cursurilor de formare despre ”Exorcism și rugăciunea de eliberare”, organizate de Institutul ”Sacerdos” la Ateneul Pontifical ”Regina apostolorum”. Cursurile sunt organizate în forma unui seminar de formare permanentă care își dorește să ajute episcopii la pregătirea preoților desemnați pentru slujirea exorcismului.
Colegul nostru Federico Piana, de la Redacția centrală Radio Vatican, a vorbit despre obiectul acestor cursuri cu inițiatorul manifestării formative, prof. Giuseppe Ferraris, secretarul național al Grupului de Cercetare și Informare Socio-Religioasă din Italia. Fiind un curs multi-disciplinar, participanții abordează tematici diverse pentru a-și forma o viziune mai amplă despre exorcism, pornind de la aspectul bisericesc, teologic, biblic, liturgic, catehetic și canonic, până la cel medical, psihologic, juridic, criminologic și farmacologic. Prof. Ferraris:
• «Ideea organizării unor cursuri de nivel universitar a venit din dorința de a căuta să rezolvăm greutățile pe care le întâlnesc mulți preoți atunci când trebuie să se confrunte cu problemele persoanelor care doresc să se elibereze de contactul cu lumea ocultului, magiei și satanismului sau care, din motive diferite, simt că au de a face cu lucrarea diavolului. Primele cursuri de acest fel au fost organizate în anii 2004-2005».
Într-o societatea secularizată, în care atenția este îndreptată din ce în ce mai rar spre Dumnezeu, există și ispita de a deschide tot mai mult ușile spre fenomenul ocultismului.
• «Pentru o anumită perioadă de timp societatea a avut tendința să uite ideea de diavol, să nu mai vorbească despre diavol, să-l considere o realitate superstițioasă și atât. Dar apoi, în decursul anilor, fenomenul a explodat efectiv pe neașteptate și cu o creștere exponențială, iar foarte mulți tineri se apropie astăzi de tematici legate de ocultism și satanism. Unii sunt atrași de prietenii lor care îi împing pe această cale. Se părea că fenomenul a dispărut, dar în schimb a revenit mai puternic decât înainte. Faptul că interesul față de diavol a explodat din nou, o demonstrează și impactul pe care aceste cursuri le-a avut asupra mijloacelor de comunicare. Încă de la primele cursuri au venit să se intereseze mijloacele de comunicare mai importante. Au venit de pe toate continentele. Mai mult, un film, numit ”Ritul”, interpretat de Anthony Hopkins, a fost turnat pe baza cunoștințelor prezentate la aceste cursuri și a romanului scris de Matt Baglio, care a participat la primele ediții ale cursurilor. În orice caz, foarte puțini erau dispuși să mai vorbească de diavol, nici teologia protestantă, nici teologia catolică, astfel că mulți preoți s-au găsit nepregătiți în fața problemei, pentru că în cadrul facultăților teologice nu mai primeau o formare în această privință și nu știau cum să abordeze problema. Veneau credincioși aducându-le preocuparea pentru rudele implicate în activități sau grupuri ciudate sau pentru că se simțeau obsedați sau posedați de diavol, iar preoții nu știau cum să procedeze. Ideea acestor cursuri a venit și din această necesitate, pentru a da o mână de ajutor preoților, a-i forma și a învăța cum să se miște în acest domeniu».
Învățătura Bisericii despre exorcism și puterea Satanei
De adăugat și ceea ce ne învață Catehismul Bisericii Catolice în această privință (nr. 517, 550, 1237 și 1673). Astfel, aflăm că venirea Împărăției lui Dumnezeu este înfrângerea Împărăției Satanei. ”Dacă prin Duhul lui Dumnezeu îi alung pe diavoli”, spune Isus (Mt 12,28), înseamnă că a sosit la voi Împărăția lui Dumnezeu. De aceea, exorcismele lui Isus îi eliberează pe unii oameni de sub puterea diavolilor. Ele anticipează marea victorie a lui Isus asupra ”principelui acestei lumi” (In 12,31).
Când Biserica cere în mod public și cu autoritate, în numele lui Isus Cristos, ca o persoană sau un obiect să fie apărat de influența Celui rău și eliberat de sub stăpânirea lui, se vorbește de exorcism. Isus l-a practicat (cf Mc 1,25s) iar Biserica are de la El puterea și însărcinarea de a exorciza. Sub o formă simplă, exorcismul se face în cadrul celebrării Botezului. Exorcismul solemn, numit ”exorcismul mare”, nu poate fi făcut decât de către un preot și cu permisiunea episcopului. În aceasta trebuie să se procedeze cu prudență, respectând cu strictețe normele stabilite de Biserică. Exorcismul are drept scop alungarea demonilor sau eliberarea de sub influența demonică, și aceasta, prin autoritatea spirituală pe care Isus a încredințat-o Bisericii sale. Foarte diferit este cazul maladiilor, mai ales psihice, a căror îngrijire este de domeniul științelor medicale. Prin urmare, este important să se stabilească, înainte de a celebra exorcismul, că este vorba de o prezență a Celui rău și nu de o boală oarecare (CBC, nr. 1673).
În cele din urmă, nu trebuie uitat că puterea Satanei nu este infinită. El nu este decât o creatură, puternică prin faptul că este spirit pur, dar totuși o creatură și nu poate împiedica edificarea Împărăției lui Dumnezeu. Chiar dacă Satana acționează în lume din ură împotriva lui Dumnezeu și a Împărăției lui în Isus Cristos, iar acțiunea sa provoacă pagube serioase, de natură spirituală și, indirect, de natură fizică, pentru orice om și pentru societate, această acțiune este îngăduită de Providența divină care cârmuiește istoria omului și a lumii cu putere și blândețe (cf CBC, 395).
(rv – A. Dancă)