Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

"Nu lăsați viitorul în mâinile corupției și violenței"

 
"Nu lăsați viitorul în mâinile corupției și violenței"
  • 19 Feb 2016
  • 3663

În cadrul călătoriei apostolice din Mexic, papa Francisc s-a întâlnit cu reprezentanții muncitorilor la Ciudad Juárez, oraș considerat simbol al violențelor legate de traficul de droguri.

În cuvântul adresat reprezentanților muncitorilor mexicani Sfântul Părinte a spus că lipsa locurilor de muncă este unul dintre cele mai mari flageluri la care sunt expuși tinerii mexicani pentru că rana sărăciei, generată de lipsa locurilor de muncă, poate deveni teren fertil pentru traficul de droguri. „Când capitala este singurul loc în care se poate găsi de muncă, aceasta se numește excludere”, a spus Pontiful.

Provocarea, indicată de Papa, este aceea de a investi în persoane depășind paradigma dominantă a utilității economice. Confortul este soluția pentru «a țese relații durabile». Papa Francisc i-a îndemnat pe reprezentanții diverselor organizații muncitorești să depășească opozițiile și să facă în așa fel încât munca să fie un spațiu pentru «a construi societatea și cetățenia». Negocierile duc la pierderea a ceva, dar sunt izvor de îmbunătățire pentru toți. Pontiful a reamintit o responsabilitate comună, aceea de a crea locuri de muncă demne într-o țară flagelată de șomaj, unde sărăcia poate deveni „teren favorabil pentru a cădea în spirala traficului de droguri și a violenței”.

Papa Francisc: „Nu poate fi lăsat singur și abandonat prezentul și viitorul Mexicului. Paradigma utilității economice, ca principiu al relațiilor personale, nu doar că provoacă pierderea dimensiunii etice a companiilor, ci uită adevărata bogăție. Cea mai bună investiție care se poate face este aceea de a investi în oameni, în familiile lor. Mentalitățile dominante, care subordonează persoanele finanțelor, duc în multe cazuri la exploatarea angajaților ca «obiecte de folosit și de aruncat». Capitalul condiționează astfel viața persoanelor și deformează societatea”.

Vorbind despre cei care îi exploatează prin muncă pe oameni, Sfântul Părinte a spus:

„Dumnezeu va cere socoteală «negustorilor de sclavi» din zilele noastre și noi trebuie să facem tot posibilul ca aceste situații să nu aibă loc. De fiecare dată când integritatea persoanelor «este amenințată sau redusă la un bun de consum», Biserica va fi «o voce profetică care îi va ajuta pe toți să nu se piardă în marea seducție a ambiției». Nu se poate lăsa viitorul în mâinile corupției, violenței și lipsei de egalitate. De multe ori nu este ușor a găsi un acord într-o lume tot mai competitivă și nu este ușor a aduce toate părțile la negocieri. Dar lipsa negocierilor este un scenariu preocupant deoarece câștigului și profitului i se lasă posibilitatea de a determina destinul oamenilor”.

Amintind despre câștig și raportul acestuia cu omul, Suveranul Pontif i-a îndemnat astfel pe reprezentanții muncitorilor: „Câștigul și capitalul nu sunt bunuri mai presus decât omul, ci sunt bunuri în serviciul binelui comun. Vă invit să visați la Mexicul pe care fiii voștri îl merită. Un Mexic care să știe să recunoască în celălalt demnitatea de fiu al lui Dumnezeu”.

(rv – I. Ursuleac)



Sursa:ro.radiovaticana.va