Luni, 8 februarie 2016, este marcată Ziua Internaţională de Rugăciune pentru Victimele Traficului de Persoane. Comisia Pro Demnitatea Femeii, din cadrul Conferinţei Române a Superioarelor Majore (CRSM), în colaborare cu Acţiunea Catolică din România şi Asociaţia Solwodi, propune o invitaţie la rugăciunea către sfânta Bakhita, patroana victimelor traficului de persoane.
Iată textul rugăciunii:
"Dumnezeule bun, când auzim de copiii şi adulţii înşelaţi şi duşi în locuri necunoscute pentru a fi exploataţi sexual, obligaţi să muncească sau să îşi doneze organele, inimile noastre sunt pline de tristeţe şi sufletul nostru se revoltă pentru că demnitatea şi drepturile lor sunt distruse prin ameninţări, minciuni şi violenţă. Ne înălţăm glasul împotriva acestei practici inumane, a acestei forme de sclavie şi ne rugăm împreună cu sfânta Bakhita ca ea să înceteze. Dă-ne înţelepciunea şi curajul de a-i găsi şi ajuta pe cei ale căror trupuri, inimi şi suflete au fost atât de grav rănite, pentru ca împreună să împlinim dorinţa ta de a fi fraţi şi surori. Fă ca exploatatorii să rămână cu mâinile goale şi ajută-ne să proclamăm tuturor libertatea, care este darul tău făcut tuturor. Amin!"
Conform statisticilor oficiale, anual în România sunt identificaţi în jur de 1.000 de supravieţuitori. Din păcate, supravieţuitorii traficului de persoane descoperiţi reprezintă numai un mic procent din numărul real al victimelor traficului de persoane. Din cauza naturii ascunse a criminalităţii, este imposibil să se ştie exact câţi români sunt traficaţi şi exploataţi.
Sfântul Părinte papa Francisc a denunţat în mai multe rânduri acesta "crimă împotriva umanităţii", iar în anul 2013 a hotărât ca în întreaga Biserică Catolică să ne rugăm pentru victime, supravieţuitori şi exploatatori.
În Anul Milostivirii, vă invit să ne rugăm împreună şi să facem cunoscut în mediile în care ne aflăm problema uriaşă a traficului de persoane în şi din ţara noastră.