Comicul actor prezintă la Vatican cartea-interviu a Papei Francisc: Bucuria este secretul creștinismului, practicați-o!
De mic voiam să-l imit pe Papa. Dându-mi seama apoi că toți râd de acest răspuns, mi-am zis că trebuie să fac comedie. Roberto Benigni a fost prezent la Vatican la prezentarea carții Numele lui Dumnezeu este îndurare, interviu cu Papa Francisc de Andrea Tornielli. Comedianul toscan s-a prezentat ca fiind precum Zaheu, urcat în sicomor pentru a-L vedea pe Isus, mai mult sau mai puțin, la întâlnirea acestuia cu Papa Francisc. Glumește, dar glumind, spune adevărul. Cartea este mică, cât buzunarul Papei, dar conține o experiență vastă. Bergoglio vorbește despre viața sa atingând mila asemenea celebrului episod al femeii bătrâne care, neliniștită, afirma că dacă Dumnezeu nu ar ierta lumea, aceasta nu ar mai exista. Benigni făcând referire la aceste lucruri afirmă că compasiunea nu este o o virtute care stă nemișcată, ci este o forță activă care nu mișcă doar inima ci și brațele, picioarele, trupul cu totul, iar cel mai bun exemplu îl găsim în persoana Papei.
Precum viața, îndurarea este amestecul dintre bucurie și durere. Îndurarea conține o perlă strălucitoare: bucuria. Fericirea se găsește în îndurare, iar îndurarea conține fericirea în durere. Acestea sunt două elemente cheie ale pontificatului lui Francisc. Fericirea este marele secret al creștinismului, insistă Benigni. Când se întâlnește cu Zaheu, Isus este amuzat și poate chiar ironic. Isus nu dispretuiește plăcerile unei vieți sănătoase ci chiar este foarte conștient aceptând nunta sau banchetul din casa lui Levi.
Benigni dă o anumită interpretare primei misiuni a lui Isus. Evanghelia amintește vindecarea soacrei lui Petru, dar și că la puțin timp acesta îi pregătește un prânz. Pe scurt, a vindecat-o, iar ea a pregătit un prânz. Latura comică e inevitabilă, dar nu e doar asta. Este chiar un exemplu bun de a realiza cum Domnul nu așteaptă decât să îl întâlnim și să îi răspundem.
La finalul întrebărilor, Benigni concluzionează: Noi continuăm să îi cerem lui Dumnezeu îndurare, ajutor, iertare. Din fericire, a venit Isus. La cererea noastră în căutarea mântuiri și a îndurării, acesta ne-a răspuns trimițându-l pe Isus. Dar justiția, durerea? Nu sunt întrebări de la care ne putem sustrage. Papa Francisc nu o face. Îndurarea este cea mai mare justiție. Îndurarea nu șterge justiția. O lume fără justiție este una rece ori omul are nevoie de ceva mai mult. În această lume în care se vrea frică și ură, Papa Francis răspunde cu îndurare,una care adesea este abuzată sau înțeleasă greșit. Mila lui Francisc nu este asemenea unei viziuni neglijente, ci este o virtute severă, o adevarată provocare nu doar religoasă, teologică ci și socială, politică. Papa caută totul în profunzime și asta pentru că, chiar și în mijlocul durerii se naște îndurarea. Papa este în mijlocul durerii, deoarece durerea este mai puternică decat răul. Fără durere, viața ar fi enigmatică, existența abusrdă, iar bucuria inacceptabilă.
Traducere: Orian Remus Anghel