Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Spectacol de muzică și poezie „la porțile cerului“

 
Spectacol de muzică și poezie „la porțile cerului“
  • 02 Ian 2016
  • 3777

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi.

Aceştia sunt  rapsozii Zamfira Mureșan (Țara Lăpușului, Mara­mureș), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mureș), grupul de aromâni din Cogealac, Constanța (Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase, Giogi Vasile), lăutari din sudul Olteniei (Toni Căldăraru din Băbiciu, Titi Burcea din Băduleasa, Emil Zamfir din Corabia) și un grup vocal-instrumental din Maramureșul Voievodal (Ioachim Făt, Ioan Pop, Grigore Chira).

Demonstrațiile de virtuozitate muzicală vor alterna cu momente lirice susținute de actorul Ion Grosu, care va recita versuri din opera lui Mihai Eminescu.

Spectacolul va fi prezentat de Cătălin Sava  de la TVR.

„Întotdeauna m-am întrebat: oare cum s-o fi cântat mai demult în satele românești? Cum era muzica în zonele tributare oieritului,  cum erau lăutarii și ce reprezentau ei pentru comunitate? Ce a mai rămas din această muzică? Răspunsul mi-a venit după mulți ani, urmărind fenomenul din aproape în aproape, cunoscând oameni, stând de vorbă cu lăutarii, ascultându-i la ei acasă. Pentru concertul acesta am făcut o selecție din tot ce am întâlnit mai reprezentativ pe teren în timpul filmărilor seriei de televiziune «La porțile ceriului». Împreună cu ei vom putea arăta lumii că în  satele noastre încă se cântă ca acum mai bine de o sută de ani“, spune Grigore Leșe

Seria de emisiuni documentare realizate de Grigore Leșe sub genericul „La porțile ceriului” i-a adus televiziunii publice, în 2007, Marele Premiu al A.P.T.R., distincție urmată de alte numeroase premii naționale și nominalizarea la cel mai important festival de film documentar din Asia, Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai 2009.

Ion Grosu (născut în 1974 la Chișinău) a absolvit Academia de Teatru şi Film, Secţia Actorie, clasa profesor Sanda Manu.  Din 2001 joacă la Teatrul Nottara din București, cu roluri principale în spectacole precum „Scandal la operă” de Ken Ludwig, în regia lui Petre Bokor, și „Aniversarea” de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, în regia lui Vlad Massaci.

A făcut parte, de asemenea, din distribuția filmelor „Binecuvântată fii, închisoare”, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, ”Călătoria lui Gruber”, „Despre oameni şi melci”, „Poziţia copiluluiø și altele.



Sursa:m.romanialibera.ro