Medalia oficială a Jubileului extraordinar al milostivirii va fi disponibilă din 4 ianuarie 2016. Lucrarea Mariangelei Crisciotti va intra în vânzare la Administrația Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA) și la Editura Vaticană. Pe o față medalia are inscripționată stema papei înconjurată de inscripția Iubilaeum extraordinarium misericordiae 2015, iar sub este numele artistei romane (născută în 1982, licențiată la școala de artă a medaliei), care a creat-o, așa cum a făcut-o deja cu alte ocazii pentru medaliile pontificale ale Papei Benedict și Francisc. Pe bordura ei, cuvintele Civitate Vaticana însoțesc numărul monedei. Pe cealaltă față este reprodus un detaliu din opera lui Rembrandt, Întoarcerea Fiului Risipitor, aflată în Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg și inspirată de parabola evanghelică a Tatălui milostiv (Luca 15: 11-32). De un interes deosebit este faptul că mâinile părintelui sunt una de bărbat și cealaltă de femeie, pentru a semnifica faptul că iertarea este oferită de Tatăl, dar prin lucrarea Bisericii. În jurul imaginii stă scris In Aeternum Misericordia Eius (Psalmul 135,6).
Cu un diametru de 50 mm și o greutate de 85 de grame, moneda este încastrătă într-o sculptură în bronz, împodobită pe ambele fețe cu viță de vie care reprezintă Euharistia și amintesc poporului lui Dumnezeu de "via Domnului" și de paunul care în iconografia crestină antică, este un simbol al învierii și a vieții veșnice. Cadrul de bronz a fost modelat de sculptorul Daniela Fusco.
Fiecare piesă este însoțită de un certificat de garanție, numerotat, cu timbrul Secretariatului de Stat, al Institutului de Stat și al Monetăriei italiene. Piesele sunt bătute în cantități care nu le depășesc pe cele stabilite în continuare: triptice, două sute; aur, o sută; argint, trei mii; și bronz, trei mii.
Traducere: ACC