Povestea Părintelui Mourad, călugăr sirian, care a fost în mâinile ISIS-ului mai bine de patru luni (21 mai-10 octombrie): „De multe ori ne insultau, dar momentul cel mai dificil era atunci când ne spuneau: dacă nu vă convertiți la islam, vă tăiem capul. Am trăit fiecare zi ca și cum ar fi fost ultima. Niciodata nu am renunțat”. Astăzi reafirmă valoarea dialogului, a îndurării și a iertării ca și mijloace de obținere a păcii.
„Crăciunul meu? O renaștere? O adevărată renaștere!”: ochii Părintelui Mourad, abatele Mănăstirii Mar Elian ad Al Qariatayn, strălucesc atunci când, fără ezitare, răspund la întrebarea „Cum va fi acest Crăciun?”. Călugărul aparține comunității fondate de către Părintele iezuit Paolo Dall'Oglio, răpit și el de ISIS, pe 29 iulie 2013 la Raqqa și despre care nu se mai știe nimic.
„Convertiți-vă sau vă tăiem capul”: Povestea sa amintește de acel 21 mai când „ oameni cu fața acoperită au intrat în mănăstire și m-au luat împreună cu unul dintre voluntarii noștri, Boutros. Ne-au forțat să urcăm în mașină și ne-au lăsat în mijlocul deșertului timp de patru zile, legați la ochi și încătușați. Apoi ne-au dus la Raqqa, capitala Statului Islamic, unde ne-au ținut închiși într-o baie mică. Au ales acea cameră pentru a ne umili, dar misiunea noastră este aceea de a fi umili, chiar și în fața violenței”. Timp de 84 de zile au fost ținuți în baie de jihadiști care „de multe ori ne insultau, dar momentul cel mai dificil era atunci când ne spuneau: dacă nu vă convertiți la islam, vă tăiem capul. Am trăit fiecare zi ca și cum ar fi fost ultima. Niciodata nu am renunțat”.
Unicul confort al acelor zile a fost reprezentat de recitarea Rozariului și de cuvintele „Rugăciunii de abandonare” ale lui Charles de Foucauld, repetate aproape ca o mantră: „Tată, mă abandonez Ție: fă din mine ceea ce îți place! Orice vei face pentru mine, îți mulțumesc. Sunt pregătit pentru orice, accept totul, pentru ca voința Ta să se împlinească în mine și în toate creaturile Tale”.
„Dialogul, repetă Părintele Mourad, este calea adevărată prin care se ajunge la pace și la soluționarea conflictelor. Întregul popor sirian este victima acestui război. Isus a dăruit viața tuturor și ca Biserică suntem responsabili pentru toți, nu doar pentru creștini. Calea spre pace începe dorindu-o”.
„Datorită rugăciunilor întregii Biserici Universale sunt acum aici. Datorită rugăciunilor acestor persoane Domnul a realizat acest miracol”, a adăugat Părintele Mourad care nu ascunde îngrijorarea profundă cu privire la soarta creștinilor din Orient: „Situația se agravează pe zi ce trece, până în punctul în care îmi este extrem de dificil să văd soluții posibile. Toți au dreptul să trăiască într-un loc în care domnește pacea și în care să poată asigura un viitor mai bun propriilor fii”, spune călugărul înțelegând motivațiile multor creștini care abandonează Orientul Mijlociu.
Traducere și adaptare: Liviu Ursu