Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

5 pași pentru a vă face copilul o persoană gentilă

 
5 pași pentru a vă face copilul o persoană gentilă
  • 28 Dec 2015
  • 3836

          Într-un sondaj realizat în SUA de către Richard Weissbourd, un psiholog al Universității Harvard, 80% dintre tinerii intervievați au spus că părinții se preocupă mai mult de realizarea propriilor fii sau de fericirea lor, decât de faptul că sunt solidari cu alții. De asemenea, respondenții au convenit asupra următorului fapt: „Părinții mei sunt mai orgolioși atunci când obțin note bune, decât dacă sunt solidar la școală”.

          Jumătate dintre alumnii școlilor gimnaziale au admis că au copiat într-un test, iar aproximativ 75% au admis că au copiat temele pentru acasă de la alte persoane. Circa 30% dintre elevii școlilor primare și gimnaziale au declarat că au fost obiect de intimidare în timpul anului școlar. Toate aceste date provin din SUA, dar aici oare se regăsește doar realitatea americană? La rădăcina problemei stă un decalaj între ceea ce părinții și alți adulți afișează ca și prioritate și mesajele pe care le transmit cu comportamentul lor cotidian.

          Atunci mă întreb a cui este vina, dacă oamenii spun că lumea este atât de complicată și egoistă. Dacă lucrul cel mai important este a preda, a avea și a fi, este clar că, în viața de adult va lipsi spațiul pentru a împărți sau pentru a arăta solidaritate.

          Dacă această problemă vă atinge în vreun fel, iată 5 strategii ale echipei Weissbourd pentru a vă face copilul un adult gentil:

1. A face din „grija pentru alții” o prioritate

          Copiii trebuie să învețe să echilibreze nevoile lor cu cele ale altora. În baza studiilor celor de la Weissbourd, a fi gentili este mai important decât a fi fericiți, deoarece concentrarea pe fericire și pe realizarea personală, nu pare a crește realizarea copiilor sau fericirea lor.

          Potrivit unui sondaj american, copiii comunităților bogate supuși unei presiuni intense de către părinți pentru a avea succes, nu par a putea să îi depășească pe alți studenți. Părinții care încearcă să conserve fericirea copiilor lor, protejându-i în mod constant de adversități, îi pot priva de strategiile prin care să le înfrunte pentru o fericire pe termen lung. Părinții care nu dau prioritate faptului prin care copiii lor să fie gentili cu alții, îi pot priva de oportunitatea de dezvolta abilități fundamentale de relaționare, care reprezintă unul dintre izvoarele noastre cele mai importante de bunăstare și de durată.

2. Oferirea de oportunități prin care copiii să exercite atenție și recunoștință

          Niciodată nu este prea târziu pentru a deveni o persoană bună, dar acest lucru nu se va întâmpla într-un mod automat. Copiii trebuie să exercite grijă față de alții și să exprime recunoștință pentru cei care au grijă de ei.

          Studiile demonstrează că persoanele care au obiceiul de a-și exprima recunoștința sunt mai susceptibile de a fi de ajutor, generoase și pline de compasiune, și este mai probabil să fie fericite și sănătoase. Este important să avem grijă ca fiii să știe să îi trateze pe adulți cu respect, chiar și atunci când sunt obosiți, distrași sau plictisiți.

          A învăța să fie solidari este ca și cum ar învăța să practice un sport sau să cânte la un instrument. Sunt lecții zilnice de repetiție. Nu vă recompensați fiii pentru fiecare acțiune utilă. Trebuie să premiem doar actele neașteptate de bunătate.

          Este important să se prezinte copiilor exemple de solidaritate, dreptate și nedreptate, care apar în mass-media sau în viața personală.

3. Extinderea cercului de relații al copiilor voștri

          Aproape toți copiii se preocupă de un mic cerc de familiari și prieteni. Provocarea noastră este aceea de a-i ajuta să fie atenți cu cineva care este în afara acestui cerc, cum ar fi un copil nou la școală, o persoană care nu vorbește aceeași limbă, sau o persoană care trăiește într-o țară îndepărtată. Aveți grijă ca fiii voștri să fie respectuoși și recunoscători cu cei din jurul lor. Echipa Weissbourd explică faptul că nu este vorba de a spune „Bună ziua” unui străin pe stradă, ci de a știi să spună „Mulțumesc” celor care ne fac o favoare sau un serviciu.

          Împingeți-i pe copii să aibă grijă de persoanele vulnerabile. Folosiți-vă de istoriile pe care le citiți în ziar sau le vedeți la televizor pentru a vă încuraja fiii să se gândească la dificultățiile întâmpinate de copii în alte țări.

4. Fii un model echilibrat pentru copii

          Copiii învață valorile etice, observând acțiunile pe care adulții le respectă. A fi un exemplu de respect, atunci când se interacționează cu alți adulți, este important în viața copiilor.

          Părinții trebuie să fie un model moral, adică trebuie să practice onestitatea și dreptatea. Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să fie perfecți tot timpul. Pentru a ne bucura de respectul și de încrederea copiilor noștri, trebuie să ne recunoaștem greșelile. De asemenea, trebuie să și respectăm gândirea copiilor și să le ascultăm așteptările, arătându-le cum dorim să-i trateze pe alții.

5. Ajutați-vă copiii să gestioneze sentimentele distructive

          De multe ori capacitatea de a fi gentili cu alții este dominată de furie, rușine, invidie sau de alte sentimente negative.

          Trebuie să-i învățăm pe copii că suntem subiecte la toate aceste sentimente, dar unele modalități de a înfrunta ceea ce simțim nu funcționează. Copiii au nevoie de ajutorul nostru pentru a învăța să gestioneze sentimentele într-un mod productiv.

          Iată o modalitate ușoară prin care să-i învățați pe copiii voștri să se calmeze: spuneți-le să se oprească, să respire adânc pe nas și să expire pe gură, numărând până la cinci. Înainte încercați atunci când copilul este calm, apoi utilizați această metodă atunci când este furios. Cu timpul, această practică vă poate ajuta copilul să nu se mai înfurie și să-și exprime sentimentele într-un mod mai adecvat.

 

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:aleteia.org