Existenţa fiecăruia este alimentată de mici sau mari idolatrii, dar calea care conduce la Dumnezeu trece printr-o iubire de Dumnezeu exclusivă, după cum ne-a învăţat Isus: astfel a spus papa Francisc la Sfânta Liturghie de joi dimineaţă, din capela Casei Sfânta Marta din Vatican.
Când scribul se apropie de Isus pentru a-l întreba care este, în opinia lui, „prima dintre toate poruncile” este probabil ca intenţia sa să nu fi fost prea nevinovată. Papa Francisc şi-a început omilia făcând o reevaluare a comportamentului omului care, în relatarea din Evanghelia zilei, se adresează lui Isus dând impresia „că-l pune la încercare”, că-l face „să cadă în cursă”. Şi când, odată ajuns la citatul biblic: „Ascultă Israele. Domnul Dumnezeu nostru este unicul Domn”, iar scribul răspunde aprobând, comentariul lui Isus, asupra căruia Papa atrage atenţia este: „Nu eşti departe de împărăţia lui Dumnezeu”.
În esenţă, explică Pontiful, cu acel „nu eşti departe”, Isus vrea să-i spună scribului: „Tu cunoşti bine teoria”, dar mai ai drum de făcut până să ajungi la Împărăţia lui Dumnezeu”, adică ai de urmat un parcurs până să transformi în realitate această poruncă, dat fiind că mărturisirea lui Dumnezeu se face de-a lungul parcursului vieţii.
„Nu este suficient să spui: ‘Dar eu cred într-un singur Dumnezeu. Întrebarea este cum trăim această credinţă pe parcursul vieţii, căci nu ajunge să mărturisim doar prin cuvinte această credinţă. Întrebarea este cum se trăieşte acest parcurs de viaţă încât să putem spune: Domnul Dumnezeul nostru este unicul Domn, nu există altul, dar trebuie şi să trăim ca şi cum l-am avea pe El ca unic Dumnezeu, neavând nicio altă divinitate la dispoziţia noastră… Există pericolul idolatriei, adus nouă de spiritul acestei lumi. Iar Isus este clar în privinţa acestui aspect: spune „nu” spiritului acestei lumi şi, la Ultima Cină, îi cere Tatălui să ne apere de acesta, căci spiritul lumii ne conduce la idolatrie”.
„Idolatria este subtilă” şi noi toţi avem „idolii noştri ascunşi”, a mai spus papa Francisc care a atras atenţia asupra „căii vieţii pentru a ajunge la Împărăţia lui Dumnezeu”, care presupune „descoperirea idolilor ascunşi”. Un astfel de episod este relatat în Biblie şi o descrie pe Rahela, soţia lui Iacob, care se preface spunând că nu are cu ea idolii pe care în schimb i-a luat din casa Tatălui şi i-a ascuns. Şi noi, a spus papa Francisc, avem idoli pe care „i-am ascuns în vreun loc, dar trebuie să-i căutăm şi să-i distrugem”, pentru că unica cale este urmarea lui Isus şi o iubire fondată pe fidelitate”:
„Iar fidelitatea ne cere să alungăm idolii, să-i descoperim unde stau ascunşi în personalitatea noastră, în modul nostru de viaţă. Aceşti idoli ascunşi fac ca noi să nu fim fideli în iubire. Apostolul Iacob când spune: Cine este prieten al lumii este duşman al lui Dumnezeu”, începe prin a spune: Adulterilor!, ne mustră cu adjectivul adulteri. De ce? Pentru că, cine este prietenul lumii este un idolatru, nu un fidel al iubirii de Dumnezeu! Calea pentru a nu rămâne departe de Dumnezeu, pentru a înainta, pentru a merge mai departe în Împărăţia lui Dumnezeu este o cale a fidelităţii, care seamănă iubirii nupţiale”.
Chiar „cu micile sau nu foarte micile noastre idolatrii” cum este posibil să nu fim fideli unei iubiri atât de mari, precum cea a lui Dumnezeu? se întreabă papa Francisc. Pentru a fi fideli este necesar să avem încredere în Cristos, a cărui „fidelitate este deplină” şi care „ne iubeşte foarte mult”.
„Putem să-i cerem azi lui Isus: Doamne, tu eşti atât de bun, învaţă-mă această cale pentru a fi, cu fiecare zi, tot mai puţin departe de Împărăţia lui Dumnezeu, învaţă-mă calea pentru a alunga departe toţi idolii. Este o cale dificilă, dar trebuie să începem prin a-i alunga din personalitatea noastră şi din viaţa noastră toţi idolii ascunşi; prin a alunga idolul mondenității care ne face să devenim duşmani ai lui Dumnezeu. Să-i cerem azi lui Isus acest har”.
Sursa:ro.radiovaticana.va