Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ziua de rugăciune împotriva traficului de ființe umane, dedicată copiilor

 
Ziua de rugăciune împotriva traficului de ființe umane, dedicată copiilor
  • 03 Feb 2017
  • 3464

La 8 februarie 2017 are loc Ziua de rugăciune împotriva traficului de ființe umane. Ajunsă la cea de a treia ediție și încurajată puternic de papa Francisc, manifestarea din acest an este dedicată copiilor și se desfășoară sub motto-ul: „Sunt copii! Nu sclavi!”. Organizatorul acestei zile de rugăciune este Rețeaua Internațională de viață consacrată Talitha Kum, a luptei împotriva traficului de persoane.

La fiecare două minute, un băiat sau o fată este victimă a exploatării sexuale. Este una dintre cifrele unui fenomen care în ultimii 30 de ani a afectat peste 30 de milioane de copii. Însă numerele sunt în creștere, cu o cifră de afaceri ilegale care se învârte în jurul sumei de 150 de miliarde de dolari pe an. Iată de ce papa Francisc a definit traficul de ființe umane drept „cea mai extinsă sclavie” a secolului XXI. Tot din dorința Sfântului Părinte, începând din anul 2015 se desfășoară anual Ziua mondială de rugăciune și reflecție împotriva traficului de  persoane. Evenimentul are loc în fiecare an în comemorarea liturgică  a sfintei Bakhita, care a cunoscut suferința provocată de sclavie.

Referitor la această inițiativă, sora Gabriella Bottani, coordonatoarea comitetului de organizare, ne-a spus:

„Pentru fenomenul traficului de ființe umane se vorbește de 21 de milioane de persoane în documentele oficiale ale Națiunilor Unite, în timp ce alte organizații non guvernamentale vorbesc despre 45 de milioane de persoane. Ceea ce știm este că majoritatea sunt femei și că există un procent în creștere de copii și adolescenți. Pentru asta în acest an dorim să punem accentul pe această categorie de persoane. Sunt aproximativ o treime dintre victime; numărul este în creștere, iar victimele sunt tot mai mici și mai tinere. Povestesc durerea, suferința, dar și speranțele și visele lor. În acest an am ales povești precum cea a trei verișoare din Filipine de șase, opt și nouă ani. Au fost implicate în așa numitul 'cyber sex': copii, într-un spațiu mic, în fața unei telecamere legată prin internet la clienți din toată lumea, care fac ceea ce aceste persoane le cer să facă; este vorba despre acte sexuale sau pornografice. Momentan, cele trei fetițe se află într-un Centru de primire protejat, iar pentru ele este nevoie de un întreg proces educativ, de îngrijire, de integrare, care poate ajuta la reconstruirea vieții lor, prezentului și viitorului lor”.

Sora Rosalia Caserta, responsabilă a unei Case de primire din sudul Italiei care găzduiește fete minore fugite din calea grupurilor criminale, spune că victimele „sosesc pe coastele siciliene cumpărate, cu o datorie în spate”. Fapt pentru care „deja în port sunt persoane care le așteaptă”. De multe ori, continuă sora Rosalia, „au doar un simplu număr de telefon, ascuns între codițele părului, la care 'trebuie' să sune când ajung într-un Centru de primire. Așadar, prin intermediul acestui număr pot ajunge 'madame' [n.n. așa cum sunt numite de grupurile criminale care se ocupă cu aceste lucruri]”. Astfel, când fetele „sunt recuperate de aceste persoane” ele ajung pe stradă.

Iana Matei, președintele Reaching Out Romania, ONG care se ocupă cu lupta împotriva traficului de persoane, este de părere că traficul de ființe umane este o plagă care încă nu poate fi învinsă și din cauza lipsei de educație. Iana Matei amintește de mame și tați „iresponsabili”, pentru că de multe ori un fiu este considerat o „formă de profit” în condiții de sărăcie extremă. Însă trafic de persoane nu înseamnă doar exploatare sexuală, ci înseamnă și negarea drepturilor, exploatare prin muncă, trafic de organe sau căsătorii forțate.

Pentru a marca inițiativa cum se cuvine, la 8 februarie în toată lumea au loc seri de rugăciune împotriva traficului de persoane, zile de studiu, dar și ample manifestații.

(rv – I. Ursuleac) 



Sursa:ro.radiovaticana.va