De Benedetta Frigerio
Surorile Maicii Tereza nu sunt dispuse să dialogheze cu guvernul indian la acest capitol. Astfel, mai degrabă au decis să închidă 18 centre de adopție de pe lângă numeroasele lor orfelinate, decât să-i vadă pe copii dați părinților single sau divorțați. Știrea difuzată în India a făcut înconjurul lumii. Misionarele Carității, care și-au dedicat viața ajutorării celor „mai săraci dintre săraci”, cum îi numea fondatoarea Maica Tereza, în 10 octombrie și-au motivat public decizia ca fiind o consecință a noilor linii trasate de guvernul indian: „Mulțumim Domnului că ne-a permis să-L slujim în acest mod pentru mulți ani. E limpede că Dumnezeu vrea ca această muncă să aibă un sfârșit”, se scrie în comunicat.
REACȚIA MINISTRULUI
Misionarele au început din luna august să închidă agențiile specializate pentru copii din interiorul propriilor structuri, imediat după intrarea în vigoare a reformei guvernului dorită ”să mărească accesul pentru adopții” dând posibilitatea și persoanelor necăsătorite să poată înfia copii. Ministrul Maneka Gandhi le-a acuzat că urmează „rațiuni ideologice”, adăugând că refuzul lor de-a urma regulele a constrâns executivul să le „revoce autorizația de funcționare a centrelor”, deoarece „nu vor să se conformeze unei strategi laice”. Cu toate acestea, din moment ce surorile de ani buni fac ceea ce guvernul de la New Delhi ar trebui să facă având ele grijă de mii de copii, ministrul a mai îndulcit tonul: „Încercăm să le convingem că sunt oameni buni (persoanele single și cei divorțați)”. Răspunsul surorilor, semnat de purtătorul de cuvânt al congregație, Sunita Kumar, a venit imediat: „În urmă cu două luni am decis să suspendăm munca noastră de adopții în India. Am renunțat voluntar la statutul legal pentru conducerea centrelor de adopții. Dacă am fi continuat munca începută de Maica Tereza, ar fi fost dificil pentru noi să respectăm toate dispozițiile”.
REGULA UMANĂ
Și sora Amala, directoarea de la Nirmala Shishu Bhawans, una din casele de copii administrate de Misionarele Carității, a explicat presei indiene rațiunea gestului: „Am închis deja activitatea noastră de adopții, pentru că de acționăm cum zice guvernul există riscul să-i privăm pe copiii noștri de iubirea de care au nevoie”. După cele spuse de soră „noile prevederi legislative sunt împotriva conștiinței noastre. Sigur nu pot să fie adresate unor persoane credincioase ca și noi, probabil sunt pentru persoane care nu sunt credincioase după cum a zis ministrul. Dar noi ne preocupăm pentru copii și pentru viitorul lor. Ce se întâmplă dacă dăm copilul nostru unei persoane single care e gay sau lesbiană? Ce siguranță și ce tip de educație morală vor avea acești copii? Regulele noastre permit doar cuplurilor căsătorite să adopte”. Și nu e vorba de o regulă religioasă, a precizat apoi sora Amala, „ci de o regulă umană. Copiii au nevoie de amândoi părinții, bărbat și femeie. Aceasta e ceva natural, nu e așa?”.
În comunicatul de presă se precizează că munca Misionarelor Carității „este să ajute pe cei nevoiași și suferinzi. Încă de la început am ajutat pe cei mai săraci dintre săraci, gratuit, fără să ținem cont de castă, crez și religie. Centrele noastre de adopții au găsit câte un cămin la mii de copii. Ne încredem că Dumnezeu va avea grijă de toți copiii care au nevoie de iubire din partea părinților. Noi vom continua să slujim din toată inima mame tinere, copii subnutriți și cu diverse probleme”.
Traducere: AMR