Dumnezeu este întotdeauna gata de iertare, pentru că planul său este să facă din omenire şi din Biserică „o unică familie”: a spus Papa Francisc la cateheza audienţei generale în Piaţa San Pietro, cu participarea a peste 90 de mii de persoane. În timpul audienţei au venit mai multe ropote de ploaie intensă, suportată de pelerini şi de Papa fără nici o ezitare. La încheierea audienţei, Sfântul Părinte i-a invitat pe credincioşi să vină la Sf. Liturghie de joi, 30 mai, solemnitatea „Trupul şi Sângele Domnului”, în ritul latin, pe care o prezidează în cursul serii la catedrala Romei, bazilica San Giovanni in Laterano.
Probabil nimeni nu a mai văzut un Papă care, în automobilul descoperit, salută şi primeşte saluturi, dăruieşte şi primeşte înapoi zuchetul alb şi, mai ales, care stă în ploaie fără umbrelă deasupra capului şi fără nici o grabă de a se retrage la un adăpost. Foarte mulţi au văzut această imagine, desigur, cu ajutorul televiziunii, dar mai ales cei aproape 90 de mii de pelerini din Piaţa Sfântul Petru, grupaţi ca într-o carapace de romană amintire la adăpostul umbrelelor mult mai fragile din timpurile noastre. Nu întâmplător, Papa şi-a început cateheza cu un salut adaptat la condiţiile meteo: „Aţi dovedit curaj pe această ploaie! Sunteţi de lăudat!”
Papa Francisc, deşi ud din cauza ploii, nu se gândea la sine ci la cei care au venit să-l asculte. Tema catehezei din această zi este simplă şi clară: să explice că Biserica este „familia lui Dumnezeu”. Reflecţia Papei se deapănă până la punctul în care afirmă – cu obişnuita sinceritate – că chiar şi în cei care alcătuiesc Biserica, păstori şi credincioşi, se adună mizerii mici şi mari: „Există defecte, imperfecţiuni, păcate, chiar şi Papa le are şi are atâtea, dar partea frumoasă e că atunci când noi ne dăm seama că suntem păcătoşi, aflăm îndurarea lui Dumnezeu, care iartă întotdeauna. Nu uitaţi: Dumnezeu întotdeauna iartă şi ne primeşte în iubirea sa iertătoare şi îndurătoare. Unii spun că păcatul este o ofensă adusă lui Dumnezeu, dar şi o şansă de smerenie pentru a ne da seama că există un lucru şi mai frumos: îndurarea lui Dumnezeu”.
Pelerinii îl ascultă şi mai ales îl văd pe Păstorul însufleţit dându-le asigurări în privinţa bunătăţii lui Dumnezeu, ca tatăl din parabola Evangheliei despre fiul rătăcitor, care nu face reproşuri, dimpotrivă, îl îmbrăţişează pe fiul care s-a întors la el. Pentru că planul lui Dumnezeu, a explicat Papa, „este să facă din noi toţi o unică familie a copiilor săi, în care fiecare să-l simtă aproape şi să se simtă iubit de el, ca în parabola Evangheliei, să simtă căldura de a fi familia lui Dumnezeu”.
În acest plan dumnezeiesc, a continuat Papa Francisc, „îşi găseşte rădăcinile sale Biserica”. Aceasta „nu este o organizaţie care s-a născut din acordul câtorva persoane” ci, după cum a spus în repetate rânduri Benedict XVI, „o lucrare a lui Dumnezeu care se naşte din acest plan de iubire şi se împlineşte progresiv în decursul istoriei: „Biserica este familia în care unul iubeşte şi se simte iubit (…). Unii spun încă şi în timpurile noastre: «Cristos, da, Biserica, nu». Ca cei care spun «eu cred în Dumnezeu dar nu cred în preoţi». Dar chiar Biserica este cea care ni-l aduce pe Cristos şi ne duce la Dumnezeu (…) Să cerem Domnului, mai ales în acest An al Credinţei, ca întreaga Biserică, comunităţile noastre, să fie întotdeauna adevărate familii care trăiesc şi aduc căldura lui Dumnezeu”.
Tema Bisericii ca familie a sugerat rugăciunile şi urările Papei Francisc în timpul sintezelor în diferite limbi ale catehezei. Tinerilor din Polonia Papa le-a spus că Dumnezeu este „modelul oricărei paternităţi”: „Paternitatea este un dar al lui Dumnezeu şi o mare răspundere pentru a da o nouă viaţă, care este o imagine irepetabilă a lui Dumnezeu. Nu vă fie teamă să fiţi părinţi!”. Pentru pelerinii de limba franceză, mesajul Papei se referă la realitatea Bisericii în ansamblul său şi cuprinde îndemnul de a se simţi fiii, chiar păzitorii Bisericii: „Iubiţi Biserica după cum a iubit-o Isus care i-a dăruit viaţa sa şi i-a comunicat întreaga sa iubire. Nu ezitaţi în a o apăra, a vă dărui pentru ea, a vă pune în slujirea ei, a o face mai fraternă şi mai primitoare!”.
Ultimul îndemn al catehezei a fost adresat credincioşilor din Roma şi tuturor pelerinilor, având în vedere solemnitatea de joi, „Trupul şi Sângele Domnului”, în ritul latin, zi în care Papa celebrează Sf. Liturghie la ora 19.00 la catedrala Sfântul Ioan în Lateran, urmată de procesiunea euharistică până la bazilica papală Santa Maria Maggiore. Ritul sacru, a încheiat Papa Francisc, reprezintă „un act de credinţă profundă faţă de Euharistie, patrimoniul cel mai preţios al Bisericii şi al umanităţii”.
Primiţi şi Binecuvântarea Apostolică invocată de Sfântul Părinte Papa Francisc, miercuri, la audienţa generală în Piaţa San Pietro, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toţi cei care o primesc în spirit de credinţă.
Sursa:ro.radiovaticana.va