Bucuria lui Dumnezeu constă în a ierta; milostivirea nu înseamnă 'împăciuire cu orice preț' și nici sentimentalism, după cum scrie Papa Francisc în Mesajul pentru cea de-a 31-a Zi Mondială a Tinerilor, programată să aibă loc la Cracovia, în 2016. În document, Pontiful îi îndeamnă pe tineri să fie purtători ai flăcării iubirii milostive a lui Cristos în viața de zi cu zi, punând în practică, în fiecare lună, o faptă de milostivire trupească și una de milostivire spirituală. Ziua Mondială a Tinerilor de la Cracovia, din luna iulie a anului viitor, dobândește o semnificație și mai intensă după ce Ioan Paul al II-lea, inițiatorul acestui eveniment mondial, a fost canonizat.
Milostivirea este o realitate concretă care include întotdeauna iertarea
"Fericiți cei milostivi că aceia se vor milui" este moto-ul Zilei Mondiale a Tinerilor și Sfântul Părinte îi îndeamnă pe tineri să înțeleagă că iubirea lui Dumnezeu față de poporul său este asemenea iubirii unei mame și a unui tată față de fiul lor: o iubire în măsură "să facă loc celuilalt în interiorul său, să simtă, să sufere, să se bucure alături de aproapele", o iubire "fidelă care iartă mereu". De aceea, amintește Pontiful, "în milostivire este inclusă întotdeauna iertarea", căci nu este vorba despre o idee abstractă, ci de o realitate concretă. "În Isus" – subliniază Papa - "totul vorbește despre milostivire". Chiar mai mult, "El însuși este milostivire", iar sinteza întregii Evanghelii constă în faptul că "Bucuria lui Dumnezeu constă în a ierta".
Scaunul de spovadă loc al milostivirii. Dumnezeu iartă întotdeauna
Apoi, Papa, rememorând un episod din trecut, a povestit despre întâlnirea lui cu un preot, la confesional, pe când avea 17 ani, întâlnire care avea să-i schimbe viața. Pornind de la această amintire, Pontiful îi îndeamnă pe tineri să se apropie tot mai des se sacramentul Reconcilierii pentru că, atunci când ne deschidem inima cu umilință și transparență, reușim să contemplăm în mod foarte concret milostivirea lui Dumnezeu". "Dumnezeu are întotdeauna inițiativa înaintea noastră, El ne caută și ne găsește mai întâi", continuă Papa Francesco, insistând asupra frumuseții de a fi priviți de ochii milostivi și iubitori ai Tatălui, care-și demonstrează iubirea continuu, în mod necondiționat, în ciuda păcatelor, a limitelor și a falimentelor noastre, continuând să se încreadă în noi și să privească la existența noastră cu speranță.
Milostivirea nu este indulgență cu orice preț și nici sentimentalism. Este în joc credibilitatea creștinilor
Însă milostivirea, a atras atenția Pontiful, nu doar se primește, ci se și pune în practică. Mai mult, "vom fi cu adevărat binecuvântați și fericiți doar atunci când vom intra în logica divină a darului, a iubirii gratuite, dacă vom descoperi că Dumnezeu ne-a iubit infinit de mult pentru a ne face capabili să-l iubim așa cum El ne-a iubit, adică fără măsură.
La întrebarea cum să devenim instrumente ale milostivirii față de aproapele, Papa ne-a amintit că milostivirea nu înseamnă îngăduință nemăsurată și nici simplu sentimentalism, în joc fiind credibilitatea noastră de creștini în lumea de azi.
Justiția și milostivirea trebuie să meargă alături
Mulți tineri din timpurile noastre, a continuat Papa, se definesc "obosiți de această lume atât de divizată, în care se ciocnesc susținătorii unor grupări diverse și în care sunt numeroase războaiele, existând chiar persoane care folosesc propria religie ca o justificare pentru violențele comise". Însă, unica posibilitate de învingere a răului – a repetat Francisc – este milostivirea: dreptate este necesară, însă nu este suficientă, pentru că "dreptatea și milostivirea trebuie să meargă împreună".
Cracovia ne așteaptă cu inima și cu brațele deschise
"Cracovia ne așteaptă cu inima și cu brațele deschise", spune de asemenea Papa în Mesajul adresat cu ocazia Zilei Mondiale a Tinerilor, care se va desfășura în luna iulie 2016. Îndemnul Papei este de a privi ochii lui Dumnezeu, "plini de o iubire infinită", lăsându-ne "atinși de privirea sa milostivă". "Veniți la Domnul și nu vă fie teamă", este însuflețitul apel al Papei Francisc. "Lăsați-vă atinși de milostivirea sa fără limite pentru a deveni apostoli ai milostivirii într-o lume rănită de egoism, ură și multă disperare." Duceți flacăra iubirii milostive a lui Cristos" în viața de zi cu zi "până la marginile pământului", se spune în încheierea Mesajului, Pontiful asigurându-i pe tineri de rugăciunea sa.
Este a Treia Zi Mondială a Tinerilor din istorie care corespunde unui Jubileu
Trebuie amintit că, în 2016, va fi a treia oară când o adunare internațională a tinerilor va coincide cu un An jubiliar. Tot astfel s-a întâmplat în 1983-84, în timpul Anului Sfânt al Mântuirii și, de asemenea, când a avut loc Marele Jubileu din anul 2000, când peste două milioane de tineri, din circa 165 de țări, s-au reunit la Roma pentru cea de-a 15-a ediție a Zilei Mondiale a Tinerilor.