Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Următoarea Întâlnire Mondială a Familiilor va avea loc la Dublin

 
Următoarea Întâlnire Mondială a Familiilor va avea loc la Dublin
  • 28 Sep 2015
  • 3598

La încheierea celei de-a VIII-a Întâlniri mondiale a familiilor, desfășurată de la 22 la 27 septembrie 2015 la Philadelphia, în Statele Unite ale Americii, papa Francisc a anunțat că următoarea Întâlnire a familiilor va avea loc în 2018 la Dublin, în Irlanda.

Prima întâlnire mondială a familiilor a avut loc la Roma în 1994, la inițiativa Sfântului Ioan Paul al II-lea. Următoarele două întâlniri, care se organizează din trei în trei ani, s-au desfășurat cu participarea lui Ioan Paul al II-lea: la Rio de Janeiro în 1997 și la Roma în 2000. La Manila, în 2003, Suveranul Pontif a fost reprezentat de card. Lopez Trujillo, președintele Consiliului Pontifical al Familiei.

A V-a întâlnire mondială a familiilor a avut loc la Valencia (Spania), cu participarea papei Benedict al XVI-lea, urmată de cea din 2009 la Ciudad de Mexico, unde papa a fost reprezentat de cardinalul secretar de stat Tarcisio Bertone, și de cea din 2012, desfășurată la Milano (Italia) cu participarea papei Benedict, în prezența a aproximativ un milion de credincioși. 

La predica Sfintei Liturghii de la Philadelphia, papa Francisc a vorbit despre lecturile biblice ale duminicii și a subliniat frumusețea gesturilor mărunte din viața de familie care exprimă iubirea lui Dumnezeu și dau savoare vieții de fiecare zi. 

”Dumnezeu, Tatăl nostru, nu se lasă întrecut în bunătate”, a spus Pontiful comentând Evanghelia zilei. ”Credința deschide o «fereastră» față de prezența lucrătoare a Duhului Sfânt și ne arată că, asemenea fericirii, sfințenia este întotdeauna legată de gesturi mărunte. «Oricine vă va da să beți un pahar cu apă în numele meu… adevăr vă spun că nu-și va pierde răsplata» (Mc 9,41). Sunt gesturi elementare pe care unul le învață în casă, gesturi de familie care se pierd în anonimatul vieții de zi cu zi, dar care fac astfel încât fiecare zi să fie altfel. Sunt gesturi de mamă, bunică, tată, bunic, fiu. Sunt gesturi de bunătate, de afecțiune, de compasiune. Gesturi ca mâncarea caldă a celui care așteaptă să ia cina, ca micul dejun foarte devreme al celui care te însoțește când te trezești în zorii zilei. Sunt gesturi familiale. Este binecuvântarea dată înainte de a adormi și îmbrățișarea când te întorci acasă după o zi grea de muncă. Iubirea se exprimă în lucruri mici, în atenția la detaliile de fiecare zi care fac în așa fel încât viața să aibă mereu gustul de casă. Credința crește când este trăită și modelată de iubire. De aceea, familiile noastre, casele noastre sunt adevărate Biserici domestice: sunt locul potrivit în care credința devine viață și viața devine credință”. 

Referindu-se la realitatea familiei, Pontiful a spus că acest ”legământ între un bărbat și o femeie, care dă naștere vieții și îl revelează pe Dumnezeu”, are o valoare universală, nu este specific doar tradiției creștine. De aceea, ”toți cei care doresc să formeze în această lume o familie care să-i învețe pe fii să se bucure de orice faptă care își propune să învingă răul, o familie care să arate că Duhul Sfânt este viu și activ, va afla gratitudinea și stima noastră, dincolo de poporul, regiunea sau religia la care aparține”. 

La întâlnirea de la Philadelphia au participat peste un milion de credincioși americani și aproximativ 12.000 de familii din peste o sută de țări. Din România au participat trei familii și o delegație a diecezei romano-catolice de Oradea, însoțite de PS Ladislau Bocksei.



Sursa:ro.radiovaticana.va