Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cine se apropie de Biserică, să găsească uşi deschise

 
Cine se apropie de Biserică, să găsească uşi deschise
  • 26 Mai 2013
  • 3894
Cei care se apropie de Biserică să găsească deschidere şi înţelegere, nu funcţionari în ale credinţei: este îndemnul Papei Francisc de la predica Sfintei Liturghii celebrată sâmbătă dimineaţă în capela Casei Sf. Marta din Vatican. Au concelebrat card. Agostino Cacciavillan, preşedintele emerit al Administraţiei Patrimoniului Scaunului Apostolic, şi un grup de preoţi.

La Evanghelia zilei, luată din capitolul 10 după Marcu (vv.13-16) citim: „Mulţimile aduceau copii la Isus ca să-şi pună mâinile peste ei, dar ucenicii îi dojeneau aspru pe cei care îi aduceau. Văzând aceasta, Isus a fost cuprins de indignare şi le-a spus: «Lăsaţi copiii să vină la mine; nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu. Vă spun adevărul: cine nu primeşte împărăţia lui Dumnezeu asemenea unui copil nu va intra în ea». Şi, luându-i în braţe, Isus îi binecuvânta punându-şi mâinile peste ei”.

Poporul lui Dumnezeu – a observat Papa la predică – are deseori o credinţă simplă. Este o credinţă care, probabil, nu are multă teologie în sensul tehnic al cuvântului, ci mai degrabă o teologie interioară care nu dă greş, pentru că are la bază lucrarea Spiritului Sfânt. Papa a făcut referinţă în acest sens la Conciliul Vatican II unde se spune că „poporul sfânt al lui Dumnezeu participă şi la misiunea profetică a lui Cristos (…). Totalitatea credincioşilor care au primit ungerea Celui Sfânt nu se poate înşela în credinţă” (Lumen Gentium, nr. 12). Pentru a exemplifica această observaţie teologică, Papa a adăugat: „Dacă vrei să ştii cine este Fecioara Maria, mergi la un teolog şi îţi va explica bine cine este Maria. Dar dacă vrei să ştii cum trebuie să o iubeşti pe Sfânta Fecioară, mergi la Poporul lui Dumnezeu şi te va învăţa mai bine”.

Poporul lui Dumnezeu, a continuat Papa, se apropie de Isus pentru a cere întotdeauna ceva. Uneori este insistent în această privinţă, dar este insistenţa celui care are credinţă.

La fel se întâmplă şi în raportul cu slujitorii Bisericii. Mulţi creştini cu bună voinţă când se apropie de Biserică – de exemplu, pentru a se pregăti la sacramentul căsătoriei – în loc să aibă parte de o primire frumoasă, sunt luaţi la întrebări cu privire la prezenţa la slujbe, drept care „găsesc mai degrabă o uşă închisă”. „Uneori”, a recunoscut Papa, „suntem controlorii credinţei în loc să devenim cei care facilitează credinţa oamenilor”.

Există şi din partea noastră, a spus Pontiful, tentaţia de a pune noi stăpânire asupra Domnului. Dacă „Isus a înfiinţat şapte sacramente, noi, prin această atitudine, îl înfiinţăm pe al optulea: sacramentul vămii pastorale”.

Ca odinioară în faţa apostolilor, care-i îndepărtau pe cei simpli din jurul său – a continuat Papa la predică – „Isus este cuprins de indignare în faţa acestor lucruri pentru că cel care are de suferit este poporul credincios, lumea pe care El o iubeşte atât de mult”.

„Să ne gândim astăzi la Isus care întotdeauna doreşte ca toţi să se apropie de El! Să ne gândim la sfântul popor al lui Dumnezeu, un popor simplu, care vrea să se apropie de Isus! Şi să ne gândim la atâţia creştini de bunăvoinţă care greşesc şi care în loc să deschidă o uşă, o închid… Să cerem Domnului ca toţi cei care se apropie de Biserică să găsească uşi deschise, deschise pentru a se întâlni cu iubirea lui Isus!”.



Sursa:ro.radiovaticana.va