Astăzi, mulți creștini continuă să fie persecutați în tăcerea complice a marilor puteri: a spus papa Francisc în timpul Liturghiei de luni, 07 septembrie, în capela casei „Sfânta Marta” din Vatican. La Sfânta Liturghie a luat parte şi noul Patriarh de Cilicia al armenilor, Krikor Bedros al XX-lea, căruia Pontiful i-a acordat comuniune ecleziastică, printr-o scrisoare trimisă pe 25 iulie a.c.. Patriarhul armean a celebrat luni dimineaţa împreună cu Succesorul lui Petru, confirmând rădăcină euharistică a comuniunii dintre episcopul Romei și Biserica Patriarhală de Cilicia a armenilor. Printre ceilalţi concelebranţi s-au aflat cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Răsăritene, și toți episcopii Sinodului Bisericii Patriarhale catolice armene.
„Cărturarii și fariseii îşi ies din fire pentru că Isus a făcut o minune în zi de sâmbătă și discută despre cum să-l omoare”: inspirat de Evanghelia zilei din calendarul latin, papa Francisc a vorbit în omilia sa despre persecuția suferită de creștini și în zilele noastre, „poate chiar mai mult decât în primele veacuri”, ei sunt „persecutaţi, ucişi, alungaţi sau dezbrăcaţi, doar pentru că sunt creştini”:
• „Dragi frați și surori – a subliniat Papa – nu există creștinism fără persecuție! Amintiți-vă de ultima dintre Fericiri: când va vor ocărî și vă vor prigoni și vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră(…), aceasta este soarta creștinului. Astăzi, în fața celor ce se petrec în lume, tăcerea este complice multor puteri care ar fi putut împiedica situaţia actuală. În faţa acestui destin al creştinilor, mergem mai departe pe strada lui Isus”.
Papa Francisc a amintit „una dintre marile persecuţii ale lumii, cea a poporului armean”:
• „Prima naţiune care s-a convertit la creştinism, prima. Persecutată doar pentru că era creştină. Noi astăzi, din ziare, simţim oroare pentru ceea ce fac anumite grupuri teroristice, care omoară persoanele doar pentru că sunt creştine… să ne amintim şi de martirii egipteni, de pe coasta Libiei, care au fost sacrificaţi recent, în timp ce pronunțau numele lui Isus”.
„Și poporul armean – a spus el – a fost persecutat, alungat din patria sa, neajutorat în deșert”. Această istorie – a observat Papa – a început cu Isus, ceea ce au făcut „cu Isus, în timpul istoriei, au fost făcut cu trupul său, care este Biserica”. Astăzi – a mai adăugat Papa – în această zi a primei noastre Euharistii, aş dori să vă îmbrăţişez pe voi, frate Patriarh, toţi episcopii, preoţii şi credincioșii armeni, amintind persecuţiile pe care le-ați suferit şi cele ale sfinţilor armeni, care au murit de foame, frig sau tortură în pustiu, doar pentru că au fost creștini”.
Domnul – a fost rugăciunea finală a Papei – să ne dea o înţelegere deplină, pentru a cunoaşte „taina lui Dumnezeu, care este în Cristos” și pentru a purta crucea noastră, „Crucea persecuției, a urii, a furiei” persecutorilor, care este provocată de „părintele răului”:• „Fie ca Domnul să ne facă să simţim astăzi în Trupul Bisericii sale iubirea, pentru martirii şi martirele noastre. Noi nu știm ce se va întâmpla aici. Nu știm! Fie ca Domnul să ne dea harul, pentru ca, dacă într-o zi se întâmplă şi aici această persecuție, să avem curajul și mărturia pe care au avut-o toţi aceşti creştini martiri și mai ales creștinii poporului armean”.