Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa, primul pelerin înscris la ZMT 2016 din Polonia

 
Papa, primul pelerin înscris la ZMT 2016 din Polonia
  • 26 Iul 2015
  • 4589

Inspirându-se din Evanghelia zilei, luată din Ioan, capitolul 6, Sfântul Părinte a dedicat reflecția din cadrul întâlnirii duminicale cu credincioșii, din Piața Sfântul Petru, semnificației "împărțirii", a "distribuirii" în cuvintele și gesturile lui Isus, pornind de la relatarea despre înmulțirea și împărțirea pâinilor.

În vreme ce "discipolii gândesc în termeni comerciali, întrebându-se de unde vor cumpăra pâine pentru a da de mâncare mulțimii care-i urmase pe celălalt mal al Mării Galileii, Isus înlocuiește logica lor mercantilă cu un alt raționament: cel al dăruirii, logică de care beneficiem din partea lui Isus.

"A participa la Euharistie înseamnă a pătrunde în logica lui Isus, în logica gratuității, a împărțirii. Și, oricât am fi de săcaci, cu toții putem dărui ceva. A ne Împărtăși înseamnă și primirea de la Cristos a harului care ne face capabili să împărțim cu alții ceea ce suntem și ceea ce avem".

Pontiful a subliniat, de asemenea un alt aspect al gestului înfăptuit de Isus: oferirea plinătății vieții, lucru mai puțin înțeles de către mulțimea uimită de faptul de a i se fi dat de mâncare pe săturate:

"Mulțimea este impresionată de minunea înmulțirii pâinilor, însă darul pe care îl oferă Isus este plinătatea vieții pentru omul înfometat. Isus înlătură nu doar foamea materială, ci și acel fel de foame cu mult mai profundă, foamea de un sens al vieții, foamea de Dumnezeu. În fața suferinței, a singurătății, a sărăciei, a dificultăților putem oferi acel puțin pe care avem. Cu siguranță, nu le lipsește puțin timp de oferit, vreun talent, vreo iscusință… Cine dintre noi nu are cele cinci pâini ale sale și cei doi pești? Și, dacă suntem dispuși să i le încredințăm Domnului, vor fi suficiente pentru ca în lume să existe un pic mai multă iubire, pace, dreptate și bucurie. Dumnezeu este în măsură să multiplice micile noastre gesturi de solidaritate și să ne facă părtași la darul său".

La finalul reflecției inspirată din istorisirea evanghelică a înmulțirii pâinilor, Papa a îndemnat la rugăciune care să susțină eforturile comune făcute cu intenția ca Pâinea cerească dătătoare de viață eternă să nu lipsească cuiva vreodată, după cum să nu lipsească o viață demnă și afirmarea logicii împărțirii și a iubirii.  

După rugăciunea "Îngerul Domnului", printr-un gest simbolic, Sfântul Părinte s-a înscris la cea de-a XXXI-a Zi Mondială a Tinerilor din 2016, de la Cracovia, în Polonia, deschizând astfel înscrierile pentru tineri.

"Am dorit să deschid eu însumi înscrierile și m-am înscris ca pelerin prin intermediul dispozitivului electronic. Celebrată în Anul Milostivirii, această Zi va fi, într-un anumit sens un jubileu al tinerilor chemați să reflecteze asupra temei: 'Fericiți cei milostivi, căci ei vor dobândi milă'. Îi îndemn pe tinerii din întreaga lume să trăiască acest pelerinaj fie mergând la Cracovia, fie participând la acest moment de har în propriile comunități".

"Aș vrea să le salut pe toate bunicile și pe toți bunicii, mulțumindu-le pentru prezența lor în familie și pentru noile generații", a mai spus Pontiful după rugăciunea Angelus, de duminică, din sărbătoarea Sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus, zi în care – în multe țări – se celebrează Sărbătoarea bunicilor.



Sursa:ro.radiovaticana.va