Mii de persoane din mediul online au redistribuit poza cu o fetita din Siria care isi ridica mainile, semn ca se preda, in fata unui aparat de fotografiat. Cei care au distribuit poza in mediul online au fost miscati de frica din ochii copilului, care pare ca se uita pe teava unui pistol, noteaza BBC . Dar care este povestea din spatele acestei fotografii?
Poza a devenit virala saptamana trecuta cand a fost distribuita pe Twitter de Nadia Abu Shaban, fotojurnalist din Gaza. Fotografia sa a fost raspandita rapid pe retelele de socialiare. "Serios, chiar plang", "incredibil de trist", "umanitatea a esuat" au fost comentariile din mediul online.
Postarea originala a fost redistribuita de mai mult de 11.000 de ori. Vineri, imaginea a fost distribuita pe Reddit, determinand o alta "revarsare de emotie". A primit peste 5000 de voturi si 1600 de comentarii.
Acuzatiile potrivit caror fotografia ar fi falsa sau pusa in scena au aparut pe ambele retele. Multe persoane au intrebat cine a facut fotografia si de ce a fost postata fara mentionarea fotografului. Abu Shaban a confirmat ca nu ea a facut poza si a precizat ca nu poate explica mai multe.
Pe Imgur, site specializat in distribuirea de imagini, un utilizator a postat fotografia, scoasa dintr-un articol dintr-un ziar. Acesta a precizat ca ziarul este real, dar ca poza a fost facuta in jurul anului 2012 si ca fetita era de fapt un baiat. Articolul din ziar mentiona si un autor, fotojurnalistul turc Osman Sağırlı.
BBC Trending a vorbit cu Osman, care momentan lucreaza in Tanzania, pentru a confirma originea fotografiei. Copilul nu este un baiat, este Hudea, o fetita in varsta de patru ani.
Fotografia a fost facuta la tabara de refugiati Atmeh din Siria, in luna decembrie a anului trecut. Fetita mergea in tabara alaturi de mama sa.
"Am folosit un teleobiectiv si fetita a crezut ca este o arma", spune Osman.
"Am realizat ca este ingrozita dupa ce am facut fotografia si m-am uitat la ea. Fetita isi musca limba si si-a ridicat mainile. In mod normal, copiii fug, isi ascund fetele sau zambesc atunci cand vad un aparat de fotografiat", a adaugat acesta.
"Stii ca sunt si copii in aceste tabere. Poti vedea mai usor prin ce trec oamenii de acolo nu prin intermediul adultilor, ci prin copii. Copiii reflecta sentimente cu inocenta lor", a precizat Osman.
Fotografia a fost publicata pentru prima oara in ziarul Türkiye in luna ianuarie. Atunci, poza a fost distribuita pe retelele de socializare din Turcia, dar au trecut cateva luni pana cand a devenit virala in intreaga lume.
Oricum ar fi fost, este dramatic să vezi copii traumatizaţi care reacţionează astfel până şi în faţa unei camere de filmat.