Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

”Cu Isus suntem biruitori asupra ispitelor”

 
”Cu Isus suntem biruitori asupra ispitelor”
  • 22 Feb 2015
  • 4167

”Postul Mare ne ajută să respingem idolii și ispitele, pentru a trăi după Evanghelie și a consolida solidaritatea cu frații noștri”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, duminică, 22 februarie 2015, la tradiționala întâlnire cu credincioșii în Piața Sfântul Petru.

La saluturile finale, Pontiful a dat credincioșilor o carte de rugăciuni și meditații pentru Postul Mare și a cerut să fie însoțit prin rugăciune pe timpul exercițiilor spirituale pe care le urmează de la 22 la 27 februarie 2015 împreună cu colaboratorii săi din Curia Romană.

Vă prezentăm în cele ce urmează alocuțiunea Sfântului Părinte:

• ”Dragi frați și surori, miercurea trecută, cu ritualul cenușii, a început Postul Mare. Astăzi este prima Duminică din acest timp liturgic care face referință la cele patruzeci de zile petrecute de Isus în pustiu, după botezul în râul Iordan. Scrie Sfântul Marcu în Evanghelia acestei duminici: «Duhul l-a dus [pe Isus] în pustiu. Iar în pustiu a stat timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana. Acolo era împreună cu fiarele iar îngerii îi slujeau» (1,12-13). Cu aceste cuvinte sărace evanghelistul descrie încercarea înfruntată de bună voie de Isus, mai înainte de a începe misiunea sa mesianică. Este o încercare din care Domnul iese biruitor și care îl pregătește să vestească Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu. În acele patruzeci de zile de solitudine, El l-a înfruntat pe Satana «corp la corp», a demascat ispitele lui și l-a învins. Și în El am învins cu toții, dar nouă ne revine să ocrotim în viața noastră zilnică această victorie.

Biserica ne face să ne amintim de această taină la începutul Postului, pentru că aceasta ne oferă perspectiva și sensul acestui timp, care este un timp de «combatere – în Postul Mare trebuie să combatem – un timp de combatere spirituală împotriva duhului răului (cf Rugăciunea zilei din Miercurea Cenușii). Și în timp ce traversăm «pustiul» Postului, noi ținem privirea îndreptată spre Paști, care este biruința definitivă a lui Isus împotriva Celui rău, împotriva păcatului și a morții. Iată, atunci, semnificația acestei prime duminici din Postul Mare: să ne dispunem cu determinare pe calea lui Isus, calea care conduce la viață, să privim la Isus, la ceea ce a făcut Isus, și să mergem împreună cu El.

Calea lui Isus trece prin pustiu. Pustiul, deșertul, este locul în care se poate asculta vocea lui Dumnezeu și vocea ispititorului. În zgomot, în confuzie, aceasta nu este posibil, se aud numai voci superficiale. În schimb, în pustiu putem coborî în profunzime, unde se joacă pe adevăratelea destinul nostru, viața sau moartea. Și cum auzim vocea lui Dumnezeu? O auzim în Cuvântul său. De aceea, e important să cunoaștem Scripturile pentru că altfel nu știm să răspundem la amenințările Celui rău. Și aici aș dori să revin la sfatul meu de a citi în fiecare zi Evanghelia. Să citim în fiecare zi Evanghelia, să o medităm, pentru scurt timp, zece minute, și să o avem mereu cu noi, în buzunar, în geantă, dar să avem Evanghelia la îndemână. Pustiul Postului ne ajută să spunem nu mundanității, idolilor, ne ajută să facem alegeri curajoase după Evanghelie și să consolidăm solidaritatea cu frații.

Să intrăm, așadar, în pustiu fără teamă, pentru că nu suntem singuri: suntem cu Isus, cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Mai mult, după cum a fost pentru Isus, chiar Duhul Sfânt este cel care ne conduce pe drumul Postului, același Duh care a coborât asupra lui Isus și care ne-a fost dăruit la Botez. Postul Mare, de aceea, este un timp prielnic care trebuie să ne conducă să devenim tot mai conștienți de ceea ce Duhul Sfânt, primit la Botez, a lucrat și poate să lucreze în noi. Iar la sfârșitul itinerarului din Postul Mare, la Vigilia pascală, vom putea să reînnoim cu o conștiință mai profundă legământul Botezului și angajamentele care decurg din acesta. Fecioara Sfântă, model de docilitate față de Duhul Sfânt, să ne ajute să ne lăsăm conduși de El, care vrea să facă din fiecare dintre noi o făptură nouă”.

Primiți acum și Binecuvântarea Apostolică invocată de papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, duminică, în Piața Sfântul Petru, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:ro.radiovaticana.va