Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Oradea: Conferinţă internaţională despre migraţia romilor

 
Oradea: Conferinţă internaţională despre migraţia romilor
  • 17 Feb 2015
  • 3810

La Oradea, în perioada 18-20 februarie 2015, are loc Conferinţa internaţională "Migraţia romilor: dileme şi perspective ale Uniunii Europene".

Evenimentul este organizat de Asociaţia Caritas Eparhial Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică Oradea, sub patronajul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, cu sprijinul principal al Renovabis, adresându-se cu precădere specialiştilor şi persoanelor active în domeniul migraţie şi/sau romi atât din ţările de origine ale migranţilor, cât şi din ţările de destinaţie ale acestora.

Invitaţia prezentată încă din 19 decembrie 2014, pe site-ul www.caritaseparhial.ro al Caritas Eparhial Oradea, şi preluată de site-ul www.egco.ro al Episcopiei Greco-Catolice Oradea, informează despre context şi motivaţie şi despre modul de desfăşurare al acestui eveniment:

"Migraţia este un fenomen complex şi migraţia romilor este cea care a lansat, de fapt, întregul proces de focalizare a atenţiei asupra excluziunii romilor în Uniunea Europeană.

În prezent, migraţia romilor reprezintă, pentru ţările europene dezvoltate o provocare, dar în acelaşi timp şi o dilemă ce are nevoie urgentă de răspunsuri şi soluţii viabile.

Biserica se simte obligată să contribuie pe mai multe planuri la îmbunătăţirea calităţii vieţii romilor. Preocuparea pentru romi şi alte grupe defavorizate are o contribuţie importantă.

Motive, destinaţii, profilul migranţilor, impactul socio-economic, integrare, mituri şi realităţi, perspective din diferite puncte de vedere. Abordări şi soluţii - au funcţionat ele până acum? Au nevoie de îmbunătăţiri sau să fie schimbate?

Reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale naţionale, instituţiilor europene cu responsabilităţi în acest domeniu, ai societăţii civile şi ai diverselor organizaţii reprezentative ale romilor (din mai multe ţări europene şi România - n.red.) vor fi invitaţi să participe la această conferinţă şi să lucreze împreună la găsirea unor modalităţi mai bune, mai eficiente de a aborda această chestiune actuală şi, în acelaşi timp, provocatoare.

Conferinţa este gândită să fie interactivă şi este planificată ca o experienţă de împărtăşire, gândire şi învăţare împreună. Evenimentul va oferi participanţilor un cadru în care aceştia să împărtăşească experienţele din proiecte, bune practici, dar şi să pună întrebări la care să caute împreună răspunsuri.

Folosind principiile metodelor «work-caffe», respectiv «open space», participanţii vor fi cei care vor stabili temele specifice ale dezbaterilor şi vor formula, la final, concluziile".

Pr. Olimpiu Todorean (preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea), PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, şi dr. Monika Kleck (din partea Renovabis), reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare, vor rosti în prima zi câte un cuvânt de bun venit.

În programul conferinţei sunt prevăzute diferite prezentări susţinute de: Stefan Peetz (referent în cadrul Departamentului de Migraţie şi Integrare, Asociaţia Caritas Germania), Iosif Kocze şi Lucian Bodog (reprezentanţi ai rromilor), dr. Vasile Burtea (consilier al Ministerului Educaţiei, preşedinte al Organizaţiei Alianţa pentru Unitatea Rromilor), Mugur Varzariu (fotograf de documentar şi ambasador World Vision), Adela Popa-Ghiţulescu (director executiv Asociaţia Caritas Eparhial Oradea), dar şi numeroase momente de discuţii în grupuri şi în plen.

În primele două zile, programul va începe cu câte o Liturghie romano-catolică, iar în ultima zi va fi celebrată o Liturghie greco-catolică, toate celebrările fiind găzduite de biserica "Sfântul Gheorghe" a Seminarului Greco-Catolic din Oradea.

Joi, 19 februarie 2015, la ora 13.30, este prevăzută o vizită la o comunitate de romi dintr-un sat aflat la 70 de km de Oradea, unde Caritas Eparhial Oradea conduce un centru de zi pentru copiii romi, cu scopul de a preveni abandonul şcolar în rândul acestor copii care provin din medii foarte sărace.

PS Petru Gherghel este responsabil cu pastoraţia migranţilor în cadrul Conferinţei Episcopilor din România, pr. Iosif Dorcu este responsabilul Oficiului pentru Ecumenism şi Dialog Interreligios din Dieceza de Iaşi, iar pr. Egidiu Condac este directorul Centrului Diecezan Caritas Iaşi.

Grija faţă de migranţi a Bisericii Catolice este reliefată şi în Mesajul papei Francisc pentru a 101-a Zi Mondială a Migrantului şi Refugiatului, celebrată la 18 ianuarie 2015, cu titlul: "Biserica fără frontiere: mamă a tuturor", în care Sfântul Părinte explică faptul că Biserica "îşi deschide braţele pentru a primi toate popoarele, fără deosebire şi fără graniţe pentru a vesti tuturor că «Dumnezeu este iubire»" (1In 4,8.16). Referitor la contextul globalizării în care trăim, în mesaj se spune că trebuie să răspundem cu "globalizarea carităţii şi a cooperării, încât să se umanizeze condiţiile migranţilor", căutându-se în acelaşi timp o soluţie pentru diminuarea motivelor care duc la migraţie. Solidaritatea faţă de migranţi şi refugiaţi trebuie însoţită de dezvoltarea la nivel mondial a unei ordini economico-financiare mai juste şi mai echitabile, împreună cu o tot mai mare angajare în favoarea păcii, ce reprezintă condiţii indispensabile pentru un progres autentic.

Ovidiu Bişog



Sursa:ercis.ro