Milioane de persoane au înfruntat, duminică, ploaia din capitala Fililpinelor, Manila, pentru a asista la Sfânta Liturghie în aer liber oficiată de Papa Francisc în ultima zi a turneului său în Asia.
Potrivit France Presse, oficialii filipinezi au apreciat că au fost prezenţi la slujbă aproximativ 6 milioane de oameni, o participare record la o adunare condusă de un Papă, dacă numărul se confirmă.
Înaintea slujbei în aer liber, vorbind în faţa a 30 de mii de tineri catolici, Papa Francisc a făcut apel la compasiune în faţa suferinţelor îndurate de copiii străzilor, victime în multe cazuri ale prostituţiei şi drogurilor.
La predica Sfintei Liturghii papa Francisc a vorbit pe larg despre sărbătoarea Pruncului Isus (El Santo Niño), care în Filipine se celebrează anual în a treia duminică din luna ianuarie. Vă prezentăm integral predica Sfântului Părinte, preluată de pe radiovaticana.va:
• «Un prunc s-a născut pentru noi, un fiu ne-a fost dat» (Isaia 9,5). Este pentru mine o bucurie deosebită să pot celebra duminica Pruncului Isus împreună cu voi. Imaginea Sfântului Copil Isus a însoțit răspândirea Evangheliei în această țară încă de la început. Îmbrăcat cu haine regești, încoronat și purtând sceptrul, globul și crucea, El ne amintește mereu de legătura dintre Împărăția lui Dumnezeu și misterul copilăriei spirituale. Despre această realitate El ne vorbește în Evanghelia de astăzi: «Cine nu primește Împărăția lui Dumnezeu ca un copil, nu va intra în ea» (Marcu 10,15). Pruncul Isus continuă să proclame că lumina harului lui Dumnezeu a strălucit asupra unei lumi care locuia în întuneric, aducând Vestea cea bună a eliberării noastre din sclavie, și conducându-ne pe calea păcii, a dreptului și a dreptății. El ne mai amintește că am fost chemați să răspândim Împărăția lui Cristos în lume.
În timpul vizitei mele am auzit cântându-se acest cântec: «Suntem toți fii ai lui Dumnezeu». Aceasta este ceea ce Sfântul Copil a venit să ne spună. Ne amintește identitatea noastră cea mai profundă. Noi toți suntem fii ai lui Dumnezeu, membri ai familiei lui Dumnezeu. Astăzi (la lectura biblică) Sfântul Paul ne-a spus că în Cristos am devenit fii adoptivi ai lui Dumnezeu, frați și surori în Cristos. Aceasta este ceea ce suntem. Aceasta este identitatea noastră. Am văzut o frumoasă expresie a acestei identități când filipinezii s-au strâns în jurul fraților și surorilor afectați de taifun.
Apostolul (Paul) ne spune că, din momentul în care Dumnezeu ne-a ales, noi am fost binecuvântați din belșug! Dumnezeu «ne-a binecuvântat cu orice fel de binecuvântare spirituală în cele cerești, în Cristos» (Efeseni 1,3). Aceste cuvinte au un răsunet deosebit în Filipine, pentru că este prima țară catolică în Asia. Aceasta reprezintă deja un dar special al lui Dumnezeu, o binecuvântare. Dar este și o chemare. Filipinezii sunt chemați să fie misionari eminenți ai credinței în Asia.
Dumnezeu ne-a ales și binecuvântat pentru un scop: ca să fim sfinți și neprihăniți înaintea lui (cf Efeseni 1,4). El l-a ales pe fiecare dintre noi ca să fie mărturisitor în această lume pentru adevărul și dreptatea sa. A făcut lumea ca pe o splendidă grădină și ne-a cerut să avem grijă de ea. Cu toate acestea, prin păcat, omul a desfigurat frumusețea naturală; prin păcat, omul a distrus și unitatea și frumusețea familiei noastre umane, făcând structuri sociale care au făcut permanentă sărăcia, ignoranța și corupția.
Uneori, văzând problemele, greutățile și nedreptățile, suntem tentați să renunțăm. Se pare că făgăduințele Evangheliei nu s-ar putea împlini, ar fi ireale. Dar Biblia ne spune că cea mai mare amenințare adusă planului pe care Dumnezeu îl are pentru noi este și a fost dintotdeauna minciuna. Diavolul este părintele minciunii. Deseori el își ascunde amenințările în spatele aparenței sofisticate, al fascinației de a fi «moderni», de a fi «ca toți ceilalți». El ne distrage cu mirajul plăcerilor efemere și al divertismentului superficial. În acest fel noi risipim darurile primite de la Dumnezeu, jucându-ne cu lucruri de nimic; risipim banii noștri la jocurile de noroc și băutură; ne repliem asupra noastră. Uităm să rămânem centrați pe lucrurile care contează cu adevărat. Uităm să rămânem lăuntric asemenea copiilor. Copiii, de fapt, cum ne învață Domnul, au o înțelepciune a lor, care nu este totuna cu înțelepciunea lumii. Iată de ce mesajul Copilului Isus este atât de important. El vorbește fiecăruia dintre noi în profunzime. Ne amintește de identitatea noastră cea mai profundă, de ceea ce suntem chemați să fim ca familie a lui Dumnezeu.
Sfântul Copil ne amintește că această identitate trebuie ocrotită. Copilul Cristos este ocrotitorul acestei mari țări. Când El vine în această lume, însăși viața sa a fost amenințată de un rege corupt. Isus însuși s-a găsit în necesitatea de a fi ocrotit. El a avut un ocrotitor pe pământ, pe Sfântul Iosif. A avut o familie aici pe pământ: Sfânta Familie de la Nazaret. În acest fel El ne amintește importanța de a ocroti familiile noastre și acea familie mai mare care este Biserica, familia lui Dumnezeu, și lumea, familia noastră umană. Astăzi, din păcate, familia are nevoie de a fi ocrotită de atacuri amenințătoare și de programe contrare la tot ceea ce noi considerăm adevărat și sacru, la tot ceea ce în cultura noastră este mai nobil și frumos.
În Evanghelie Isus îi primește pe copii, îi ia în brațe și îi binecuvântează. Și noi avem datoria de a-i ocroti, călăuzi și încuraja pe tinerii noștri, ajutându-i să construiască o societate demnă de marele ei patrimoniu spiritual și cultural. În mod specific, avem nevoie de a-l vedea pe orice copil ca pe un dar de primit, de iubit și de ocrotit. Și trebuie să avem grijă de tineri, nelăsând să le fie furată speranța și să fie condamnați la a trăi pe stradă.
Bunătatea lui Dumnezeu, milostivirea și dreptatea în lume au fost aduse de un Copil plăpând. El a rezistat lipsei de onestitate și corupției, care sunt moștenire a păcatului, și a biruit asupra lor prin puterea crucii. Acum, la încheierea vizitei mele în Filipine, vă încredințez Lui, lui Isus care a venit între noi Copil. Pe întregul popor al acestei țări El să-l facă în stare să lucreze unit, ocrotindu-se unii pe alții, începând cu familiile și comunitățile voastre, la construcția unei lumi de dreptate, onestitate și pace. Sfântul Copil să binecuvânteze mai departe Filipinele și să-i sprijine pe creștinii acestei mari națiuni în vocația lor de a fi mărturisitori și misionari pentru bucuria Evangheliei, în Asia și în lumea întreagă. Vă rog, rugați-vă pentru mine! Dumnezeu să vă binecuvânteze!”.
Întâlnirea Papei Francisc cu tinerii la Manila
Revenim acum la întâlnirea Sfântul Părinte Papa Francisc cu tinerii la Manila, duminică dimineață, 18 ianuarie 2015, la Universitatea ”Sf. Toma”. Potrivit organizatorilor, terenul de sport unde se desfășura întâlnirea avea o capacitate de cel mult 30 de mii de tineri, dar în jurul campus-ului se aflau alte mii de tineri și familii. La scurt timp după sosirea Papei o ploaie din ce în ce mai insistentă a început să cadă. Terenul de sport a fost acoperit cu o prelată pentru a împiedica formarea noroiului și acumulările de apă. La prima din cele trei mărturii prezentate de foști copii ai străzii, tânăra care vorbea a izbucnit în lacrimi iar papa Francisc s-a ridicat imediat și a mers să o îmbrățișeze. Al doilea tânăr, student la drept, i-a dat Papei un vas de sticlă plin cu sute de bilețele colorate pe care colegii lui le-au scris pentru Sfântul Părinte.
Papa a renunțat la discursul pregătit dinainte și a vorbit spontan în spaniolă, fiind ajutat de un traducător în limba engleză.
• ”Mai întâi de toate, o știre tristă. Ieri (sâmbătă – n.r.), cu puțin înainte de începerea Sfintei Liturghii, o parte din schela altarului s-a prăbușit și a lovit o tânără care lucra și care a murit. Numele ei este Chrystel. Era voluntară la organizarea Sfintei Liturghii. Avea 27 de ani. Era o tânără ca voi. Lucra pentru asociația «Catholic Relief Services». Era o voluntară. Aș vrea ca toți împreună să păstrați un minut de reculegere. Apoi ne vom ruga la Maica noastră cerească. (Bucură-te, Marie…). Să ne rugăm și pentru tatăl și mama ei. Era singurul lor copil. Mama ei se întoarce de la Hong Kong, iar tatăl ei a sosit la Manila ca să o aștepte". (Tatăl Nostru…)”.
În cuvântul său liber, Papa a răspuns la mărturiile prezentate de trei tineri, o fată și doi băieți.
Referindu-se la mărturia și întrebările pe care tânăra June le-a împărtășit cu cei prezenți, Sfântul Părinte a subliniat mai întâi importanța femeilor în Biserică și societate, încurajându-i ca următorul Papă care va veni la Manila să vadă prezența mai multor femei în mijlocul lor.
După mărturia unui alt tânăr, Leandro Santos, papa Francisc i-a îndemnat pe tinerii de astăzi, care trăiesc într-o societate hiper-informată, să fie atenți ca să nu se transforme în ”tineri de muzeu, care au de toate dar nu știu ce să facă cu ele. Nu avem nevoie de tineri-muzeu, ci de tineri sfinți”.
A treia mărturie a tinerilor, prezentată de Ricky, a povestit deja un proiect de viitor pentru a înțelege și trăi viața cu folos. ”Tu și prietenii tăi – a răspuns papa Francisc – știți să-i ajutați pe ceilalți, dar sunteți dispuși și să primiți ceva de la ceilalți?”. Ca tânărul din Evanghelie care s-a întâlnit cu Isus, a continuat Papa, ”voi știți să dați, dar nu știți să primiți. Vă lipsește un singur lucru: să deveniți cerșetori. Învățați să cerșiți de la cei cărora le oferiți. Nu e ușor de înțeles. Învățați să cereți. Să învățăm să primim de la smerenia celor pe care îi ajutăm, să învățăm să fim evanghelizați de cei săraci. Persoanele pe care le ajutăm – cei săraci, cei bolnavi, orfanii – au multe de dat”.
În fine, din discursul scris dinainte, Sfântul Părinte a menționat câteva aspecte asupra cărora a vrut să atragă atenția tinerilor: să învețe să iubească, să învețe să fie iubiți, să-i iubească pe cei săraci și să mediteze la faptul că realitatea este mai mare decât ideile, după cum ”realitatea pe care voi o reprezentați este mai mare decât hârtiile pe care le am înaintea mea”.
De menționat, în fine, că duminică, 18 ianuarie 2015, este practic, ultima zi întreagă pe care papa Francisc o petrece în Filipine. Luni dimineață, la ora locală 10.00 (ora României 4.00), Suveranul Pontif pleacă de la Manila cu destinația Roma, unde ajunge în seara aceleiași zile, în jurul orei 18.00.
Primiți acum și binecuvântarea apostolică a papei Francisc, de la încheierea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, recitată duminică împreună cu tinerii la Manila, în limba engleză, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.