"Biserica să fie mamă, nu antreprenoare", a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie de vineri, 19 decembrie, din Capela reședinței sale din Vatican, ultima celebrare din acest an, 2014, de la "Sfânta Marta", în prezența credincioșilor. Pontiful a pus accentul pe "noua Creație" reprezentată de nașterea lui Isus.
Sfântul Părinte și-a dezvoltat omilia pornind de la Lecturile zilei ce istorisesc despre două nașteri petrecute în mod miraculos: cea a lui Samson și cea a lui Ioan Botezătorul. În rândul poporului lui Israel, a spus, a nu avea copii era considera aproape un blestem și a amintit că în Biblie întâlnim multe femei care nu pot avea copii, pentru care "Domnul săvârșește miracolul".
Biserica, a evidențiat Pontiful, arată acest simbol de sterilitate chiar înainte de nașterea lui Isus, folosind imaginea unei femei care nu este în măsură să aibă un fiu dată fiind decizia sa de a-și păstra fecioria. Însă, a comentat Pontiful, acesta este "semnul unei umanități incapabile să facă un pas mai departe". Așadar, Biserica vrea să ne facă să reflectăm asupra umanității sterile:
Sterilitate și noua Creație
"De la sterilitate, Domnul este în măsură să înceapă o nouă descendență, o nouă viață. Acesta este mesajul de azi. Când umanitatea este epuizată, nu poate continua și astfel sosește harul, Fiul, Mântuirea. Astfel, creația slăbită lasă loc unei noi creații…"
Deschidere față de noutatea lui Dumnezeu
"Aceasta mă face să mă gândesc la maica noastră Biserica, la toate formele de sterilitate ale maicii noastre Biserica când, din cauza greutății dată de legarea de Porunci a speranței, a acelui pelagianism pe care-l purtăm cu toții în oase, devine sterilă. O astfel de Biserică se crede capabilă să dea naștere, însă nu poate. Biserica este mamă și devine mamă doar când se deschide noutății lui Dumnezeu, forței Spiritului Sfânt. Când Biserica ajunge să-și spună sieși: Până acum am făcut eu totul, dar gata, nu pot merge mai departe, atunci intervine Spiritul Sfânt.
Privind la această istorie de sterilitate, a spus Sfântul Părinte, să-i cerem Domnului harul rodniciei Bisericii, astfel încât Biserica să fie mamă, nu antreprenoare.
Sursa:ro.radiovaticana.va