Un studiu realizat pe un eşantion de 1.102 femei a descoperit că cele care foloseau diverse tipuri de contraceptive prezentau un risc crescut de a face cancer de sân.
Un comunicat al Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului (AARC) afirmă că autorii au concluzionat că pilulele cu doze mari de estrogen „cresc de 2,7 ori riscul de cancer”, iar „cele care conţin doze moderate de estrogen cresc riscul de 1,6 ori”.
De asemenea, “pilulele care conţin ethynodiol diacetat cresc riscul de 2,6 ori, iar cele cu compoziţie trifazică ce conţin în medie 0,75 miligrame de norethindronă cresc riscul de 3,1 ori”.
Pilulele cu doze mici de estrogen nu au fost găsite că ar creşte riscul de cancer. Aşadar, formulele mai noi sunt cele mai periculoase.
Studiul, realizat de Dr. Elisabeth F. Beaber şi o echipă de la Universitatea din Washington, a mai descoperit că utilizarea recentă de contraceptive orale creşte cu 50% riscul de cancer la sân în comparaţie cu cele care nu au utilizat pilula niciodată sau au renunţat să o mai folosească.
Studiul a folosit registrele electronice ale farmaciilor pentru a obţine, cu acordul participantelor la studiu, informaţii medicale amănunţite despre paciente diagnosticate cu cancer în perioada 1990-2009. Totuşi, unul din autori avertizează că „rezultatele necesită confirmare”.
Este numai cel mai recent din multele studii care au legat utilizare contraceptivelor de efecte secundare grave.
În 2013, un studiu a descoperit că utilizarea de contraceptive timp de trei ani prezintă un risc mărit de glaucom. Un studiu australian din 2012 a descoperit că adolescentele care foloseau contraceptive aveau tensiunea arterială mărită, iar un studiu danez din acest a concluzionat că pilulele contraceptive afectează fertilitatea femeilor.
Sursa:stiripentruviata.ro