Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Marea sărbătoare a creştinilor greco-catolici dinTârnăveni

 
FOTO: Marea sărbătoare a creştinilor greco-catolici dinTârnăveni
  • 04 Iul 2014
  • 7918
„Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul !” (Ps 143,15)

Duminică, 29 iunie, la Târnăveni a fost mare sărbatoare şi creştinii greco-catolici din oraş au ieşit în întâmpinarea  Preasfinţitului Mihai, episcop de Bucureşti care a dorit să petreacă împreună cu ei comemorarea celor 150 de ani de la prima sfinţire a bisericii.

La sărbătoare au participat toţi preoţii din Protopopiatul Târnăveni, preoţi din alte protopopiate şi un grup de studenţi teologi de la Institutul Greco-Catolic Blaj împreună cu prof. Petru Tutelea şi rectorul institutului preot prof. Florin Guţiu care au răspuns la invitaţia preotului protopop Vasile Ciulea şi a preotului paroh Sorin Doru Veltan. A fost o minunată zi senină de vară, cu adieri de vânt ce-au domolit văpaia şi au permis credincioşilor să trăiască din plin înălţătorul eveniment al celebrării Sfintei Liturghii care s-a încheiat cu cuvântul de învăţătură adresat de P.S. Mihai Frăţilă.

Părintele Protopop Vasile Ciulea a făcut apoi un scurt istoric al „bisericuţei din deal”, aşa cum este numitş de localnici: cea mai veche biserică românească din Târnăveni, actualul lăcaş al Bisericii Protopopiale „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, a fost edificată sub păstorirea preotului Demetriu Papiu, înlocuind vechea biserică de lemn care a ars într-un incendiu. Biserica a fost finalizată în anul 1848 şi a fost sfinţită de Mitropolitul Alexandru Şterca-Şuluţiu, primul mitropolit al Blajului.Ca slujitori de-a lungul timpului la acest altar menţionăm pe Ioan Anca ( 1869-1871), Ioan Almăşan (1872-1877), Iacob Macavei (1879-1899) – preot celib care mai apoi a ocupat funcţii importante în Mitropolia Blajului. Între anii 1899-1920 a păstorit protopopul Laurenţiu Pascu, distins intelectual al oraşului cu studii la Colegiul “ De Propaganda Fide” Roma. Începând cu 1922 şi până în 1934 a funcţionat ca protopop preotul Simion Moldovan, apoi între anii 1936-1940 a fost protopop şi paroh preotul Emil Tătar, remarcabil orator şi intelectual de vârf al Blajului ce a pus şi piatra de temelie a Bisericii “ Sfânta Treime” din Târnăveni  cu binecuvântarea I.P.S. Alexandru Nicolescu, Mitropolit al Blajului. Între anii 1940-1944 parohia a fost condusă de preotul protopop Nicolae Arieşan şi apoi între anii 1944-1948 de către părintele protopop Vasile Bărbat. Din 1942 a fost numit al doilea preot pentru a răspunde nevoilor pastorale în persoana preotului Teodor Racoviţan. Şi după anul 1948, anul de desfiinţare a bisericii noastre, preotul Racoviţan a rămas în mijlocul credincioşilor administrând parohia în clandestinitate împreună cu preotul Ioan Codarcea şi preotul George Guţiu ce avea să devină după 1989 episcop al Bisericii, spre marea mândrie a locuitorilor oraşului nostru în mijlocul cărora a trăit foarte mult timp.

La 29 august 1991 biserica a fost retrocedată, iar la altar au slujit preoţii Teodor Racoviţan – protopop şi Ioan Codarcea – paroh. Din anul 1998 a fost numit preot protopop părintele Vasile Ciulea care celebrează de atunci împreună cu parohul Sorin Doru Veltan în această biserică.

După reparaţii interioare şi exterioare, biserica a fost resfinţită la data de 01 august 2010 în prezenţa ierarhilor P.S .Vasile Bizau, epicop de Maramureş şi P.S. Florentin Crihalmeanu, episcop de Cluj-Gherla.

În această duminică, când s-au sărbătorit Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, după terminarea Sfintei Liturghii, episcopul Mihai Frăţilă a binecuvâtat comunitatea şi a ieşit împreună cu preoţii şi cu cei adunaţi la frumoasa sărbătoare pentru a trăi un moment de împărtăşire a bucuriei în faţa bisericii.
    
Mulţumim Bunului Dumnezeu Sfintei Fecioare Maria şi Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril pentru ziua de rugăciune şi bucurie.


Biroul de presă al Protopopiatului Târnăveni