Episcopii catolici din Europa și-au manifestat indignarea și au condamnat ferm răstignirea mai multor persoane, de către militanți islamici, într-un sat sirian din apropiere de orașul Alep.
”Președinția Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), informată despre răstignirea mai multor persoane în centrul localității Deir Hafer, în Siria, care a precedat proclamarea Califatului Islamic în teritoriile siriene și irakiene sub controlul autointitulatului Stat Islamic al Siriei și Levantului, își exprimă indignarea și condamnarea fermă a acestor fapte. Asemenea gesturi care se folosesc de religie pentru a justifica acte de justiție sumară, se împotrivesc oricărei încercări de pacificare a țării, supusă deja unui adevărat martiraj din cauza anilor de război fratricid”.
Nota de presă este semnată de președintele și vice-președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, cardinalul Péter Erdö, arhiepiscop de Budapesta, respectiv, cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova.
Potrivit surselor din presa internațională, proclamarea Califatului Islamic a fost precedată de răstignirea publică a cel puțin nouă persoane, acuzate de sprijin acordat organizațiilor rivale. Folosirea crucificării publice, notează observatorii, pare să fi devenit forma preferată a extremiștilor islamici pentru a-și impune fanatismul și a semăna teroare în rândul musulmanilor din teritoriile siriene ocupate de forțele așa numitului ”Stat Islamic al Siriei și Levantului”.
Cu toate acestea, imaginea tristă a trupurilor răstignite pe cruce din mica localitate siriană, situată în estul orașului Alep, poate fi simbolul contradicțiilor care marchează conflictul din întreaga regiune. ”În contextul tulburărilor care au răvășit orașul Mosul și nordul Irakului”, a afirmat patriarhul de Babilonia a Caldeenilor, Louis Raphael I Sako, ”continuă să fie puse în circulație voci cu privire la violențe și abuzuri comise în mod selectiv împotriva creștinilor. Afirm încă o dată – continuă patriarhul catolic de Babilonia - că până acum nu au avut loc atacuri îndreptate doar împotriva celor care poartă numele lui Cristos. Creștinii împărtășesc angoasa și suferința momentului alături de frații lor musulmani. În faza prin care trecem - a încheiat patriarhul, citat de agenția Fides – orice alarmism manipulator răspunde unor motive instrumentale, ceea ce într-un moment ca acesta, sfârșește prin a face ca pericolul să fie și mai grav”.
Cât privește viitorul țării, patriarhul Louis I Sako a recunoscut că actualele conflicte sectare care au reizbucnit în Irak, alături de alți factori istorici și geo-politici, lasă de înțeles că dizolvarea unității naționale este aproape inevitabilă. ”Destinul nostru obligatoriu”, afirmă prelatul irakian, ”pare să fie separarea. Se pregătește războiul în așa fel încât vor spune că nu există alternativă la divizarea țării. După colonialism, țările noastre au fost împărțite fără nici un proiect decent de cetățenie și au trebuit să caute mereu metode de constrângere pentru a stăvili tendințele separatiste, în timp ce politicile occidentale pentru Orientul Mijlociu au ținut cont numai de apărarea propriilor interese economice și securitatea Israelului”.
Sursa:ro.radiovaticana.va