De Marco Tosatti
Criza dintre Ucraina şi Rusia are repercusiuni mari şi asupra raporturilor interreligioase dintre Bisericile ortodoxe din zonă şi Biserica Greco-Catolică din Ucraina. Ministrul culturii din Kiev a anunţat că o vizită a lui Kiril, patriarh de Moscova şi al tuturor Rusiilor ar fi "de nedorit, provocatore şi gândită pentru scopuri politice".
Volodymyr Yushkevych, ministru al culturii, a făcut acest anunţ în timpul desfăşurării Sinodului Bisericii Ortodoxe Ucrainene de ascultare moscovită; o clarificare făcută ca urmare a unor zvonuri cu privire la o posibilă vizită la Kiev a patriarhului Kiril. Kiril, care a asumat acest rol în 2009, în fiecare an a făcut o călătorie în capitala ucraineană pentru a celebra sărbătoarea sfântului Vladimir, cinstit pentru că a adus credinţa în Rusia şi în Ucraina, la Laura Grotelor, un complex monastic de o frumuseţe excepţională.
Yushkevych a motivat cuvintele sale spunând că o vizită a lui Kiril "în cursul actualei agresiuni militare ruse împotriva Ucrainei" n-ar fi potrivită. A adăugat că declaraţia sa avea loc în timp ce se reunea Sinodul "sub presiuni ale forţelor externe", explicând că spera ca guvernul din Kiev să facă tot ce era în puterea sa pentru a preveni vizita, care în situaţia actuală "ar putea provoca doar un val de conflicte interconfesionale".
În Ucraina există alte două Biserici ortodoxe, ambele ostile Moscovei, şi Biserica Greco-Catolică, o Biserică martiră, eliminată de Stalin şi anexată, biserici şi credincioşi, la cea ortodoxă. Un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe de ascultare moscovită s-a declarat iritat din cauza declaraţiilor ministrului, spunând că ele "reprezintă o tentativă de a interfera în treburile Bisericii". Însă Sinodul s-a încheiat fără ulterioare declaraţii sau luări de poziţie, şi cu atât mai puţin ştiri, cu privire la posibilitatea unei călătorii a lui Kiril în ţară.
Aproape în acelaşi timp, Biserica Greco-Catolică a difuzat un comunicat de mulţumire adresat conferinţelor episcopale din toată lumea, ordinelor călugăreşti, clerului, laicilor şi tuturor creştinilor, pentru solidaritatea lor faţă de Ucraina în timpul evenimentelor din ultimele luni. Şi în acelaşi timp a protestat împotriva atacurilor de propagandă şi a dezinformării adresată atât de autorităţi politice cât şi spirituale. O referinţă evidentă la Biserica Ortodoxă de Moscova. "Întreaga lume s-a convins că Ucraina este patrie pentru numeroase naţionalităţi şi religii, care coexistă în mod paşnic", afirmă episcopii. "Vă suntem recunoscători pentru eforturile voastre de a informa comunităţile voastre cu privire la natura reală a schimbărilor care au loc în ţara noastră, în contrast cu informaţia deformată îndreptată împotriva Ucrainei şi a Bisericilor sale, şi în special împotriva Bisericii Greco-Catolice".
"Recent - continuă documentul - am văzut crescând această campanie din partea unor autorităţi politice şi spirituale de la nivel maxim care împărtăşesc un ton agresiv şi tehnica dezinformării". Membrii Sinodului greco-catolic afirmă că după un secol de genocid (Holodomor, genocidul prin înfometare organizat de Moscova în anii 30, n.r.) şi decade de "corupţie sălbatică", naţiunea ucraineană "este într-un inspirat pelerinaj din frică şi din fraudă spre demnitate şi integritate".
Documentul semnat de conducătorul Bisericii, Sviatoslav Shevchuk, aminteşte că singura cale pentru a ieşi din criză este dialogul, le mulţumeşte catolicilor, protestanţilor, evreilor, musulmanilor şi îndeosebi reprezentanţilor Bisericilor ortodoxe din Ucraina. Şi Sinodul trimite cuvinte de recunoştinţă papei Francisc "care ne-a susţinut în rugăciunile sale şi a făcut apeluri pentru pace şi dreptate în Ucraina".
(După Vatican Insider, 21 iunie 2014)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu
Sursa:www.ercis.ro