Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Magdala, nou loc de pelerinaj pe malul lacului Tiberiada

 
Magdala, nou loc de pelerinaj pe malul lacului Tiberiada
  • 23 Iun 2014
  • 4168
Odată cu descoperirea unor importante vestigii arheologice din timpul activității publice a lui Isus, de predicare pe malul lacului Tiberiade, Magdala, locul de origine al Mariei Magdalena ce se numește azi Migdal, urmează să devină loc de pelerinaj în Țara Sfântă.

La poalele Muntelui Fericirilor – la mică distanță de Cafarnaum – Congregația Legionarii lui Cristos au ridicat o biserică, ei dorind de asemenea să construiască un centru de primire pentru pelerini.

Părintele Juan Maria Solana, a explicat importanța descoperirilor arheologice din Migdal, pentru Radio Vatican:

P. Solana: Consider că am descoperit elementul cel mai important: sinagora. O sinagogă din primul secol, foarte bine conservată, foarte strălucitoare și care, potrivit arheologilor israelieni, posedă o întreagă structură conținând mozaicuri și fresce. Tot acolo am găsit altarul sinagogii și este pentru prima oară când se descoperă un altar într-o sinagogă din acea perioadă. Este una din cele șapte sinagogi cele mai vechi din lume. Acest altar – format dintr-o piatră sculptată pe toate laturile – ar reprezenta, potrivit specialiștilor și cercetătorilor, Templul din Ierusalim. Aceasta este o noutate arheologică absolută, căci nu s-a găsit vreo descriere fizică a Templului din Ierusalim din timpul lui Isus.

Tot în această zonă s-a găsit și ceea ce se definește ca a fi "barca lui Isus", care se găsește într-un kibbutz din Magdala…

P. Solana: Da. În 1986, a fost un an de secetă și lacul s-a retras. Pe fundalul lacului au găsit această barcă din secolul I care este conservată în prezent și aș spune că este aproape venerată, chiar dacă nu s-a stabilit sută la sută că este a lui Isus. Însă, este o referință foarte intensă la viața lui Isus, a pescarilor, la viața din jurul lacului, ce este atât de importantă pentru noi credincioșii, pentru cei care citesc Evanghelia.

În această zonă va fi ridicată o biserică. Cui îi este dedicată?

P. Solana: Această biserică se inspiră dintr-un scurt pasaj din Evanghelia după Sfântul Luca, capitolul 8. Primul verset spune: "Isus predica", iar noi am reprodus acțiunea de predicare a lui Isus în altar, ce are forma unei bărci inspirate din barca descoperită și dintr-un mozaic aflat în spațiul proprietății franciscanilor din Magdala. Altarul are, așadar, formă de barcă iar în spatele său se află lacul, peisajul fiind de-a dreptul impresionant. În capitolul 8 al Evangheliei după Sfântul Luca se spune că Isus era însoțit de cei Doisprezece și de un grup de femei care îl slujeau. De aceea biserica – în afara altarului sub formă de barcă – conține 12 coloane cu tot atâtea icoane și un atriu, în partea din față, dedicat femeilor din Evanghelie: un spațiu foarte sugestiv care – nu este doar foarte armonios și frumos, dar și foarte expresiv în legătură cu aceste femei care-l urmau și slujeau pe Isus. Acest atriu conține opt coloane, iar pe șapte dintre acestea am sculptat numele acestor femei. Nu este sigur că, neaparținând apostolilor, ar fi fost din categoria a doua… Nu știu, ar trebui să aprofundăm aspectul activității femeilor care-l urmau pe Isus. După părerea mea, nu doar găteau și spălau haine, ci sprijineau totodată ministerul lui Isus, mergând în mijlocul mulțimii și explicând parabolele Mântuitorului. Erau persoane care făceau parte din întreg colegiul creat de Isus pentru a edifica Biserica sa, fiind pietre vii ale Bisericii edificate de Isus, coloane ale acesteia.

În pelerinajele în Galilea va exista și un popas la Magdala, localitatea care înainte nu era trecută în parcursul de pelerinaj.

P. Solana: Da, înainte se trecea de-a lungul străzii pe care se afla doar un indicator către Magdala, spunându-se însă că nu era nimic de văzut. Însă, de acum înainte, Magdala va reprezenta o etapă a pelerinajelor credincioșilor care vin în Țara Sfântă, un motiv în plus fiind apropierea de Cafarnaum și de Muntele Fericirilor. Nu va fi necesar să se stea la Magdala o jumătate de zi, ci se va trece doar, făcându-se o oprire pentru a aminti activitatea publică, de predicare a lui Isus și pentru a aminti aceste femei, aceste extraordinare persoane care l-au însoțit și susținut pe Isus în ministerul său.



Sursa:ro.radiovaticana.va