Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unită cu Roma, duminică, 5 ianuarie 2025, Duminica dinaintea Botezului Domnului, s-a celebrat, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia deschiderii Anului „Cardinal Iuliu Hossu”.
Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, împreună cu Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, împreună cu un sobor de preoți din Arhieparhie. Răspunsurile au fost date de Corul Catedralei, iar Sânta Liturghie a fost animată de soprana Antonia Beteag, care a interpretat „Ave Maria” și Imnul Fericiților Episcopi Martiri.
În cuvântul de învățătură la Evanghelia zilei (Mc 1,1-8), Preasfinția Sa Claudiu, urmașul Fericitului Iuliu Hossu în scaunul episcopal al Eparhiei de Cluj-Gherla, a subliniat importanța și semnificația Anului „Cardinal Iuliu Hossu”, având ca reper chiar primul verset al lecturii evanghelice, „Începutul Evangheliei lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu”, o Evanghelie pe care Cardinalul Iuliu Hossu a trăit-o în sufletul lui pe tot parcursul vieții sale:
„Începem, în mod solemn, astăzi, în Catedrala Blajului, Anul dedicat Fericitului Iuliu Hossu, fiindcă el este un om care a lăsat să înceapă Evanghelia în sufletul lui! Și din acest motiv Iuliu Hossu a citit Declarația de Unire în 1918, a luat public apărarea evreilor în timpul Holocaustului, indiferent de riscurile la care era expus el și Biserica, a fost aproape de frații ortodocși atunci când a fost nevoie și, mai mult decât atât, a fost capabil să se uite în ochii persecutorilor, în trista perioadă de persecuție comunistă, și să le spună: «Credința noastră este viața noastră!» Fiindcă începutul Evangheliei lui Isus Cristos era în el!
De aceea îl cinstim în acest an! Deoarece toți vrem același lucru, în momentele de dificultate extremă, să avem zâmbetul pe buze și, mai ales, zâmbetul în suflet, la fel ca Fericitul Iuliu Hossu. Vrem să facem cum a făcut Iuliu Hossu. Atenția noastră și cinstea noastră nu merge către el ca om, ci către Dumnezeu, mulțumindu-I pentru minunile pe care le-a făcut în viața Fericitul Iuliu Hossu. Dar privind la el, vedem un om care a lăsat Evanghelia să lucreze în viața lui, care s-a golit de sine și și-a pus toate planurile în mâinile lui Dumnezeu. De aceea este un An extrem de important, pentru care trebuie să ne rugăm mult. Fiindcă planul lui Dumnezeu se face cu rugăciune și cu jertfă.
Eu sunt ferm convins că ceea ce se întâmplă azi în Biserica noastră, lumina și speranța pe care o simțim și lucrurile minunate care au început odată cu Beatificarea Episcopilor Martiri pe Câmpia Libertății din Blaj, vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România și atâtea altele, sunt rodul jertfei Cardinalului Iuliu Hossu și a celorlalți Episcopi Martiri. E un An de har, în care Dumnezeu ne învață, prin figura luminoasă a Fericitului Iuliu Hossu, cum ar trebui să procedăm cu viața noastră și ne reînvață lucrurile elementare ale credinței noastre!”
La Sfânta Liturghie de Deschidere a Anului „Cardinal Iuliu Hossu” în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș a participat și nepotul Fericitului Iuliu Hossu, Iuliu Hossu, alături de soția sa, Elena, precum și pr. Dumitru Coroș, parohul bisericii greco-catolice din Milaș, localitatea natală a Fericitului Episcop Martir, al cărei hram secundar îi poartă numele. Anul 2025 a fost instituit „Anul Cardinal Iuliu Hossu”, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea Fericitului Iuliu Hossu, prin Legea nr. 290 din 24 octombrie 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 968 din 25 octombrie 2023. Inițiatorii Legii privind declararea anului 2025 ca „Anul Cardinal Iuliu Hossu” au fost doi deputați ai minorităților naționale, Ovidiu Ganț, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, și Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România.
„Se instituie anul 2025 ca «Anul Cardinal Iuliu Hossu» pentru celebrarea vieții, operei, personalității, martiriului, rolului determinat în realizarea Marii Uniri și a eforturilor depuse pentru salvarea evreilor în perioada Holocaustului ale Episcopului Eparhiei de Cluj-Gherla din cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică, Cardinalului, Senatorului de drept în Parlamentul României, membrului de onoare al Academiei Române și deținutului politic Iuliu Hossu”, se arată în proiectul de lege inițiat de cei doi deputați.
„Recentele frământări din societatea românească ne-au dovedit o dată în plus că nu putem contribui la un viitor al păcii, al libertății – personale, civile și religioase -, al demnității, al dreptății, fără a învăța lecțiile istoriei. Celebrarea, în 2025, a Anului Cardinal Iuliu Hossu este, în acest sens, o ocazie potrivită pentru a privi din nou la exemplul luminos pe care ni-l oferă tuturor acest episcop martir, declarat fericit de Papa Francisc, la 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj. Prin verticalitatea, smerenia și dragostea sa – până la sacrificiul suprem – față de țară, Biserică și Cristos, Cardinalul Iuliu Hossu ne provoacă astăzi la o viață trăită fără compromisuri și cu conștiința mereu curată, bazată pe valorile Evangheliei și pe căutarea binelui comun”, afirmă Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan în Scrisoarea pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024. Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia deschiderii Anului „Cardinal Iuliu Hossu” în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș poate fi urmărită aici.
(Biroul de presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș)