Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comuniune, bucurie și rugăciune în parohia greco-catolică Livada în ziua sfințirii bisericii parohiale

 
Comuniune, bucurie și rugăciune în parohia greco-catolică Livada în ziua sfințirii bisericii parohiale
  • 03 Oct 2024
  • 572

Duminică, 29 septembrie 2024, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla s-a aflat în mijlocul comunității din parohia greco-catolică Livada, păstorită de pr. Vasile Sebastian Peșteșan, cu ocazia sfințirii bisericii parohiale. Ierarhul fost primit în fața noii biserici cu pâine și sare, copilași i-au oferit flori, a fost salutat cu bucurie de pr. paroh Sebastian, de pr. Nicolae Țap, protopop de Gherla, de primarul și viceprimarul com. Iclod, de zeci de preoți și numeroși credincioși. Între cei prezenți, s-au aflat pr. Radu Tălpălariu, director al Biroului pentru pastorația tinerilor și copiilor la nivel eparhial – pr. Sebastian Peșteșan fiind și membru al acestui birou, ca asistent spiritual al ASTRU Cluj.

ALBUM FOTO

Au mai fost de față, Codruța Fernea, președintă a Acțiunii Catolice din România, tineri din ASTRU, pr. Ovidiu Lăpuște și credincioși din parohia Mănăștur 1 Vest, Cluj, surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare din mănăstirile de la Cluj-Napoca și Gherla, preoți și credincioși din Gherla, Cluj-Napoca, din alte localități și din alte Eparhii. Cu toții au înfruntat vremea ploioasă pentru a trăi împreună această zi de împlinire a lucrării de edificare a unui lăcaș oferit lui Dumnezeu, adevărată sărbătoare a credinței în care a plouat din abundență, dar mai ales cu stropi de lumină și har. Au însoțit ceremonia cu cântări și rugăciuni, teologi și studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Ipodiaconul Ovidiu Legean a explicat credincioșilor momentele mai importante din ceremonia sfințirii noii biserici, pe măsură ce erau săvârșite de către Episcop și de preoți.

În biserica binecuvântată a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind oferite de studenții seminariști, care au venit la Livada împreună cu pr. rector Marius Furtună. La predică, Preasfinția Sa Claudiu a invitat ca, trăind acest moment al sfințirii unei biserici, credincioșii să își amintească de momentul Botezului. A îndemnat la conștientizarea darului lui Dumnezeu în viața fiecărui om, a darurilor Spiritului Sfânt, a însoțirii și prezenței sfinților îngeri, a „lucrurilor mari la care am fost chemați”. Dar, aceasta nu pentru a avea motive de trufie, ci pentru a înțelege că darul a fost dobândit doar din bunătatea lui Dumnezeu: „Sfântul Pavel alege să se laude în slăbiciunile lui, nu în lucrurile mărețe pe care Domnul i le-a arătat. Fiindcă, atunci când ne lăudăm cu slăbiciunile noastre nu greșim. Atunci când suntem slabi, chemăm puterea Domnului să ne întărească. Și dacă privim la viețile sfinților din toate timpurile, toți s-au considerat cu totul nevrednici. Toți s-au mărturisit păcătoși în fața lui Dumnezeu, oameni de nimic, viermi ai pământului. Și atunci înțelegem că ceea ce ne face mari, ceea ce ne face sfinți, este darul Sfântului Spirit, nu meritele noastre, nu calitățile noastre. Și, înțelegem în același timp că, dacă e ceva bun în noi, acel bun, singurul bun, este darul lui Dumnezeu.”

Și Evanghelia (Lc 6,31-36) „ne invită să trăim această bunătate. Evanghelia ne ridică pe piscuri la care nu am îndrăzni să ne gândim. Evanghelia ne invită să fim milostivi precum Tatăl nostru este milostiv. Evanghelia de astăzi ne invită să intrăm într-o logică de slujire și de iubire.” De fapt, a adăugat Ierarhul, ne invită să intrăm „în logica crucii”. Așa cum o biserică, din momentul consacrării, „nu mai este ca orice clădire, ci în ea se aduce laudă și Dumnezeu”, la fel, din momentul Botezului, „cel botezat nu mai aparține acestei lumi și în consecință moartea pentru el nu mai există. El și-a trăit moartea în mod tainic în momentul Botezului. Și momentul morții – așa cum îl numește lumea -, pentru noi este o schimbare, o transformare, o intrare în viața cea adevărată. Iată lucrurile minunate la care suntem chemați”, a evidențiat Ierarhul.

După Sfânta Liturghie, pr. paroh Sebastian Peșteșan a rostit un cuvânt de mulțumire adresat credincioșilor parohiei, binefăcătorilor, tuturor celor prezenți, în mod special Ierarhului, preoților protopopi și parohi de față, preotului comunității ortodoxe din Livada care s-a alăturat comunității greco-catolice în această sărbătoare. A continuat cu o privire retrospectivă, o scurtă istorie a parohiei greco-catolice Livada: „Comunitatea noastră s-a reînființat în anul 2001, când 33 de credincioși, sub îndrumarea pr. protopop Gavrilă Pop au redeschis parohia greco-catolică la Livada, cu hramul Sfânta Fecioară Maria Regina Rozariului, sărbătoare pe care o celebrăm în 7 octombrie. Și, în acest fel, am închinat biserica și comunitatea noastră Preacuratei Fecioare Maria.” De aceea, a mărturisit că în seara precedentă, împreună cu credincioșii, s-au rugat Paraclisul, „mulțumind Preacuratei Fecioare Maria că am ajuns la acest moment minunat”.

A numit parohii greco-catolici ce s-au succedat la Livada – parohie în care, în timp, s-a desfășurat programul liturgic în trei capele -, pe pr. Ioan Ștefan Monoseș, care a fost la cârma parohiei din 2002 până în 2006, urmat de pr. Alexandru Ciorbă, și, din anul 2008 „această frumoasă și mică comunitate” a fost încredințată pr. Sebastian. Începutul edificării noii biserici a fost în anul 2013, pe un teren donat de fam. Alexandru și Valeria Pop. În 11 mai 2014 a fost sfințită piatra de temelie de către pr. Mihai Todea, Vicar general, iar în toamna aceluiași an a început construirea bisericii. În primăvara anului 2020 a fost celebrată prima Sfânta Liturghie în biserica nou construită, urmând ca, în 26 iulie 2020, biserica să fie binecuvântată (pentru celebrări) de pr. Marius Cherghizan, Vicar general.

Pr. Sebastian Peșteșan și-a exprimat apoi bucuria pentru această zi a sfințirii noii biserici și recunoștința pentru sprijinul pe care l-a primit – amintind și un nume, al lui Lucian Jidav din parohia Mănăștur 1 Vest, Cluj-Napoca, cel care, pe lângă câteva asociații din străinătate, „a ajutat cel mai mult”: „fundația, băncile bisericii, iconostasul, ușa de la intrare, totul este sponsorizat de el”. A mulțumit credincioșilor și parohului parohiei Mănăștur 1 Vest – unde a slujit pentru mai mulți ani -, care au venit să îi fie alături în această zi. A mulțumit, de asemenea, pentru prezență, credincioșilor celor două parohii din Gherla și preoților lor, pr. Gabriel Marincaș și pr. Alexandru Hruban. A mulțumit credincioșilor de la Iclod, celor din Orman, Mintiu Gherlii, Nicula, Bunești, prezenți împreună cu preoții lor. A mulțumit pr. Paul Florian din Maramureș, precum și sorei Magdalena OSBM de la Gherla, care l-a susținut și însoțit cu rugăciune.

S-a îndreptat apoi către credincioșii parohiei greco-catolice Livada, mulțumind „fiecăruia în parte” pentru efortul, jertfa și dăruirea de care au dat dovadă. A încheiat mulțumindu-i și oferindu-i un semn de amintire – icoana Sfântului Anton de Padova, un goblen realizat de o credincioasă din Livada -, Preasfinției Sale Claudiu, care a făcut în această zi „cea de-a patra vizită a unui Ierarh în comunitatea de la Livada”, după o vizită a Episcopului Vasile Hossu, în 1913 și după vizitele din 1926 și 1943 ale Episcopului Iuliu Hossu, acum Fericit martir, cel care, a subliniat pr. Sebastian Peșteșan, „iată că de astăzi este prezent în mijlocul nostru permanent, pentru că moaștele sale se află în masa Altarului”. A mulțumit Preasfințitului Claudiu pentru acest mare dar, împreună cu darul sfințirii locașului de închinare și al numirii încă a unui ocrotitor al bisericii, căreia i-a fost conferit și hramul: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Mulțumind, Preasfinția Sa Claudiu a evidențiat „darul cel mai prețios” și anume: „prezența voastră și viața voastră în Biserică”, prezență care face ca „Biserica să fie vie, făcută din pietre spirituale, făcută din noi toți”. Ierarhul a încheiat chemând la dragoste, la îndurare – așa cum îndeamnă Evanghelia acestei duminici -, în această zi de împlinire și comuniune. La încheiere credincioșii s-au închinat în Altarul sfințit înveșmântat în lumina Spiritului Sfânt. S-au împărțit tuturor și pachete cu hrană, semne ale ospitalității gazdelor evenimentului, a credincioșilor parohiei greco-catolice Livada.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro