"Un strigăt către cer pentru a implora pacea" este titlul articolului de fond al directorului nostru editorial, Andrea Tornielli, la un an de la masacrul din 7 octombrie care a declanșat escaladarea războiului în Orientul Mijlociu.
«În urmă cu un an, atacul terorist inuman al Hamas împotriva cetățenilor israelieni, majoritatea civili – copii, tineri, bătrâni, familii întregi – a dus la un nou pas spre abisul celui de-al treilea război mondial. Lumea, deja marcată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și de multe alte războaie uitate, a asistat la redeschidere dramatică a neadormitului conflict israeliano-palestinian. Tragic este bilanțul acelei zile de masacru care a costat viața a peste o mie de oameni, însoțit de cazul chinuitor și încă neterminat al ostaticilor, dintre care mulți au fost uciși în ultimele luni. Tragic este bilanțul răspunsului israelian, care a dus la distrugerea Gazei, provocând aproape 42 000 de victime, inclusiv mii de copii. Sute de mii de locuitori și-au pierdut casele și trăiesc ca persoane strămutate, în condiții precare, în așteptarea unui armistițiu, cu teama următoarei bombe sau drone ucigașe, cu "efectele sale secundare", adică moartea unor civili nevinovați.
Uciderile țintite prin bombardamente, rachetele trase asupra Israelului de către milițiile libaneze Hezbollah și apoi de către Iran, invazia Libanului de către armata israeliană... O escaladare care, în prezent, pare să nu aibă sfârșit.
Guvernele sunt incapabile să pună capăt masacrului din Orientul Mijlociu, precum și războiului sângeros care distruge Ucraina. În timp ce sume uriașe sunt cheltuite în cursa înarmărilor, diplomația este marea absentă de pe scena internațională. Politica este tăcută; "a negocia" și "a trata" au devenit cuvinte impronunțabile. Nimeni nu pare capabil să oprească această spirală a violenței fără precedent.
La prima aniversare a masacrului din 7 octombrie 2023, în ziua în care Biserica o sărbătorește pe Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului, papa Francisc i-a chemat pe oameni la o zi specială de post și rugăciune pentru pace. În ultimele luni, Episcopul Romei a continuat să strige, neauzit, cerând o încetare a focului și căi de pace. Pe 7 octombrie, acest strigăt a devenit și mai coral, fiind adresat Cerului. Cu speranța că Domnul istoriei va deschide inimile celor care conduc națiunile și că se va ajunge la "negocieri oneste" și la "compromisuri onorabile" pentru a pune capăt nebuniei războiului. Deoarece, chiar și cea mai imperfectă și precară pace este preferabilă ororii războiului, chiar și a războiului considerat ca fiind cel mai "drept".»