Duminică 15 septembrie 2024, dupa celebrarea Sfintei Liturghii, Parohia Greco-Catolică Română din Paris, păstorită de Pr. Mihai Marina și Pr. Alin Cîndea, a organizat un concert spiritual susținut de Trio "Voix célestes" (Anca Cecilia Dumea, soprană, Iulian Bereș, pian, și Ioan Paulet, pian) intitulat Crucifixus.
Denumire deloc întâmplătoare, căci evenimentul muzical a fost un dublu omagiu. A fost dedicat sărbătoririi Înălțarii Sfintei Cruci și Sfintei Fecioare Maria Îndurerată, onorată în 15 septembrie.
Astfel repertoriul a fost întocmit ca o continuare în reculegere muzicală a Sfintei Liturghii, consacrată marilor noastre simboluri creștine. Precum citim în Programul de sală distribuit publicului, "prin acest concert, dorim să aducem împreună comunitatea intr-o atmosferă de reflecție și rugăciune, subliniind importanța acestor momente sacre în calendarul creștin".
Am ascultat fragmente din opere ale marilor compozitori - Johann Sebastian Bach (din oratoriul Matthäus Passion, Preludiul si fuga in sol minor), Georg Friedrich Haendel (din oratoriul Messiah), Wolfgang Amadeus Mozart (Agnus Dei din Coronation Mass), Giuseppe Verdi (Ave Regina). Alături de alte lucrări :The Last Seven Words of Christ si Ave Verum de Theodore Dubois, Virgin tutto amor de Francesco Durente, Ave Maria de William Gomez. Piesa Crucifixus, compusă de Șerban Alexandru Nichifor în cinstea Martirilor Greco-Catolici Români, a pătruns adânc în inimile celor prezenți în biserică, reverberând ca o rugăciune a suferinței și speranței. Sunetele ei, parcă purtate de aripile îngerilor, au atins sufletele ascultătorilor, aducând un omagiu sacru celor care și-au dat viața pentru credință.
Cei trei tineri și foarte înzestrați muzicieni, originari din Bucuresti - cunoscuți din alte concerte organizate în diferite biserici pariziene, atât gratie interpretării lor de înaltă clasă cât și prin caracterul simbolic al repertoriului ales - au încântat publicul numeros din biserică, care i-a răsplătit cu îndelungate aplauze. Concertul a prilejuit întâlnirea în biserica a credincioșilor care participaseră la oficiului divin cu alte persoane venite să se bucure de acest eveniment de înaltă ținută spirituală și artistică.
Am avut onoarea, bucuria și mândria de a-l fi întâlnit printre cei prezenți pe muzicianul Vladimir Cosma, binecunoscut și foarte prețuit compozitor, violonist și dirijor franco-român. Autor al muzicii unor filme celebre, rămase în istoria cinematografiei franceze (amintim doar La Boum, Le Grand Blond avec une chaussure noire, Les aventures de Rabbi Jacob… ), distins cu multe premii, care a dirijat pâna de curând mari orchestre franceze, Vladimir Cosma a apreciat acest eveniment artistic spiritual.
Asemenea evenimente care, prin artă deschid larg drumul spre credință și spre rugăciune, sunt pentru Biserica noastră o onoare și un prilej de a ne închina și de a ne apropia și mai mult de Dumnezeu.
Ileana Verzea