Duminică, 14 iulie a.c., papa Francisc s-a rugat antifonul marian ”Îngerul Domnului” împreună cu mii de romani și pelerini care au sfidat canicula și au venit la amiază în Piața Sfântul Petru. După o meditație despre Evanghelia duminicii despre prima trimitere a discipolilor, papa a menționat ”Duminica mării” și a îndemnat la rugăciune pentru pace în țările afectate de război.
Comuniunea, armonia dintre noi și sobrietatea vieții sunt trei dimensiuni care fac mai eficace vestirea Evangheliei: a spus papa Francisc în alocuțiunea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, recitată împreună cu mii de romani și pelerini care duminică, 14 iulie a.c., au sfidat canicula și au ținut să fie prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. După binecuvântarea apostolică, papa a menționat lucrătorii maritimi și a îndemnat la rugăciune pentru pace în țările afectate de război.
”Evanghelia de astăzi”, a spus papa în alocuțiunea sa, ”ne vorbește despre Isus care își trimite discipolii în misiune (cf. Mc 6,7-13). El îi trimite "doi câte doi" și le dă un sfat important: să ia cu ei doar ceea ce este necesar. Să ne oprim puțin asupra acestei imagini: discipolii sunt trimiși împreună, și trebuie să ia cu ei doar ceea ce este necesar.
Evanghelia nu se vestește singuri, se vestește împreună, ca o comunitate, iar pentru a face acest lucru este important să știm să ne păstrăm cumpătarea: să știm să fim sobri în folosirea lucrurilor, împărtășind resursele, abilitățile și darurile și renunțând la superfluu. De ce? Ca să fim liberi: ceea ce este superfluu te face sclav, dar și pentru ca fiecare să aibă ceea ce are nevoie pentru a trăi în mod demn și pentru a contribui în mod activ la misiune; și apoi să fim sobri în gânduri și sentimente, abandonând propriile preconcepții și rigidități care, ca un bagaj inutil, îngreunează și complică drumul, pentru a favoriza, în schimb, dialogul și ascultarea, în așa fel încât mărturia să fie mai eficientă.
Să ne gândim, de exemplu, la ceea ce se întâmplă în familiile noastre sau în comunitățile noastre: atunci când ne mulțumim cu ceea ce este necesar, chiar și cu puțin, cu ajutorul lui Dumnezeu, reușim să ne înțelegem și să ne descurcăm, împărțind ceea ce există, renunțând cu toții la ceva și sprijinindu-ne reciproc (cf. Faptele Apostolilor 4:32-35). Aceasta este deja o vestire misionară, înainte și chiar mai mult decât cuvintele, pentru că întruchipează frumusețea mesajului lui Isus în concretețea vieții. O familie sau o comunitate care trăiește în acest fel, de fapt, creează în jurul său un mediu bogat în iubire, în care este mai ușor să te deschizi la credință și la noutatea Evangheliei și din care se pornește din nou mai buni, mai senini.
Dacă, dimpotrivă, fiecare merge pe drumul său, dacă ceea ce contează sunt doar lucrurile, care nu sunt niciodată îndeajuns, dacă nu ne ascultăm unii pe alții, dacă prevalează individualismul și invidia – invidia este o realitate mortală, un venin - atmosfera devine apăsătoare, viața dificilă, iar întâlnirile devin mai degrabă un prilej de neliniște, tristețe și descurajare decât o ocazie de bucurie (cf. Mt 19:22).
Dragi frați și surori, comuniunea și sobrietatea sunt valori importante pentru viața noastră creștină. Comuniunea, armonia între noi și sobrietate sunt valori indispensabile pentru o Biserică misionară, la toate nivelurile.
Ne putem întreba, așadar: simt eu bucuria de a vesti Evanghelia, de a aduce, acolo unde trăiesc, bucuria și lumina care vin din întâlnirea cu Domnul? Pentru a face acest lucru, mă angajez să merg împreună cu alții, să împărtășesc idei și competențe cu ei, cu o minte deschisă și o inimă generoasă? Și, în sfârșit: știu cum să cultiv un stil de viață sobru, cu un stil de viață atent la nevoile fraților? Sunt întrebări care e bine să ni le punem.
Maria, Regina Apostolilor, ajută-ne să fim adevărați discipoli misionari, în comuniune și în sobrietatea vieții: în comuniune, în armonia dintre noi și în sobrietatea vieții”.
După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a salutat mai multe grupuri de pelerini din Italia și din alte țări care au venit duminică în Piața Sfântul Petru, precum și pe credincioșii polonezi care s-au adunat la sanctuarul Sfintei Fecioare Maria din Częstochowa cu ocazia pelerinajului anual al familiei spirituale al postului Radio Maria.
În ”Duminica Mării”, papa a îndemnat la rugăciune pentru cei care lucrează în domeniul maritim și pentru cei care au grijă de ei. În fine, papa a amintit că pe 16 iulie se celebrează comemorarea liturgică a Fericitei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel: ”Maica lui Dumnezeu”, a spus pontiful, ”să dăruiască întărire și să dobândească pacea pentru toate populațiile asuprite de grozăvia războiului. Vă rog, să nu uităm să ne rugăm pentru chinuita Ucraină, Palestina, Israel și Myanmar”.
La încheierea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.