Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Se impune redescoperirea demnităţii umane într-o societate care îi elimină pe cei slabi

 
Se impune redescoperirea demnităţii umane într-o societate care îi elimină pe cei slabi
  • 08 Dec 2013
  • 3866
Papa a primit sâmbătă în audienţă membrii delegaţiei Institutului „Dignitatis Humanae”, fondat în 2008 cu scopul de a promova demnitatea umană şi valorile creştine în spaţiul public. În cuvântul său, Sfântul Părinte a spus că e necesar să se redescopere adevărata semnificaţie a libertăţii şi a justiţiei, într-o societate care urmăreşte numai eficienţa şi în care există voinţa de a încălca drepturile celor mai slabi: ale copiilor pe cale de a se naşte, ale săracilor, bătrânilor şi bolnavilor.

„Omul este creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu” şi are, prin urmare, „o demnitate originară, nesuprimabilă şi indisponibilă în faţa oricărei puteri şi ideologii”. În ciuda acestui adevăr fundamental, a subliniat Pontiful, în epoca noastră, atât de bogată în cuceriri şi speranţe, nu lipsesc, din nefericire, „puteri şi forţe care ajung să producă o cultură a rebutului, o cultură care tinde să devină mentalitate comună”.

 „Victimele acestei culturi sunt întocmai fiinţele umane mai slabe şi fragile – copiii pe cale de a se naşte, cei mai săraci, bătrânii bolnavi, cei cu handicap grav… – care riscă să fie «aruncaţi», expulzaţi dintr-un angrenaj care trebuie să fie eficient cu orice preţ. Acest fals model de om şi de societate concretizează un ateism practic, negând prin faptă Cuvântul lui Dumnezeu care spune: «Să-l facem pe om după chipul şi asemănarea noastră» (cfr. Gen 1,26)”.

Lucrurile se pot schimba, a continuat Sfântul Părinte, dacă permitem Cuvântului lui Dumnezeu „să pună în discuţie modul nostru de a gândi şi acţiona, criteriile, priorităţile şi opţiunile noastre”. „Forţa acestui Cuvânt pune limite oricui ar vrea să ajungă la hegemonie încălcând drepturile şi demnitatea celuilalt. În acelaşi timp, dă speranţă şi mângâiere celui care nu este în măsură să se apere, celui care nu dispune de mijloace intelectuale şi practice pentru a afirma valoarea suferinţei sale, a drepturilor şi a vieţii sale”.

În doctrina socială a Bisericii – a subliniat mai departe Sfântul Părinte Papa Francisc – „se găseşte un rod deosebit de semnificativ al lungului drum pe care Poporul lui Dumnezeu l-a făcut în istoria modernă şi contemporană: este apărarea libertăţii religioase, a vieţii în toate fazele acesteia, a dreptului la muncă şi la o muncă decentă, a familiei şi a educaţiei”. De aceea, a reluat Papa, „sunt binevenite” acele iniţiative care „intenţionează să ajute persoanele, comunităţile şi instituţiile să redescopere valoarea etică şi socială a principiului demnităţii umane, rădăcină de libertate şi justiţie”.

„E necesar în acest scop un efort de sensibilizare şi formare pentru ca credincioşii laici, în orice condiţie de viaţă, şi mai ales cei care se angajează în domeniul politic, să gândească după Evanghelie şi doctrina socială a Bisericii şi să acţioneze cu corectitudine, dialogând şi colaborând cu cei care, cu sinceritate şi onestitate intelectuală, împărtăşesc, dacă nu credinţa, cel puţin o viziune asemănătoare despre om şi societate şi consecinţele ei etice. Nu puţini dintre necreştini şi dintre cei care nu cred, sunt convinşi că persoana umană trebuie să fie întotdeauna un scop şi niciodată nu mijloc”.



Sursa:ro.radiovaticana.va