Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: O nouă ediție a proiectului „Grădina Cardinalului”, la Cluj-Napoca

 
FOTO: O nouă ediție a proiectului „Grădina Cardinalului”, la Cluj-Napoca
  • 25 Apr 2024
  • 718

O nouă ediție a proiectului „Grădina Cardinalului” la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”: un exercițiu de ecologie și credință

O nouă ediție a proiectului de ecologizare „Grădina Cardinalului”, eveniment desfășurat miercuri 24 aprilie 2024, a oferit elevilor Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, și în „Săptămâna Verde” din acest an, noi momente în care grija lor față de mediu s-a îmbinat în mod fericit cu spiritualitatea unui Fericit al Bisericii Greco-Catolice: Arhiereul Iuliu Hossu, Episcop martir, ctitor al școlii în care ei studiază, protector al Eparhiei de Cluj-Gherla.

ALBUM FOTO

Proiectul, care a debutat în 24 aprilie 2023, este o inițiativă a conducerii liceului, a prof. Simona Gruian, director al liceului, la care a subscris și conducerea Episcopiei de Cluj-Gherla. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial, s-a aflat în mijlocul elevilor și al profesorilor și a participat la bucuria lor de a îngriji „Grădina Cardinalului”: spațiile verzi ale sediului Episcopiei de Cluj-Gherla din care, între 1930-1948 – până în apropierea arestării sale -, Episcopul Iuliu Hossu păstorea Eparhia de Cluj-Gherla. La orele dimineții, elevii împreună cu profesorii lor au pregătit jardiniere cu flori, straturile și gropile în care urmau să fie puse flori și alte plante, diferite obiecte decorative.

La ora 10, a avut loc în capela liceului un moment spiritual coordonat de pr. prof. Mihai Groza, moment care a început cu o rugăciune și o binecuvântare dată de Preasfinția Sa Claudiu. Aici, în capelă, prof. Dana Pop din consiliul de administrație al Liceului a citit mesajul doamnei director Simona Gruian, care cu regret nu a putut fi prezentă la acest eveniment, dar a transmis Ierarhului, profesorilor, elevilor, următoarele gânduri: „Ne aflăm din nou în «Săptămâna Verde». Activitatea de astăzi intitulată sugestiv Grădina Cardinalului este un prilej de reflecție asupra naturii ca revelație a frumuseții creației divine, o invitație la bucuria de a fi împreună în această grădină din mijlocul Clujului, lăsată moștenire de către Fericitul Iuliu Hossu, din binecuvântarea căruia s-a ridicat această școală, și totodată o invitație la înfrumusețarea lumii in care trăim.”

I-a îndemnat pe elevi să respecte natura, creație a lui Dumnezeu, cu conștiința faptului că „avem în același timp datoria de a ne iubi unii pe ceilalți și de a ocroti și spori frumusețea lumii în care trăim.” Iar în această zi, rememorând „cuvintele pline de profunzime și credință din Memoriile Cardinalului”, să ia aminte și la modelul uman al Episcopului Iuliu Hossu, „un om care a pus toată viața sa în mâinile lui Dumnezeu și nu a renunțat nici în cele mai aspre momente să creadă”. Răsădind flori în Grădina Cardinalului, doamna director le-a spus elevilor: „Voi sunteți, de fapt, adevăratele flori, purtătorii acestei credințe, ai acestor principii, în voi se va sădi credința vie… În plan simbolic, azi «înflorim» o grădină, pentru ca sufletele noastre să devină, mai apoi, florile grădinii lui Dumnezeu. Să avem responsabilitatea faptului că ceea ce răsădim pe pământ prin faptele noastre bune, prin iubirea aproapelui, va da culoare acestei grădini. Vă doresc așadar ca în fiecare zi să înfloriți în fapte bune și credință, iar aceste momente petrecute împreuna în Grădina Cardinalului să devină peste ani cele mai frumoase amintiri.”

Preasfinția Sa Claudiu le-a adresat, de asemenea, un scurt cuvânt elevilor și profesorilor prezenți. „Sunteți exact ca niște semințe pe care Dumnezeu le-a lăsat pe acest pământ și doar El știe planul final pe care îl are cu voi. Și suntem chemați să descoperim pas cu pas, prin alegerile noastre, prin profesorii noștri, prin prietenii noștri, felul în care viața noastră se va dezvolta… Este foarte important spațiul în care vă găsiți, profesorii pe care îi aveți, fiindcă ei vă ajută cu adevărat să găsiți culoarea și parfumul pe care le veți avea atunci când vă veți împlini. Vreau să vă mulțumesc pentru ce faceți astăzi, deja ceea ce voi faceți dă roade, am văzut de foarte multe ori, ieșind din Episcopie, oameni de pe stradă care se opreau să citească pasajele pe care voi le-ați pus anul trecut pe podul de ieșire din Episcopie. Foarte mulți oameni se opresc să vadă, sunt curioși și citesc câte ceva și în felul acesta sămânța cuvântului Cardinalului Iuliu Hossu rămâne în sufletul lor. Deci nu e doar o acțiune simbolică, e una și foarte concretă.”

În acest cadru, elevii au avut ocazia din nou să se apropie de Cardinalul Iuliu Hossu, să îl cunoască mai bine, prin intermediul audierii unei mărturii înregistrate despre Cardinal, a lui Emanuel Cosmovici, care a lucrat la cauza de beatificare a Episcopilor greco-catolici martiri. Apoi, elevii au citit, prin alternanță, pasaje din Biblie despre creație, despre frumusețea ei, precum următorul fragment din Psalmul 104: „Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul! Doamne Dumnezeul meu, Tu ești nemărginit de mare. Tu ești înveșmântat în strălucire și maiestate, învăluit în lumină ca într-o haină. Tu întinzi cerurile ca pe un văl, îți așezi pe ape lăcașurile Tale, îți faci carul din nori, umbli pe aripile vântului”; și pasaje din Memoriile Cardinalului Iuliu Hossu, din care cităm: „Înainte de a pleca (…) am primit salutul porumbelului venit nu știu de unde la noi, care se plimba cu mine prin grădină și se așeza pe umăr, mă prindea de ureche, prindea în ciocul lui inelul de pe deget ori mergea înaintea mea pe cărare; întorcându-mă, și el se întorcea; de unde a venit, nimeni nu știe; l-am mângâiat și așa am plecat.”

A urmat momentul din Grădina Cardinalului, unde elevii – împreună cu Preasfinția Sa Claudiu și cu profesorii lor – au plantat un puiet de mesteacăn, flori și alte plante. La fel ca la ediția din 2023 a evenimentului, la final elevii au așezat pe balustradele podului care dă în strada Cardinal Iuliu Hossu jardinierele pregătite dinainte și citate din scrierile Cardinalului, care să atragă și să așeze din nou în sufletele trecătorilor cuvintele tainic izvorâtoare de viață, fiindcă au fost rostite de un martir și mărturisitor al credinței.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro