Președintele COMECE, care reunește episcopii din statele membre ale Uniunii Europene, reiterează importanța susținerii valorilor comunitare la urnele de vot din iunie, pentru a face față mai bine provocărilor legate de pace și migrație, de promovarea solidarității și de apărarea vieții, a familiei și a mediului: votul pentru partidele antieuropene și populiste nu este în concordanță cu conștiința unui credincios, chemat să caute binele comun.
"Să facem cea mai bună alegere posibilă", votând "politicienii curajoși, competenți, motivați de valori și care urmăresc cu adevărat binele comun". Aceasta este invitația pe care Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) o adresează cetățenilor Uniunii Europene, credincioși sau nu, în vederea viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, programate pentru luna iunie a acestui an. "Proiectul european al unei Europe unite în diversitate, puternică, democratică, liberă, pașnică, prosperă și dreaptă este un proiect pe care îl împărtășim și pentru care ne simțim responsabili", scriu episcopii europeni într-un comunicat dat publicității astăzi, subliniind importanța de a vota pentru persoane și partide care susțin în mod clar UE și care, în mod rezonabil, "doresc să promoveze valorile noastre și ideea noastră de Europa, cum ar fi respectul și promovarea demnității fiecărei persoane umane, solidaritatea, egalitatea, familia și sacralitatea vieții, democrația, libertatea, subsidiaritatea și salvgardarea "casei noastre comune"".
"Mulți dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene au fost catolici practicanți care credeau cu tărie în demnitatea fiecărei ființe umane și în importanța comunității. Credem că pentru noi, europenii, acest proiect care a început acum mai bine de 70 de ani trebuie susținut și continuat", mai ales în aceste "vremuri dificile și incerte, cu o serie de crize în ultimii ani și cu provocări reale cu care trebuie să ne confruntăm în viitorul apropiat, cum ar fi războaiele din Europa și din țările vecine, migrația și azilul, schimbările climatice, creșterea digitalizării și utilizarea inteligenței artificiale, noul rol al Europei în lume, extinderea Uniunii Europene și modificarea tratatelor".
Din acest motiv, "ca și creștini trebuie să încercăm să discernem bine pentru cine și pentru ce partid ar trebui să votăm într-un moment atât de important pentru viitorul Uniunii Europene", chiar dacă știm că "nu este perfectă și că multe dintre propunerile sale politice și legislative nu sunt în concordanță cu valorile creștine și cu așteptările multora dintre cetățenii săi", dar considerând "că suntem chemați să contribuim la ea și să o îmbunătățim cu ajutorul instrumentelor pe care le oferă democrația". În acest sens, "Conferințele episcopale ale statelor membre pot oferi, de asemenea, îndrumări utile", în special adresându-se tinerilor "care vor vota pentru prima dată".
Angajamentul, reiterează pentru presa Vaticanului monseniorul Mariano Crociata, episcop al diecezei de Latina (Italia) și președinte al COMECE, este acela de a se angaja în proiectul european, "care este viitorul nostru" și de a vota în mod responsabil.
Excelența Voastră, de ce este important să votăm la viitoarele alegeri?
Aceste alegeri sunt importante pentru Europa, deoarece și de această dată, ca și în alte ocazii din trecut, Europa se află într-un moment foarte delicat, care pune mereu sub semnul întrebării identitatea, natura și sarcina Uniunii Europene, nu numai pentru statele membre, ci și pentru lume și pentru un orizont geopolitic mai larg. Este vorba de a înțelege și de a face să se înțeleagă că, fără o Europă unită, nicio țară nu se va putea dezvolta în mod corespunzător și, mai ales, în niciun caz țările europene nu își vor putea îndeplini misiunea - Papa a vorbit despre acest lucru în discursul său de la Lisabona -, care este aceea de a aduce bogăția culturală, științifică și tehnică pe care o reprezintă și o posedă tuturor celor care pot beneficia de ea. Fără Europa ar exista o sărăcire generală, atât pe plan intern, cât și extern.
În nota sa, COMECE face trimitere la Conferințele episcopale pentru un fel de instrucțiuni de vot și reiterează importanța votului pentru persoanele și partidele care promovează proiectul european. Mai presus de toate, care sunt riscurile ca persoane și forțe politice care nu susțin proiectul european să fie alese? Care este situația?
Situația, după cum observă mulți observatori, este una care ne face să ne temem de o creștere, în mod paradoxal, a forțelor politice antieuropene, ceea ce este cu adevărat un lucru ciudat, deoarece se folosește Europa pentru a se îndrepta împotriva Europei Aceasta este o contradicție pe care, din păcate, o prezintă politica de astăzi. Dar această perspectivă, această eventualitate, nu ar trebui să fie exagerată, în opinia altora. În sensul că există, de asemenea, o dorință de stabilitate și continuitate care are și ea greutatea ei. De aceea, dincolo de previziuni, suntem invitați să observăm obiectiv și cu o privire constructivă și proactivă scenariul ofertei partidelor și candidaților, urmărind să facem ceea ce promovează o Europă care să crească, să se dezvolte și să ducă mai departe valorile care aparțin tuturor și pe care noi, ca și credincioși, ca și catolici, le simțim în mod special, pornind în primul rând de la persoană și comunitate, dar și de la toate valorile care, de exemplu, sunt prezente și în tratatele sau în Declarația drepturilor omului a Uniunii Europene însăși. Așadar, este vorba de a găsi în aceste valori criteriile pentru a face alegeri bine gândite care să servească apoi creșterii și binelui comun al tuturor. A vota pentru persoane sau grupuri care, așa cum se numesc ei înșiși, sunt antieuropene sau chiar populiste, în sensul că se opun în mod radical drumului pe care îl urmează Europa, cred că nu este în concordanță cu o conștiință, chiar și cu o conștiință care are credință, dacă vreți, deoarece cel care crede se angajează și își asumă responsabilitatea de a contribui, în acest caz prin votul care are o importanță enormă, la creșterea întregii comunități, în acest caz a Uniunii Europene.
În acest sens, care este rolul creștinilor, al celor care cred, atunci când anumite politici și inițiative ale Uniunii Europene nu sunt în concordanță cu ceea ce putem numi valorile creștine?
Cel mai clasic caz este propunerea de a include dreptul la avort în tratate. Acolo creștinii - și ei, dar nu numai - s-au făcut auziți și de fapt propunerea nu a trecut, deși am constatat cu mare amărăciune că în Franța Parlamentul francez a considerat că trebuie și poate să includă acest drept în Constituția franceză și în acest sens episcopii francezi au fost exemplari și au toată apropierea și solidaritatea noastră. Dar, ca să spunem așa, există situații, luări de poziție, pe această temă ca și pe alte teme, cum ar fi cea a migranților - seria este lungă dacă vreți - în care opinia noastră se disociază, se distanțează puțin, încearcă să corecteze. În orice caz, ceea ce trebuie să spunem este că trebuie să fim prezenți cu fruntea sus, conștienți de ceea ce este credința noastră, de ceea ce reprezintă încă pentru mulți în Europa și de ceea ce reprezintă pentru demnitatea umană și pentru promovarea persoanei umane în comunitate. Dar trebuie să spunem că singura modalitate de a apăra și promova ceea ce este apoi binele comun al tuturor - pentru că apărarea persoanei, apărarea comunității nu înseamnă a fi de partea unui partid confesional, ci promovarea binelui tuturor - este prin dialectica democratică. Din acest punct de vedere, COMECE îndeplinește un serviciu prețios, deoarece urmărește cu mare acuratețe întreaga producție legislativă sau deciziile de diferite tipuri și niveluri ale Parlamentului și ale Comisiei pentru a exprima opinii, observații, critici punctuale și pentru a căuta un contact de dialog și confruntare cu personalitățile cele mai reprezentative, cu figurile de la diferitele niveluri cele mai potrivite pentru a-și face cunoscute motivele și pentru a spori astfel acest dialog și sensibilizarea asupra anumitor probleme, mai ales cele mai fundamentale, dar în orice caz toate cele care pot fi apropiate de inima opiniei publice europene.
Îndemnul de a vota și, prin urmare, invitația de a face auzite propriile revendicări și de a promova valorile creștine. Iar acest lucru este valabil mai ales pentru tineri și, în special, pentru tinerii creștini.
Avem o rețea de tineri europeni care colaborează cu COMECE și care acum, cu această ocazie, au pregătit un kit catolic de orientare (“Catholic toolkit”), un instrument adaptat la limbajul tinerilor, pe care îl vom difuza în toate limbile europene, astfel încât tinerii să se implice împreună cu alți tineri. Iar acest lucru este foarte important, deoarece noile generații intră acum într-o dimensiune europeană. Acest lucru ne permite, de asemenea, să spunem că tinerii sunt adesea cei mai dispuși și mai atenți să înțeleagă sensul Uniunii Europene, responsabilitatea sa și ceea ce reprezintă pentru viitor. Ceea ce a fost și încă mai este experiența Erasmus și a tuturor tipurilor de schimburi și întâlniri - care sunt multiple la nivel universitar, dar și la nivel de liceu și de școală secundară - este un semn și, deja în parte, rezultatul unei creșteri a conștientizării și sensibilității lumii tinerilor. Acestea fiind spuse, apelul la conștiința civică a tuturor cetățenilor europeni trebuie făcut în orice mod. Ați menționat apelul adresat Conferințelor episcopale naționale, dar cu toții suntem chemați să ne facem auzite vocile, să ne exprimăm pentru binele Europei, pentru binele tuturor popoarelor Europei și al noilor generații. Este un fapt de civilizație elementară, de simț civic și de angajament pentru noi - cu o conștientizare sporită a responsabilității din cauza credinței noastre și a ceea ce reprezentăm - dar nu ca o parte care vrea să se autoprotejeze, ci ca o parte care simte că îi reprezintă pe toți și interpretează în modul cel mai deplin cele mai adevărate aspirații ale acestei Uniuni Europene și ale popoarelor care trăiesc în Uniune.